Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 28 iulie în lume – Vladimir Putin a participat la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, Giorgia Meloni s-a întâlnit la Casa Albă cu Joe Biden pentru a discuta despre războiul din Ucraina, iar Emmanuel Macron a vizitat coasta erozată a teritoriului francez al Noii Caledonii și arhipelagul Vanuatu, pentru a sublinia importanța luptei împotriva încălzirii globale
Photograph: Ludovic Marin/AFP/Getty Images
Photograph: Ludovic Marin/AFP/Getty Images

A fost 28 iulie în lume – Vladimir Putin a participat la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, Giorgia Meloni s-a întâlnit la Casa Albă cu Joe Biden pentru a discuta despre războiul din Ucraina, iar Emmanuel Macron a vizitat coasta erozată a teritoriului francez al Noii Caledonii și arhipelagul Vanuatu, pentru a sublinia importanța luptei împotriva încălzirii globale

Material realizat de Beatrice Vieru

Președintele rus, Vladimir Putin, a participat la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, pentru a purta discuții cu liderii din statele africane despre reînnoirea acordului de cereale cu Ucraina, informează BBC. Summitul survine după ce guvernul Rusiei s-a retras dintr-un acord care permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, stârnind îngrijorare în rândul națiunilor africane care au nevoie de aceste transporturi. Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, l-a îndemnat pe Vladimir Putin să reînnoiască acordul cu Ucraina și-a cerut o soluție urgentă pentru rezolvarea crizei cerealelor. În același timp, Putin a insistat că creșterea prețurilor la alimente este o consecință a greșelilor de politică occidentală care au precedat războiul cu Ucraina. „Respectăm inițiativele dumneavoastră și le examinăm cu atenție. Inițiativele anterioare de mediere au fost monopolizate de așa-numitele democrații avansate. Acum și Africa este pregătită să ajute la rezolvarea problemelor care par a fi în afara zonei sale de priorități”, a adăugat Putin. De la retragerea din acordul încheiat în iulie 2022  cu Ucraina, Rusia a bombardat în mod repetat porturile și depozitele ucrainene, distrugând mii de tone de cereale.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele american, Joe Biden, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și despre relațiile bilaterale dintre SUA-Italia, menționează Rai News. Cei doi lideri politici au discutat despre exploatarea potențialului cooperării pe piețele ecologice, digitale și terțe, în contextul forumului internațional G7, care poziționează Italia ca partener strategic în problemele de mediu. Vizita premierului italian urmărește relansarea relațiilor bilaterale dintre cele două state după ce interacțiunile diplomatice  s-au răcit în ultimii ani din cauza problemelor legate de criza economică. „Italia și Statele Unite ale Americii au un interes comun în stimularea comerțului global care nu este doar liber, ci echitabil. Concurența din țările care nu respectă standardele de muncă, respectul pentru mediu și standardele de siguranța ne subminează afacerile și capacitatea lucrătorilor noștri”, a declarat Meloni. Grupul celor Șapte (G7) a fost fondat în 1975, fiind creat ca un forum informal de discuții economice între șefii de stat și guvern din șapte state dezvoltate.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a vizitat coasta erozată a teritoriului francez al Noii Caledonii și arhipelagul Vanuatu, pentru a sublinia importanța luptei împotriva încălzirii globale, relatează France 24. În timpul vizitei oficiale de stat în regiunea Pacificului, președintele Franței a transmis un mesaj clar liderilor din insulele Pacificului despre gravitatea problemelor climatice și de mediu. Macron a subliniat că Franța înțelege perfect provocările cu care se confruntă aceste țări din cauza schimbărilor climatice, de la creșterea nivelului mării care amenință insulele joase, până la pierderea biodiversității, condiții meteorologice extreme și costurile financiare implicate. Alături de premierul James Marape, acesta a promovat o inițiativă franceză pentru recompensarea țărilor care își păstrează pădurile vechi. Astfel, a fost semnat un important proiect numit „Forest, Climate, Biodiversity” cu Papua Noua Guinee, gestionat de agenția franceză de dezvoltare, care va beneficia de o finanțare de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Întregul proiect se concentrează pe conservarea pădurilor tropicale și protejarea habitatelor unice pentru fauna sălbatică. În 2022, Papua Noua Guinee a pierdut 1,8% din pădurea tropicală cu capacitate de absorbție a carbonului, plasând-o pe locul nouă în topul națiunilor cu cele mai mari rate de defrișare, după Brazilia.

Autoritățile din Singapore au executat o femeie pentru prima dată în aproape două decenii, după ce aceasta a fost găsită vinovată pentru acuzații legate de droguri, menționează Deutsche Welle. Condamnată pentru deținerea a peste 30 de grame de heroină, Saridewi Djamani, în vârstă de 45 de ani, a fost găsită vinovată într-un proces care a dus la aplicarea pedepsei capitale în Singapore. Biroul Central pentru Narcotice din Singapore a declarat că Djamani a avut parte de un proces echitabil, în conformitate cu legea, dar eforturile ei de a contesta execuția au fost respinse de Curtea de Apel în octombrie 2022, iar cererea de clemență prezidențială a fost, de asemenea, respinsă. Aceasta a marcat prima execuție a unei femei în țară de la spânzurarea lui Yen May Woen în 2004, care a fost condamnată pentru trafic de droguri. Djamani a devenit cea de-a 15-a prizonieră care a fost trimisă la spânzurătoare de când guvernul a reluat aplicarea pedeapsei capitale, în martie 2022, după o pauză de doi ani cauzată de pandemiai de COVID- 19.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a participat la parada militară din Phenian, unde au fost prezentate noi arme nucleare strategice, informează France 24. Evenimentul a fost organizat pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a armistițiului Războiului Coreean și Ziua Victoriei. Mii de soldați au defilat în fața liderului nord-coreean, prezentând cele mai avansate ICBM-uri ale țării, chiar dacă acestea sunt interzise sub sancțiunile impuse de Organizația Națiunilor Unite. Totodată, la parada militară au fost prezentate mai multe drone fără pilot, inclusiv o nouă dronă subacvatică de atac nuclear numită “Hae-il”. La paradă, Ministrul Apărării nord-coreean, Kang Sun Nam, a făcut declarații ferme împotriva Statelor Unite, susținând că acestea nu au nicio șansă de supraviețuire în cazul în care ar folosi arme nucleare împotriva Coreei de Nord. El a avertizat că întrebarea nu este dacă va izbucni un război nuclear în Peninsula Coreeană, ci mai degrabă cine îl va declanșa și când. Mai mulți experți politici au remarcat faptul că prezența oficialilor chinezi și ruși la paradă, o demonstrație puternică de forță a Coreei de Nord și subliniază poziția acesteia în privința programului său de arme nucleare, atrăgând atenția și preocuparea comunității internaționale.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 aprilie în lume – Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali

Material realizat de Mihai-Marco Percă   Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat …