Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 4 ianuarie în lume – Iranul reia procesul de îmbogățire a uraniului, companiile din zona euro au înregistrat o creștere a productivității potrivit unui studiu, iar Marea Britanie intră într-un nou lockdown
Autoritățile de la Teheran au decis reluarea procesului de îmbogățire al uraniului, pe care Iranul îl sistase în urma Acorului Nuclear negociat în 2015, dar din care președintele Donald Trump a retras Statele Unite ale Americii în 2018.

A fost 4 ianuarie în lume – Iranul reia procesul de îmbogățire a uraniului, companiile din zona euro au înregistrat o creștere a productivității potrivit unui studiu, iar Marea Britanie intră într-un nou lockdown

Material realizat de Anca-Maria Barbu și Miruna Toma

Iranul a reluat procesul de îmbogățire a uraniului până la concentrația de puritate de 20%, reprezentând cea mai semnificativă încălcare a acordului său din 2015 cu puterile mondiale, care prevedea stoparea sancțiunilor nucleare, conform BBC. Procesul chimic a început luni la uzina subterană Fordo. Uraniul îmbogățit poate fi folosit pentru a produce atât  combustibil pentru reactoare, cât și bombe nucleare. Iranul, care insistă asupra faptului că programul său nuclear este pașnic, a anulat o serie de angajamente prevăzute în cadrul acordului. Acesta a declarat că se răzbună pentru sancțiunile economice americane care au fost restabilite în 2018 de președintele Donald Trump în momentul în care acesta a abandonat acordul, cunoscut și sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA). Unii experți consideră anunțul statului iranian ca fiind o încercare de a pune presiune pe Joe Biden, care urmează să-l succeadă pe Trump în funcția de președinte începând din data de 20 ianuarie. Biden a declarat că va lua în considerare reluarea acordului nuclear atât timp cât Iranul va reveni la respectarea deplină a angajamentelor și va participa în negocierile ulterioare. Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat a declarat: “Iranul, care îmbogățește uraniu cu 20% în Fordo, dovedește o încercare clară de a-și spori campania de extorcare nucleară, o încercare care va eșua în final”.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că vaccinul Oxford-AstraZeneca nu deține toate datele necesare pentru a fi aprobat, în timp ce Marea Britanie a început inocularea în masă luni, relatează RFI. Autoritatea Europeană pentru Medicamente, care recomandă Comisiei Europeane vaccinurile și medicamentele care trebuie aprobate, a afirmat că are nevoie de mai multe date științifice în legătură cu ,,calitatea, siguranța și eficiența vaccinului…pentru a respecta rigoarea necesară unei autorizații de comercializare condiționată.’’ Vaccinul produs de cei de la AstraZeneca prezintă un avantaj semnificativ față de cele două vaccinuri deja aprobate, care funcționează pe baza tehnologiei mRNA, Pfizer și Moderna, întrucât acesta nu necesită o temperatura atât de scăzută pentru stocare. EMA a mai declarat că autoritatea britanică a aprobat vaccinul Oxford/AstraZeneca ,,într-un regim de urgență’’, o metodă de aprobare distinctă de cea pentru comercializare.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va intra din nou în carantină națională, pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus cauzate de noua tulpină, relatează RFI.  Conform noilor restricții, școlile, magazinele neesențiale și sălile de fitness vor fi închise, iar cetățenilor le va fi solicitat să rămână acasă. În ciuda faptului că Marea Britanie a condus, până acum, cea mai extinsă campanie de vaccinare din Europa, cu un milion de doze administrate, Boris Johnson a declarat că un lockdown este absolut necesar, dar speră că va fi ultima măsură de acest fel.: ,,Cred cu tărie că intrăm în ultima faza a luptei cu coronavirusul, pentru că, cu fiecare vaccin care este administrat, înclinăm sorții în favoarea poporului britanic.’’ Țara Galilor, Irlanda de Nord și Scoția au anunțat măsuri similare, după ce nivelul de alertă COVID-19 a crescut de la 4 la 5 pentru prima dată în fiecare regiune. Noul lockdown va dura până la mijlocul lunii februarie și va intra în vigoare de miercuri, după ce parlamentarii vor discuta implicațiile acestuia.

Ministrul Sănătății al Marii Britanii, Matt Hancock, susține ca noua tulpină de COVID-19 identificată în Africa de Sud reprezintă un risc mult mai mare decât varianta cu transmitere mai rapidă identificată în Regatul Unit, conform  Al Jazeera. Hancock susține că Marea Britanie trebuie să întărească restricțiile în anumite zone ale țării pentru a suprima extinderea noii tulpini de coronavirus, după ce cazurile au crescut exponențial în ultimele săptămâni. Duminică, în Regatul Unit au fost aproximativ 55.000 de noi cazuri, numărul deceselor din țară depășind 75.000 de-a lungul pandemiei, a doua cea mai mare valoare din Europa și a șasea la nivel global. Conform unuia dintre consultanții guvernului ce activează în domeniul științific, motivul îngrijorării deosebite a lui Hancock se datorează unei nesiguranțe privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei de virus din Africa de Sud, a relatat editorul politic al televiziunii britanice ITV. Cercetătorii susțin că diferența majoră între acest virus și restul se face la nivelul proteinei „spike” pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane. John Bell, profesor de medicină la Oxford, a declarat duminică faptul că dezvoltarea unui nou vaccin ar putea dura de la o lună până la 6 săptămâni.

Companiile din zona Euro înregistrează o creștere a productivității pe fondul pandemiei de coronavirus, conform unui studiu al Băncii Centrale Europene, relatează Reuters. Conform studiului, succesul companiilor europene se bazează pe capacitatea de a utiliza în mod eficient tehnologiile digitale și lucrul de acasă într-o perioadă care le-a constrâns să își modernizeze afacerile și să devină mult mai adaptabili. Studiul Băncii Centrale Europene a inclus 72 de firme industriale și de servicii, care au răspuns întrebărilor cu privire la impactul pe termen lung al pandemiei asupra mediului de muncă și modalităților de operare. Conform răspunsurilor oferite, companiile europene se așteaptă să mențină lucrul la distanță, întâlnirile virtuale și un grad ridicat de digitalizare și în perioada post-pandemică. ,,Aceste date par să reflecte felul în care afacerile au menținut nivelul de producție, în ciuda măsurilor de distanțare socială’’, au declarat reprezentanții BCE. 

Marina Corpului de Gardă Revoluționară Islamică (Islamic Revolutionary Guard Corps – IRGC) a confiscat o navă sud-coreeană acuzată de  „poluarea mediului” în Golful Persic, informează Al Jazeera. Vasul petrolier sud-coreean cu numele comercial Hankuk Chemi a fost oprit de marina de gardă în această dimineață, din cauza încălcării protocoalelor de mediu, întrucât acesta ar fi transportat 7 200 de tone de etanol, potrivit Marinei IRGC. Între timp, purtătorul de cuvânt al ministrului iranian de externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat că un oficial din ministerul de externe sud-coreean se va deplasa la Teheran la sfârșitul acestei săptămâni, tocmai pentru a discuta înghețarea prelungită a miliarde de dolari din banii iranieni din cauza sancțiunilor Statelor Unite, după ce, în decembrie, guvernatorul Băncii Centrale a Iranului a declarat că Teheranul are blocate 7 miliarde de dolari în Coreea de Sud. SUA a impus sancțiuni economice dure asupra Iranului după ce președintele Donald Trump s-a retras, în mai 2018, din acordul nuclear al Iranului cu puterile mondiale, semnat în 2015. 

Agenția Americană pentru Protecția Mediului a anunțat o măsură prin care va limita ce fel de cercetări poate folosi pentru a introduce măsuri de protecție a sănătății publice, în timp ce criticii consideră că este un pas spre incapacitatea agenției de a reglementa mai agresiv protecția aerului și a apei, conform the Washington Post. Regula ,,Creșterii Transparenței în Știința Regulatoare’’, inițiată la începutul mandatului lui Donald Trump, solicită agenției să dezvăluie datele brute ale studiilor pe care le conduc, fără a putea prezenta o concluzie a activităților de cercetare. Agenția va publica statistici cu privire la relația ,,doză-efect’’, care evaluează în ce măsură expunerea unei persoane la substanțe nocive îi afectează sănătatea. Chris Zelba, un fost director al Consiliului Științific Consultativ al Agenției, a criticat noua măsură, declarând că: ,,Persoanele care își doresc introducerea acestei măsuri pretind că este în interesul științei, însă întreagă lume a științei independente afirmă contrariul. Inițiativa sună bine la suprafață, însă este o încercare puternică de a înlătura știința, pentru a face loc intereselor speciale.’’

Liderul grupului de extremă dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, a fost arestat în Washington DC pe baza suspiciunilor conform cărora a ars un steag Black Lives Matter în cursul lunii trecute, relatează BBC. Conform informațiilor prezentate, steagul Black Lives Matter provenea de la Biserica Metropolitană Metodista Episcopală, unde credincioșii sunt predominant afro-americani. Liderul Proud Boys a fost arestat pe baza acuzațiilor de delict prin distrugerea proprietății. Fondată în 2016, gruparea de extremă dreapta Proud Boys este  alcătuită exclusiv din bărbați, care se poziționează împotriva imigranților și susțin rolul ,,femeii tradiționale’’. Platformele Facebook, Instagram, Twitter și Youtube au blocat conturile grupului extremist, forțându-i să își mute activitatea pe platforme mai puțin cunoscute, precum Telegram și Parler.

Primul pacient din lume care a primit vaccinul anti COVID-19 produs de AstraZeneca și universitatea Oxford a fost anunțat luni în Marea Britanie, conform publicației Euronews. Brian Pinker, în vârstă de 82 de ani, a fost vaccinat în Oxford și spune că a fost mândru să primească prima doză a vaccinului. „Vaccinul înseamnă totul pentru mine, în mintea mea este singurul mod prin care ne putem întoarce la o viața normală”, a declarat bărbatul. Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, susține că vaccinarea cu al doilea tip de vaccin reprezintă „un testament pentru știința britanică”. Acesta este un moment foarte important în lupta cu virusul și sper că a reînnoit speranța oamenilor că sfârșitul pandemiei începe să fie întrezărit, a mai declarat Hancock. Guvernul și-a asigurat peste 100 de milioane de doze din acest vaccin, mult mai ieftin și ușor de depozitat decât cel al companiei farmaceutice Pfizer. Ministrul susține ca până la începutul lunii ianuarie au fost administrate peste un milion de vaccinuri. Toate acestea vin în contextul în care țara se confruntă cu o perioada dificilă , numărul de cazuri fiind de peste 50 de mii în fiecare zi.

Prim ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat luni dimineață că este mai îngrijorată decât oricând în fața unei situații fără precedent a infectărilor cu COVID-19, anunțând astfel un nou lockdown ca răspuns la noua tulpină foarte ușor transmisibilă a coronavirusului, relatează Reuters. Sturgeon susține faptul că noua variantă de virus este responsabilă pentru aproape 50% din noile cazuri, fiind cu 70% mai transmisibilă, anunțând astfel dispoziția legală ca toți scoțienii să rămână în casă începând de la miezul nopții. „Virusul a învățat să alerge mai repede și cu siguranță a prins ceva viteză în ultimele două săptămâni”, a declarat premierul în plenul parlamentului. „Nu exagerez spunând că acum sunt mai îngrijorată ca niciodată în legătură cu situația cu care ne confruntăm” a mai afirmat aceasta.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …