Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 28 iunie în lume – Guvernul Bulgariei a anunțat expulzarea a 70 de diplomați ruși, Președintele Turciei a decis ridicarea vetoului privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO, iar liderii Coreei de Nord au acuzat SUA de crearea unei alianțe NATO în Asia
Sursă foto: DW

A fost 28 iunie în lume – Guvernul Bulgariei a anunțat expulzarea a 70 de diplomați ruși, Președintele Turciei a decis ridicarea vetoului privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO, iar liderii Coreei de Nord au acuzat SUA de crearea unei alianțe NATO în Asia

Material realizat de Dora Timar

Protestatarii indigeni din Ecuador au acceptat invitația de a discuta cu președintele țării despre cererile acestora, informează The Guardian. Președintele țării, Guillermo Lasso, a anunțat reducerea prețurilor la gaze cu scopul de a opri protestele cauzate de prețurile ridicate a carburanților și alimentelor. Organizațiile indigene din Ecuador au anunțat într-o declarație comună întâlnirea cu reprezentanți ai guvernului pentru a discuta posibile soluții la cererile acestora. Prețurile ridicate au declanșat două săptămâni de proteste, lovind economia slăbită a țării și amenințând producția de petrol. Președintele Lasso a anunțat o reducere de 10% la prețul benzinei și motorinei, fiind cea mai recentă concesiune propusă pentru a înăbuși protestele violente care au cauzat decesul a șapte persoane. Acesta a mai propus măsuri de securitate, subvenționarea îngrășămintelor și scutirea de datorii.

Guvernul Japoniei a solicitat cetățenilor țării reducerea utilizării de electricitate în gospodării după ce un val de căldură record a afectat alimentarea cu energie electrică din țară, conform CNN. Guvernul Japoniei a cerut celor 37 de milioane de cetățeni economisirea energiei electrice și raționalizarea utilizării aerului condiționat în contextul în care valul de căldură record a atins 40 de grade Celsius în unele zone ale țării. Liderii japonezi au solicitat cetățenilor oprirea luminilor și aerului condiționat zilnic, timp de trei ore, în timpul după-amiezii, din cauza faptului că țara se confruntă tot mai des cu întreruperi ale energiei electrice. Solicitarea a venit deși experții au avertizat că temperaturile record vor continua pentru următoarele săptămâni. Alimentarea cu energie electrică din Japonia a fost afectată în martie din cauza unui cutremur puternic în nord-estul țării care a forțat centralele nucleare să își suspende operațiunile.

Comisia de reconciliere pentru adevăr din Columbia a publicat un raport final cu privire la cei 52 de ani de conflict civil, relatează CNN. Dezvoltarea raportului a început în 2016, ca o modalitate de a încheia un acord de pace istoric între statul columbian și Fortele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), cuprinzând 800 de pagini cu interviuri luate victimelor, actorilor principali din conflictul armat și funcționarilor publici implicați. Conflictul militar a cauzat decesul a 220.000 persoane și plecarea a 5 milioane de cetățeni. Raportul mai include și recomandări despre modalitatea în care reconcilierea poate continua, în pofida faptului că luptele continuă chiar și astăzi.

Guvernul Bulgariei a anunțat expulzarea în masă a 70 de diplomați ruși, conform Al Jazeera. Prim-ministrul Kiril Petkov a anunțat că serviciile statului au identificat 70 de diplomați care “au lucrat împotriva intereselor noastre”. Decizia de a expulza personalul format din cei 70 de diplomați ruși este una istorică pentru țară, fiind cea mai amplă astfel de hotărâre. Cei identificați drept o “amenințare la securitatea națională” vor fi obligați să părăsească țara până pe data de 3 iulie. Nu a existat un răspuns imediat din partea autorităților ruse.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns la un consens cu liderii NATO în ceea ce privește permiterea continuării procesului de aderare a Suediei și Finlandei în alinață, informează Al Jazeera. Erdogan a decis ridicarea vetoului în ceea ce privește integrarea Finlandei și Suediei în Alianța Nord-Atlantică, după ce în timpul summitului NATO de la Madrid liderii celor trei țări au ajuns la o înțelegere cu privire la protecția reciprocă. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat decizia luată de Erdogan și a precizat că vor continua eforturile de reconciliere între țări, liderii Suediei și Finalndei ridicând restricțiile de vânzare a armelor către Turcia. Ridicarea dreptului de veto se transpune în continuarea demersului aderării celor două țări la alianța militară, fiind cea mai mare schimbare la securitatea europeană din ultimele decenii.

Agenția de stat a Coreei de Nord a acuzat liderii din SUA, Japonia și Coreea de Sud de crearea unei alianțe NATO în Asia, conform Al Jazeera. Exercițiile militare sincronizate ale Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud au fost etichetate de către liderii de stat din Coreea de Nord ca având “un scop sinistru” de a crea o “versiune asiatică a NATO”. Declarațiile au fost publicate înainte ca liderii Coreei de Sud și Japoniei să participle la summitul anual NATO ca observatori pentru prima dată în istorie. Oficialii de la Seul și Tokyo se vor întâlni cu președintele american Joe Biden la summit pentru a discuta despre situația Coreei de Nord, ultima întâlnire trilaterală dintre țările menționate fiind în 2017. Cele trei țări vor efectua, de asemenea, un exercițiu denumit Pacific Dragon care are ca scop detectarea și urmărirea rachetelor în apropiere de Hawaii.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …