Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 30 martie în lume – Autoritățile din Rusia au arestat un jurnalist american, Regele Charles a devenit primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german, iar Reprezentanții Vaticanul au repudiat în mod oficial „doctrina descoperirii”
Sursă foto: CNN

A fost 30 martie în lume – Autoritățile din Rusia au arestat un jurnalist american, Regele Charles a devenit primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german, iar Reprezentanții Vaticanul au repudiat în mod oficial „doctrina descoperirii”

Material realizat de Romina Manolescu

Oficialii a două state din SUA au inițiat legi care limitează accesul la terapii de afirmare a genului pentru copiii transgender, informează Al Jazeera. Susținătorii noilor măsuri au declarat că persoanele cu vârsta sub 18 de ani sunt prea tinere pentru a fi supuse unor tratamente de afirmare a genului, care pot varia de la măsuri care opresc dezvoltarea sexuală, până la tratament hormonal și chirurgie. De asemenea, proiectul de lege a prevăzut interdicții dedicate școlilor din Kentucky, în vederea discuțiilor despre orientare sexuală și identitate de gen, în timp ce districtele educaționale trebuie să creeze politici pentru a se asigura că elevii folosesc toalete corespunzătoare genului pe certificatele de naștere. Legile din Kentucky și Virginia de Vest s-au alăturat astfel unui val de proiecte legislative republicane, pe care criticii le-au apreciat ca fiind un atac direct asupra drepturilor comunității LGBTQ+.

 

Reprezentanții Vaticanul au repudiat în mod oficial „doctrina descoperirii” folosită pentru a justifica practicile colonialiste europene, informează Reuters. Departamentele  de cultură și dezvoltare umană ale Statului Papal au recunoscut că documentele bisericii catolice din secolul al XV-lea  au fost folosite de puterile coloniale pentru a da legitimitate acțiunilor lor, inclusiv sclaviei. De asemenea, cele două departamente au susținut că „au fost manipulați în scopuri politice de către puterile coloniale concurente pentru a justifica acte imorale împotriva popoarelor indigene, care au fost efectuate, uneori, fără opoziție din partea autorităților ecleziastice”. Biserica Romano-Catolică s-a confruntat de-a lungul timpului cu mai multe acuzații de complicitate la abuzurile coloniale comise de invadatorii occidentali și de urmașii lor care au pretins că răspândesc credința creștină prin acțiunile întreprinse.

 

Autoritățile din Rusia au arestat un jurnalist american care lucra pentru cotidianul Wall Street, acuzându-l de spionaj, relatează BBC. În primele declarații, Kremlinul a susținut că Evan Gershkovich a fost „prins în fapt”, în timp ce Casa Albă a condamnat arestarea sa în „termenii cei mai puternici”. Oficialii americani au declarat că șoferul lui Gershkovich l-a lăsat într-un restaurant, iar două ore mai târziu telefonul său a fost oprit. Ziarul a angajat un avocat pentru a încerca să-l găsească pe jurnalist la sediul Serviciului Federal de Securitate din oraș, unde i s-a comunicat că nu dețin informații. De asemenea, Serviciul Federal de Securitate din Rusia a declarat că Gershkovich a fost reținut pentru că “a colectat informații clasificate drept secret de stat despre activitățile unei întreprinderi ruse de apărare”. În cel mai recent articol publicat, Evan Gershkovich a relatat despre economia în declin a Rusiei și despre modul în care Kremlinul a trebuit să facă față „cheltuielilor militare în creștere”, menținând în același timp cheltuielile sociale.

 

Fosta ministră a educației din Franța a solicitat redenumirea unui liceu care poartă numele Angelei Davis, informează The Guardian. Valérie Pécresse a susținut că ideile și convingerile activistei de culoare din America potrivit cărora rasismul este sistemic nu se aplică statului francez și este un concept periculos și diviziv pentru elevi. Pécresse a declarat în cadrul unei ședințe că, deși activitatea curajoasă a lui Davis se referă la „căutarea demnității și egalității”, aceasta a fost totuși „prea radicală și controversată” pentru a-și avea numele într-o școală franceză. Lycée Angela Davis din Saint-Denis, situat în nordul Parisului, a fost deschis în 2017 și a fost numit în acord cu administrația școlii și cu primarul local, ca parte a unei tradiții franceze de denumire a instituțiilor educaționale după figuri importante ce au activat pentru națiune sau umanitate.

Regele Charles a devenit primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german, relatează CNN. După aterizare, regele britanic a devenit primul șef de stat care a fost întâmpinat cu o primire ceremonială completă la faimoasa poartă Brandenburg din Berlin – un simbol al divizării Germaniei în timpul Războiului Rece și al reunificării sale ulterioare. Alternând între germană și engleză, Charles a declarat că este o „mare onoare” să se adreseze Bundestagului, adăugând că este mândru să se afle la Berlin pentru a „reînnoi legătura specială de prietenie dintre cele două state”. În cadrul vizitei oficiale, Charles a discutat despre războiul din Ucraina și a lăudat sprijinul statelor europene față de Kiev.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …