Home / Slideshow / A fost 27 iunie în lume – liderii G7 au promis să sprijine Ucraina „pentru atâta timp cât este nevoie”, Jens Stoltenberg a anunțat planurile organizației de a crește masiv numărul forțelor de reacție rapidă iar rachetele rusești au lovit un centru comercial din centrul Ucrainei

A fost 27 iunie în lume – liderii G7 au promis să sprijine Ucraina „pentru atâta timp cât este nevoie”, Jens Stoltenberg a anunțat planurile organizației de a crește masiv numărul forțelor de reacție rapidă iar rachetele rusești au lovit un centru comercial din centrul Ucrainei

Material realizat de Lara Popescu.

În timpul summitului din Bavaria, liderii G7 au promis să sprijine Ucraina „pentru atâta timp cât este nevoie”, conform BBC. Liderii celor șapte state au adăugat că Rusia trebuie să înceteze blocarea alimentelor în porturile Ucrainei. Adresându-se participanților summit-ului prin intermediul unei conferințe video, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a solicitat aliaților occidentali sa pună la dispoziție mai multe arme grele. Printr-o declarație comună, reprezentanții statelor G7 au afirmat că vor continua să ofere „sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic” și să fie „ alături de Ucraina atât timp cât este nevoie.” La summitul din Bavaria, liderii statelor G7, și anume Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, au fost însoțiți de doi reprezentanți ai Uniunii Europene.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat planurile organizației de a crește masiv numărul forțelor de reacție rapidă la peste 300.000 de trupe, informează BBC. Forța de reacție rapidă a blocului militar are în prezent 40.000 de soldați la dispoziție, mulți dintre aceștia aflându-se de-a lungul flancului estic al alianței. Stoltenberg a declarat că această creștere este cauzată de o amenințare directă din partea Rusiei la adresa securității europene. În plus, secretarul general al NATO a informat că mai multe grupuri de luptă ale organizației, aflate în Europa de Est, vor fi transformate în „brigade,” care reprezintă unități tactice de câteva mii de soldați. Această mișcare este menită să transmită un mesaj clar de descurajare Rusiei, a adăugat Stoltenberg.  

 

Rachetele rusești au lovit un centru comercial din centrul Ucrainei, ucigând 13 oameni și rănind încă aproximativ 50, relatează Euronews. Trupele ruse au lovit un centru comercial din Kremenchuk, regiunea Poltava, cu cel puțin două rachete. Autoritățile locale au declarat că în interiorul centrului comercial se aflau cel puțin 1.000 de persoane. Imaginile surprinse la fața locului arată că întregul centru comercial a fost cuprins de flăcări, echipajele de urgență și trecătorii încercând să ajute victimele. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că centrul comercial Amstor nu a reprezentat „o amenințare pentru armata rusă” și nici nu a avut „vreo valoare strategică,” adăugând că scopul atacului a fost de a submina „încercările oamenilor de a trăi o viață normală.”

 

Luptele pentru dreptul la avort s-au mutat la tribunalele de stat, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a anulat dreptul constituțional la această procedură la nivel național, conform Reuters. După ce un judecător a blocat o interdicție a avortului la nivel de stat în Louisiana, alte clinici din Idaho, Kentucky, Mississippi și Texas au făcut apel în instanță pentru a căuta ajutor similar. În statul Louisiana, serviciile de avort, care au fost oprite de vineri, au fost reluate după ce un judecător din cadrul instanţei teritoriale a emis un ordin temporar de restricție care blochează statul de la a-și executa interdicția. Cele cinci state în care procese similare vor avea acum loc se numără printre cele 13 state cu legi concepute pentru a interzice sau restricționa sever avorturile, odată ce Curtea Supremă a anulat hotărârea „Roe vs. Wade” din 1973, care recunoștea dreptul la aceasta procedură.

 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a anunțat pe președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, că Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită pot ridica producția de petrol cu greu , relatează Reuters. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost percepute ca fiind singurele două țări din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu suficientă capacitate de rezervă pentru a stimula livrările globale, fapt ce ar putea reduce prețurile petrolului. Cu toate acestea, Macron a fost auzit comunicandu-i președintele american că cei doi producători abia dacă pot crește producția de petrol. Cel mai important reprezentant al domeniului energiei din Emiratele Arabe Unite a confirmat declarația lui Macron către agenția de știri de stat a țării.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …