Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 5 ianuarie în lume – Directul OMS acuză China că nu permite accesul experților pentru investigarea originilor coronavirusului, apropiații președintelui Maduro au preluat noile mandatele de parlamentari în Venezuela, iar politologul francez George Duhamel demisionează după dezvăluirile de abuz împotriva fiului său vitreg

A fost 5 ianuarie în lume – Directul OMS acuză China că nu permite accesul experților pentru investigarea originilor coronavirusului, apropiații președintelui Maduro au preluat noile mandatele de parlamentari în Venezuela, iar politologul francez George Duhamel demisionează după dezvăluirile de abuz împotriva fiului său vitreg

Material realizat de Oana Florea și Ioana Mănăilă

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a respins cererile Senatului cu privire la o  investigație  care vizează soldații filipinezi cărora li s-a administrat un  vaccin neautorizat adus ilegal din China, relatează Al Jazeera.   Duterte a ordonat soldaților Grupului Prezidențial de Securitate (PSG) să „nu se supună citației” și a  declarat că este ”pregătit să își apare soldații”.  În urma declarației președintelui, Forțele Armate din Filipine, care au jurisdicție asupra PSG, au anunțat că vor opri ancheta care urmărește răspunderea  penală a soldaților implicați. Cea mai recentă declarație a președintelui a venit pe fondul dezvăluirii că, în  afară de armata filipineză,  cel puțin 100 000 de chinezi care lucrează în capitala filipineză, Manila, au primit încă din noiembrie vaccinul ilegal din China.  Autoritățile filipineze nu au aprobat încă niciun vaccin anti-covid dezvoltat în Beijing, dar liderul comunității filipinezo-chineze, Teresita Ang-See, a declarat că vaccinul administrat soldaților filipinezi și muncitorilor chinezi provine din surse legitime, fiind de acord cu vaccinarea muncitorilor chinezi care sunt monitorizați cu dificultate.

O furtună puternică  cu grindină care a durat aproximativ jumătate de oră  a ucis cel puțin patru persoane în orașul bovilian Sucre, conform BBC.  Cea mai afectată zonă a fost cea din jurul celei mai mari piețe a fermierilor din oraș, unde canalele de scurgere blocate de deșeuri au amplificat efectele inundației. Mulți comercianți și-au pierdut toate bunurile, iar o parte au fost transportați la spital suferind de hipotermie.  Localnicii au declarat că oficialii ar fi trebuit să ia mai multe măsuri pentru menținerea canalizării pluviale a orașului în parametri normali în timpul sezonului ploios. Președintele Louis Arce a transmis condoleanțe rudelor victimelor, iar ministrul de interne, Eduardo del Castillo a declarat că alte șapte persoane au fost rănite, în timp ce trei copii și trei adulți sunt dispăruți. Inundațiile și alunecările de teren nu sunt fenomene neobișnuite în Bolivia, acestea având loc din noiembrie până în martie.

Profesorii de la Universitatea Bogazici din Istanbul au protestat marți împotriva învestirii noului  rector numit de președintele Tayyip Erdogan, relatează BBC.  Sute de studenți și câțiva profesori au declarat că numirea lui Melih Belu la conducerea universității este o decizie nedemocratică. În urma manifestațiilor, poliția a percheziționat 24 de case și a arestat 17 persoane, inclusiv doi studenți. Într-un interviu, Bulu a afirmat că nu va demisiona deoarece numirea sa îndeplinește toate standardele și a declarat că studenții pot protesta oriunde și oricând își doresc. Mai mult de atât, acesta a adăugat că s-a alăturat Partidului Justiției și Dezvoltării acum 20 de ani când a fost fondat de Erdogan cerând ulterior și să candideze în cadrul alegerilor parlamentare. Ministrul adjunct de interne al Turciei, Ismail Catakli, a criticat protestele și a afirmat că nu poate păstra tăcerea atunci când polițiștii sunt numiți criminali adăugând că o parte din cei reținuți au legături cu o organizație de stânga interzisă.  După lovitura de stat eșuată din 2016, autoritățile au arestat mii de academicieni, avocați, funcționari publici, jurnaliști și militari, guvernul declarând că măsurile sunt necesare având în vedere amenințările la adresa țării.

Loialiștii președintelui Nicolás Maduro au preluat controlul parlamentului din Venezuela, noua Adunare Națională fiind dominată de membrii partidului socialist condus de acesta, informează BBC. Coaliția condusă de partidul președintelui a câștigat 256 din cele 277 de locuri de la alegerile din decembrie pe care majoritatea opoziției le-au boicotat considerându-le nedrepte. Liderul opoziției, Juan Guaidó, a organizat propria ceremonie de depunere a jurământului pentru parlamentarii din vechiul congres și a anunțat că vechea adunare va continua să se întrunească și să legifereze. În ianuarie 2019, Guaidó s-a declarat președinte interimar susținând că  alegerile prezidențiale care i-au adus lui Maduro al doilea mandat nu au fost valabile deoarece multor politicieni din opoziție le-a fost interzis să candideze. Guaidó este recunoscut liderul legitim al Venezuelei de peste 50 de țări, inclusiv de către SUA, Marea Britanie, UE, dar și de majoritatea națiunilor din America Latină.  Maduro deține controlul forțelor de securitate, al autorităților electorale și al unei părți semnificative din sistemul judiciar, bucurându-se totodată de sprijinul Rusiei și Chinei. Opoziția se teme că în următoarele săptămâni criticii lui Maduro ar putea fi arestați,  zeci de politicieni din opoziție fugind din țară. 

Liderul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom, a declarat că este foarte dezamăgit de faptul că China nu i-a permis încă echipei internaționale de experți să examineze originile coronavirusului, relatează Reuters. Tedros a declarat că oficialii chinezi nu au finalizat încă procedurile necesare care să permită sosirea echipei în China și a informat că această misiune reprezintă  pentru  OMS o prioritate.  Echipa  urma să fie condusă de Peter Ben Embarek, un expert de top în bolile animalelor care traversează bariera speciilor, acesta plecând în China într-o misiune preliminară în luna iulie a anului trecut.  Beijingul a încercat să modeleze narativa cu privire la momentul și locul unde a început pandemia, diplomatul senior Wang Yi declarând că tot mai multe studii au arătat că aceasta a apărut în mai multe regiuni. China a respins criticile cu privire la modul în care a gestionat cazurile apărute la sfârșitul anului 2019, deși unii critici,   inclusiv Donald Trump, au pus sub semnul întrebării acțiunile Beijingului de la începutul izbucnirii pandemiei. Washingtonul, care și-a anunțat intenția de părăsi OMS, a cerut o investigație transparentă și  a criticat termenii sub care experții chinezi au realizat prima fază a cercetării.

Cancelarul Germaniei,  Angela Merkel, a declarat că  prelungește perioada de lockdown și introduce restricții mai dure pentru a reduce numărul infecțiilor cu coronavirus, informează Reuters. Merkel susține faptul că trebuie reduse mai mult contactele între persoane. După o întâlnire cu liderii celor 16 state federale ale Germania, cancelarul susține că nu a reușit să scadă numărul infectărilor. Noile reguli includ restricții ale rezidenților din zonele afectate din Germania  pentru călătoriile care nu sunt urgente. Având în vedere numărul de cazuri de peste 200 la 100.000 de locuitori, pe o perioadă de șapte zile, se limitează distanța de călătorie la o rază de 15 km în orașe și districte. Până la sfârșitul lunii ianuarie magazinele, restaurantele și școlile vor rămâne închise. După ce o nouă variantă a coronavirusului, mult mai contagioasă a fost detectată în Marea Britanie, guvernul condus Angela Merkel a acționat pentru a preveni un nou val de infectare în rândul populației. Până când o mare parte din populație va fi vaccinată împotriva COVID-19, Germania speră la o limitare a răspândirii virusului. Vaccinările au început pe data de 7 decembrie, însă guvernul a fost criticat de către mass-media pentru un început lent și pentru numărul scăzut de doze de vaccin administrate.

India se confruntă cu un focar de gripă aviară, în timp ce autoritățile locale interzic vânzarea și exportul de păsări de curte în regiune, zeci de mii de păsări urmând a fi sacrificate, relatează Al Jazeera.  H5N8 este un subtip de gripă aviară ce afectează păsările de curte și pe cele sălbatice încă de la începutul anului 2020. Oficialii din nordul statului Himachal Pradesh au declarat că au găsit în ultima săptămână, pe un lac din Himalaya, un număr mare de păsări moarte. Șeful responsabil pentru fauna sălbatică a statului, Archana Sharma, a declarat că au fost găsite 2.400 de păsări migratoare decedate pe lacul Pong. ”Peste 600 de păsări au murit luni”, informează acesta. Cele mai multe păsări sunt gâște din Asia Centrală, numite „gâște de India”. Au fost intensificate testele pentru a controla răspândirea gripei aviare, fiind interzise vânzarea și exportul de păsări de curte. Numeroase decese misterioase au fost declarate în peste 20 de ferme, în statul nordic Haryana, cât și în Rajasthanul de Vest. De asemenea, sute de exemplare de corbi au fost declarați morți din cauza gripei cauzate de H5N1 și H5N8.

Trei jurnaliști din Vietnam au fost arestați pe baza acuzațiilor de răspândire a propagandei împotriva statului, riscând sentințe de închisoare cuprinse între 11 și 15 ani, conform Al Jazeera. Jurnaliștii au fost judecați la Curtea Populară din orașul Ho Chi Minh pentru „propagandă anti-stat”. Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy și Le Huu Minh Tuan, membri ai Asociației Jurnaliștilor Independenți din Vietnam, sunt cei care au fost condamnați de Curtea Populară. Conform declarației făcute de avocatul lui Dung și Tuan pentru agenția de știri DPA, Dung a primit o pedeapsă de 15 ani, iar Thuy și Tuan au primit fiecare câte 11 ani. Avocatul a declarat că „sentințele sunt prea dure, mai ales pentru Tuan”, instanța constatând că  șase articole încalcă reglementările guvernamentale. Cei trei au fost acuzați de realizarea, stocarea, răspândirea informațiilor, materialelor și articolelor care conțin informații distorsionate despre guvern. Dung, în vârstă de 54 de ani, a participat la demonstrații anti-China, a condus campanii de susținere a drepturilor omului și a fost arestat în anul 2019. La scurt timp după ce a fost arestat, a semnat o scrisoare comună prin care cerea Uniunii Europene să amâne aprobarea acordului de liber schimb dintre UE și Vietnam. Thuy, fost veteran al armatei, în vârstă de 69 de ani, e cunoscut pentru munca sa de a ajuta prizonierii politici și apărătorii drepturilor funciare. El a fost arestat în anul 2020. Tuan, în vârstă de 31 de ani, a redactat sub numele de Le Tuan pe subiecte precum protestele din Hong Kong și societatea civilă din Rusia. Înainte ca aceștia să fie condamnați, reprezentanții revistei Luat Knoa și ai revistei vietnameze au declarat că „acești jurnaliști sunt persecutați și aduși în judecată pentru că și-au exercitat drepturile de liberă exprimare, de presă liberă și de libertate de întrunire.”

Doi pescari au găsit un bărbat, dezbrăcat și speriat, agățat de mangrove în nordul Australiei, lângă orașul Darwin, fiind acuzat pentru încălcarea cauțiunii pentru jaf armat, relatează BBC. Kev Joiner și Cam Faust sunt cei doi pescari australieni care, în timp ce puneau capcane pentru crabi,  l-au auzit pe bărbat strigând după ajutor. Bărbatul a fost găsit agățat în copaci deasupra unei mlaștini în care se aflau și crocodili. Acesta a declarat că se află izolat de 4 zile, hrănindu-se doar cu melci. După ce inițial nu l-au crezut, pescarii i-au permis acestuia să urce la bordul ambarcațiunii lor. Aceștia i-au oferit apă și pantaloni scurți. „Avea zgărieturi peste tot, era complet acoperit de mușcături de țânțari, noroi pe toată fața și piept”, a declarat domnul Joiner pentru 9News. Pescarii au chemat o ambulanță pentru bărbat, care ulterior a fost arestat. Poliția a confirmat că bărbatul era un fugar care scăpat de arest cu câteva zile mai devreme. ”Este în spital, cu cătușe, cu doi polițiști care îl îngrijesc”, a declarat Faust.

Un politolog francez de renume, Oliver Duhamel, în vârstă de 70 de ani, renunță la posturile academice și media pe baza acuzațiilor de abuz sexual asupra fiului vitreg, conform The Guardian. Duhamel a demisionat de la Fondation National des Science Politiques, ștergându-și până și contul de Twitter. Acesta este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai de seamă politologi și comentatori din mass-media din Franța. Sora geamănă a victimei declară că abuzul s-a întâmplat în anii 1980, când ea și fratele ei aveau 14 ani. Camille Kouchner a dezvăluit acest abuz în cartea sa, La Familia grande, care urmează să fie publicată în decursul zilei de joi. Duhamel nu a făcut niciun comentariu cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse. Camille și fratele său geamăn, pe care l-a numit ”Victor”, sunt copiii lui Bernand Kouchner, fost ministru al sănătății și afacerilor externe, fondator al ONG-ului „Medici fără frontiere” și al Evelynei Pisier, istoric și scriitor, care a murit în anul 2017. Înainte de a se căsători cu Duhamel, Pisier a avut o relație de patru ani cu liderul cubanez Fidel Castro. În cartea sa, Camille îl numește pe fratele acesteia, Victor. Ea mărturisește că abuzul a continuat timp de cel puțin doi ani. Deși i-a mărturisit acest lucru mamei lor, Pisier, ea a preferat să-și protejeze soțul, pentru a evita un scandal. ”Aveam 14 ani și l-am lăsat să se întâmple… aveam 14 ani și știam și nu am spus nimic”, spune Camille. Nu pot exista acțiuni în justiție, deoarece acuzațiile depășesc termenul de urmărire penală.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …