Home / 2023 / A fost 31 martie în lume – Audierea în instanță a lui Donald Trump a fost stabilită pentru marți, Autoritățile italiene au emis o interdicție imediată privind accesul la ChatGPT, Fondul Monetar Internațional a aprobat un program de împrumut pe o perioadă de patru ani pentru Ucraina
Sursă foto: EVAN VUCCI/THE ASSOCIATED PRESS

A fost 31 martie în lume – Audierea în instanță a lui Donald Trump a fost stabilită pentru marți, Autoritățile italiene au emis o interdicție imediată privind accesul la ChatGPT, Fondul Monetar Internațional a aprobat un program de împrumut pe o perioadă de patru ani pentru Ucraina

Material realizat de Eduardo Hanes

Audierea în instanță a lui Donald Trump, în legătură cu plata de 130.000 de dolari către o vedetă de filme pentru adulți, a fost stabilită pentru marți după-amiază , informează BBC News. Un oficial din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru CBS că se așteaptă ca Trump să zboare cu avionul său privat la New York luni, înainte de a se preda oficialilor marți. Securitatea este coordonată de FBI, Poliția din New York, serviciile secrete și ofițerii de la tribunalul din New York. Biroul procurorului districtual îi ceruse inițial lui Trump să se predea vineri, dar cererea a fost respinsă deoarece era nevoie de mai mult timp pentru pregătirile de securitate. Trump neagă orice abatere și este primul președinte american în funcție sau fost președinte al SUA care se confruntă cu o acuzație penală. Fostul președinte are de înfruntat peste 30 de capete de acuzare legate de fraudă în afaceri și l-a atacat pe judecătorul desemnat pentru cazul său, în încercarea de a submina credibilitatea anchetei și de a-și mobiliza susținătorii. Republicanii l-au acuzat pe procurorul districtual din Manhattan că a folosit ca armă sistemul de justiție penală pentru a influența alegerile prezidențiale de anul viitor. În replică, procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a declarat că acuzațiile au fost aduse de cetățeni din New York care își fac datoria civică și că nici fostul președinte, nici Congresul, nu pot interveni în procedură.

Fermierii din Columbia afirmă că vânzările de coca, ingredientul brut folosit pentru fabricarea cocainei, s-au prăbușit în urma creșterii recente a producției de droguri ilicite, raportează Al-Jazeera. Reprezentanții asociațiilor de agricultori din Catatumbo, Nariño, Cauca și Putumayo au calificat consecințele economice ale colapsului drept o “catastrofă umanitară”. În ultimii ani, mulți fermieri au abandonat culturile alimentare în favoarea cultivării de coca, din cauza costurilor de transport al recoltelor din regiunile îndepărtate pentru a le vinde în centrele urbane. Factorul principal al creșterii producției ilicite este activitatea grupărilor paramilitare din Columbia. Armata de Eliberare Națională controlează suprafețe mari de teritoriu în Catatumbo, ceea ce îi permite să ofere prețuri substanțial mai mici pentru pasta de coca pe care o produce. Forțele de Autoapărare Gaitaniste din Columbia se reorganizează, îndepărtându-se de la comerțul internațional cu cocaină, în urma arestării liderului acestora, și concentrându-se pe alte surse de venit ilicite. Un alt factor care a contribuit la scăderea prețurilor coca este creșterea prețurilor altor droguri care sunt mai simplu de fabricat, cum ar fi fentanilul. Concurența a crescut, de asemenea, pe măsură ce producția de cocaină s-a extins la nivel regional în America de Sud. Experții și cultivatorii de coca au salutat apelurile președintelui de a reimplementa programele de înlocuire a culturilor și de a investi în oportunități economice alternative, însă nu este cert că guvernul își va îndeplini promisiunile. Până acum, guvernul a refuzat să încurajeze dezvoltarea alternativelor, ceea ce a întărit o economie dependentă de producția de coca, nesustenabilă.

Autoritatea Națională Italiană pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a emis o interdicție imediată privind accesul la chatbot-ul de inteligență artificială al OpenAI, ChatGPT, din cauza unor presupuse încălcări ale confidențialității datelor, relatează Euronews. Decizia, care ,,intră în vigoare imediat”, va avea ca rezultat ,,limitarea temporară a prelucrării datelor utilizatorilor italieni de către OpenAI”. ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 și de atunci a devenit extrem de popular, impresionând utilizatorii cu capacitatea sa de a explica lucruri complexe în mod clar și succint, de a scrie în diferite stiluri și limbi cu un ton asemănător cu cel uman, de a crea poezii și chiar de a promova examene. Cu toate acestea, autoritatea italiană de reglementare a datelor a criticat ChatGPT pentru că nu a furnizat o notă de informare utilizatorilor ale căror date sunt colectate de OpenAI. De asemenea, a contestat lipsa unui temei juridic care să justifice colectarea și stocarea în masă a datelor cu caracter personal cu scopul de a “antrena” algoritmii care gestionează platforma. Organismul de supraveghere cere acum ca OpenAI să “comunice în termen de 20 de zile măsurile luate” pentru a remedia această situație – sau riscă o amendă de până la 4% din cifra sa de afaceri anuală la nivel mondial. Anunțul vine în contextul în care agenția europeană de poliție Europol a avertizat luni că infractorii sunt pregătiți să profite de chatbots cu inteligență artificială precum ChatGPT pentru a comite fraudă și alte infracțiuni cibernetice. Elon Musk și sute de experți la nivel mondial au avertizat, de asemenea, săptămâna aceasta, că sistemele de inteligență artificială prezintă ,,riscuri profunde pentru societate și umanitate” și au cerut companiilor să oprească dezvoltarea acestei tehnologii pentru cel puțin șase luni.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat că armele nucleare strategice rusești ar putea fi desfășurate în Belarus, împreună cu o parte din arsenalul nuclear tactic al Rusiei, informează Al-Jazeera. Atât Lukașenko, cât și Putin au declarat că ,,puterile occidentale vor să ruineze Rusia și Belarus”. Lukașenko a declarat că Minsk este pregătit să își apere suveranitatea prin orice mijloace necesare, inclusiv prin arme nucleare, și că forțele speciale belaruse se află la granița sudică a țării cu Ucraina ,,pentru a răspunde oricărei provocări”. El a făcut apel la ,,armistițiu” în Ucraina și la negocieri ,,fără precondiții” între Moscova și Kiev. Lukașenko a mai susținut și că toate problemele teritoriale, de reconstrucție, de securitate și de altă natură ar trebui să fie rezolvate la masa negocierilor. Cu toate acestea, Kremlinul a dezmințit apelul lui Lukașenko la pace, afirmând că operațiunea militară specială continuă. Lukașenko a permis forțelor rusești să folosească teritoriul Belarus ca platformă de lansare pentru ofensiva Moscovei, dar Lukașenko a refuzat până acum să trimită trupe peste graniță.

Fondul Monetar Internațional a aprobat un program de împrumut pe o perioadă de patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia statului în timp ce acesta se apără de invazia Rusiei, relatează Reuters. Împrumutul EFF (Extended Fund Facility) este primul program major de finanțare convențională aprobat de FMI pentru un stat implicat într-un război de amploare. Ucraina trebuie să îndeplinească anumite condiții în următorii doi ani, inclusiv să evite măsurile care ar putea eroda veniturile fiscale, să păstreze rezerve valutare adecvate pentru a menține stabilitatea cursului de schimb, să promoveze independența băncii centrale și să consolideze eforturile de combatere a corupției. Prim directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a declarat că programul se confruntă cu riscuri “excepțional de ridicate”, iar succesul său depinde de mărimea, compoziția și momentul în care finanțarea externă va contribui la eliminarea decalajelor de finanțare fiscală și externă și la restabilirea sustenabilității datoriei Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a salutat noul împrumut, care oficializează un acord la nivel de personal al FMI încheiat cu Ucraina la 21 martie, care ia în considerare calea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană după război. FMI a anunțat un proces de tratare a datoriei în două etape pentru Ucraina, care include asigurări de finanțare adecvate privind reducerea datoriei și finanțare concesională în timpul și după program. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că pachetul de finanțare va contribui la asigurarea stabilității economice și financiare și va pune bazele reconstrucției pe termen lung. Oficialul FMI, Gavin Gray, a declarat că scenariul de bază al fondului a presupus că războiul se va încheia la jumătatea anului 2024, ceea ce a dus la un deficit de finanțare estimat la 115 miliarde de dolari. “Scenariul negativ” al fondului prevedea că războiul va continua până la sfârșitul anului 2025, ceea ce ar deschide un deficit de finanțare mult mai mare, de 140 de miliarde de dolari.

Indonezia și Rusia au semnat un acord de extrădare, despre care au declarat că va contribui la combaterea criminalității transfrontaliere și va reprezenta un punct de cotitură în relațiile diplomatice ale acestora, informează ABC News. Tratatul a fost semnat de ministrul indonezian al Drepturilor și Drepturilor Omului, Yasonna Laoly, și de ministrul rus al Justiției, Konstantin Chuychenko. Acordul este esențial pentru avansarea relațiilor bilaterale dintre cele două state, deoarece mii de ruși și ucraineni au fugit în Bali de la invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina în februarie 2022. Noul acord de extrădare este o unealtă puternică pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului și va permite Indoneziei să desfășoare acțiuni legale pentru extrădarea autorilor de infracțiuni transnaționale și de corupție. Chuychenko a declarat că el și Laoly au convenit să continue să coopereze în domeniul juridic și judiciar și intenționează să semneze acorduri privind securitatea cibernetică și cooperarea digitală în cadrul unui forum juridic internațional care va avea loc la Sankt Petersburg în perioada 11-13 mai.

Statul tunisian va întrerupe alimentarea cu apă a cetățenilor timp de șapte ore pe noapte, ca răspuns la cea mai gravă secetă înregistrată vreodată în Tunisia, raportează Reuters. Compania de stat de distribuție a apei SONEDE a anunțat acest lucru vineri, printr-un comunicat de presă. Mosbah Hlali, directorul acesteia, a declarat că seceta din Tunisia este fără precedent din cauza lipsei de precipitații timp de patru ani consecutivi și a făcut apel la tunisieni să înțeleagă decizia pe care a atribuit-o schimbărilor climatice. Ministerul Agriculturii a interzis, de asemenea, utilizarea apei potabile pentru spălarea mașinilor, udarea spațiilor verzi și curățarea străzilor și a locurilor publice. Barajul Sidi Salem din nordul țării, un furnizor cheie de apă potabilă pentru mai multe regiuni, a scăzut la doar 16% din capacitatea sa maximă de 580 de milioane de metri cubi, potrivit cifrelor oficiale. Recolta de cereale va fi “dezastruoasă”, recolta afectată de secetă scăzând la 200.000-250.000 de tone în acest an, de la 750.000 de tone în 2022.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 2 iunie în lume – Mai mulți lideri de stat s-au întrunit la Singapore în cadrul unui summit major, Președintele italian a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la proclamarea republicii, iar Grupul de state BRICS a solicitat o reechilibrare a ordinii globale care să nu mai fie orientată spre occident

Material realizat de Beatrice Vieru și Eduardo Hanes Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vizitat baza …