Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 30 august în lume – Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă în marea din apropiere, lucrătoarele din industria cinematografică Bollywood au format grupuri de advocacy pentru a aborda problemele cu care se confruntă, iar ședința de vot a ONU privind aprobarea pentru o nouă misiune de menținere a păcii în Liban a fost amânată
Sursă foto: Francis Mascarenhas/Reuters

A fost 30 august în lume – Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă în marea din apropiere, lucrătoarele din industria cinematografică Bollywood au format grupuri de advocacy pentru a aborda problemele cu care se confruntă, iar ședința de vot a ONU privind aprobarea pentru o nouă misiune de menținere a păcii în Liban a fost amânată

Material realizat de Emilia Popescul

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă în marea din apropiere, conform Deutsche Welle. Evenimentul are loc în contextul exercițiilor militare comune desfășurate de Statele Unite și Coreea de Sud. Analiștii din Coreea de Sud au sugerat că lansările de rachete sunt văzute ca un semn de protest împotriva exercițiilor militare din partea Washingtonului și Seulului. Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că exercițiile militare au transformat peninsula coreeană în „cel mai mare loc de concentrare a echipamentului militar de război din lume”. Rachetele au fost lansate către Marea Japoniei, puțin înainte de miezul nopții, armata din Seul adăugând că încă analizează natura exactă a rachetelor lansate de Phenian. Liderii din Seul au declarat într-un mesaj pentru presă că „armata menține o postură de pregătire deplină în strânsă cooperare cu Statele Unite”.

Guvernul din Germania a inclus Georgia și Moldova pe lista țărilor de origine sigure, anunță Reuters. Ministerul definește „țările de origine sigure” ca fiind cele în care în general nu există temeri privind persecuția de stat și în care statul își protejează cetățenii. Decizia a venit ca un efort de a reduce cererile de azil din aceste națiuni, care aproape întotdeauna sunt respinse. Această mișcare înseamnă că cererile de azil din aceste țări ar putea fi procesate mai rapid și ar putea duce la expulzări mai rapide pentru solicitanții care nu au primit azil.  Anul trecut, 8.865 de georgieni și 5.218 persoane din Moldova au solicitat azil în Germania. Potrivit datelor ministerului, în 2022 și în prima jumătate a anului 2023, 99,9% din cererile din ambele țări au fost respinse. Împreună, ele reprezintă mai mult de o zecime din toate cererile respinse.

Lucrătoarele din industria cinematografică Bollywood au format grupuri de advocacy pentru a aborda problemele cu care se confruntă, relatează Al Jazeera. Femeile angajate în industria filmului luptă pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv accesul la toalete adecvate, facilități de îngrijire a copiilor, salarii mai mici și medii de lucru mai sigure în timpul turelor de noapte. Protagonistele feminine sunt adesea cele mai mari vedete în filmele Bollywood, dar în culise, industria este în continuare dominată de bărbați.  Petrina D’Rozario este fondatoarea și președinta Women in Film and Television India, o organizație neguvernamentală de advocacy cu sediul în Mumbai – inima industriei cinematografice a țării. Deși organizația ei nu are puterea de negociere a unui sindicat tradițional, oferă un forum pentru femei să găsească locuri de muncă, să solicite sfaturi în cazuri de hărțuire sexuală la locul de muncă și să împărtășească sfaturi profesionale.

Cea mai mare parte a preoților Bisericii din Anglia susțin căsătoriile gay, anunță The Guardian. Noile rezultate au arătat o schimbare majoră în atitudini în Anglia comparativ cu sondajul din 2014, când doar 39% dintre preoți au aprobat căsătoriile între persoane de același sex.  Potrivit aceluiași sondaj, majoritatea preoților din Biserica Anglicană doresc ca Biserica să permită căsătoriile între persoane de același sex și să renunțe la opoziția față de sexul premarital și cel între persoane de același sex. Astfel, 53,4% dintre preoți susțin o schimbare în lege pentru a permite clericilor să oficieze căsătoria cuplurilor gay. Noul sondaj a descoperit că 27,3% dintre preoți susțin sfârșitul cerinței de celibat pentru persoanele homosexuale, iar 37,2% au spus că sunt dispuși să accepte relații sexuale între persoanele homosexuale în relații „angajate”, cum ar fi parteneriatele civile sau căsătoriile, în timp ce aproximativ o treime (29,7%) au spus că învățătura nu ar trebui să se schimbe.

Ședința de vot a Organizației Națiunilor Unite privind aprobarea pentru o nouă misiune de menținere a păcii în Liban a fost amânată, conform Reuters. Diplomații au declarat că motivul este reprezentat de neînțelegerile dintre Franța, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite cu privire la libertatea de mișcare a trupelor ONU. Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) – înființată în 1978 – patrulează granița sudică a Libanului cu Israel. Mandatul pentru operațiune este reînnoit anual, iar autorizația actuală se apropie de final. Reprezentanții Franței au pregătit o rezoluție pentru Consiliul de Securitate ONU pentru prelungirea misiunii de menținere a păcii încă un an, însă omologii lor din SUA și Emiratele Arabe Unite susțin că acest proiect de rezoluție a slăbit anumite formulări referitoare la capacitatea trupelor ONU de a se deplasa liber. Stagnarea în Consiliul de Securitate a survenit și în contextul unei escaladări amenințărilor dintre Israel și Hezbollahul susținut de Iran în Liban, fiecare dintre ei declarând că se pregătesc pentru un posibil conflict.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 1 mai în lume – Zeci de protestatari au fost arestați în Georgia în timpul unor demonstrații pro-europene, Autoritățile britanice au început procesul de deportare a migranților spre Rwanda, Diplomații din Coreea de Sud discută despre aderarea la un pact în domeniul tehnologiei de apărare

Material realizat de Robert Olteanu Zeci de protestatari au fost arestați în Georgia în timpul …