Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 25 iulie în lume – Partidele de opoziție din Kenya au depus acuzații la Curtea Penală Internațională împotriva guvernului pentru atrocitățile comise de poliție împotriva unor protestatari, liderii Chinei și Rusiei au trimis delegații de nivel înalt în Coreea de Nord, iar directorul agenției spațiale a Rusiei a făcut o ofertă partenerilor din grupul BRICS de a participa la construcția unui modul comun pentru stația sa spațială orbitală planificată
Sursă foto: CNN

A fost 25 iulie în lume – Partidele de opoziție din Kenya au depus acuzații la Curtea Penală Internațională împotriva guvernului pentru atrocitățile comise de poliție împotriva unor protestatari, liderii Chinei și Rusiei au trimis delegații de nivel înalt în Coreea de Nord, iar directorul agenției spațiale a Rusiei a făcut o ofertă partenerilor din grupul BRICS de a participa la construcția unui modul comun pentru stația sa spațială orbitală planificată

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

Guvernul din China l-a demis din funcție pe ministrul de externe, Qin Gang, înlocuindu-l cu predecesorul său, conform Al Jazeera. Anunțul a venit la o lună după ultima apariție publică a lui Qin Gang. Cu toate acestea, autoritățile nu au oferit niciun motiv pentru înlăturarea lui Qin. Fostul ministru și-a început activitatea în cadrul Partidului Comunist din China în anii 80, fiind un apropiat al liderului statului, Xi Jinping. Numit ministru de externe în decembrie, acesta nu a mai fost văzut în public din data de 25 iunie, când a purtat discuții cu omologii săi din Rusia, Vietnam și Sri Lanka. Autoritățile din China au anulat apoi discuțiile dintre Qin și șeful de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, pe 4 iulie, fără explicații.

Un grup de protestatari de extremă dreapta din Danemarca au ars copii ale cărții sfinte a islamului, Coranul, în fața ambasadelor Egiptului și Turciei din Copenhaga, relatează Al Jazeera. Manifestația anti-Islam de la Copenhaga a grupului ultranaționalist de extremă-dreapta, Danish Patriots, a avut loc în urma unor manifestații similare organizate luni și săptămâna trecută, în fața ambasadei Irakului. Ministerul de externe din Irak a cerut autorităților statelor Uniunii Europene să „reconsidere rapid așa-numita libertate de exprimare și dreptul de a demonstra”, în urma manifestațiilor. De asemenea, autoritățile din Turcia au condamnat acțiunile grupului, numind actul asupra cărții sfinte un „atac disprețuitor” asupra Coranului, cerând Danemarcei să ia măsurile necesare pentru a preveni această „crimă motivată de ură” împotriva islamului.

Serviciul de salvare maritimă din Spania a declarat că a salvat o barcă în apropierea insulei Gran Canaria, în care se aflau 84 de migranți din Africa sub-sahariană, informează Reuters. Insulele Canare din largul coastei Africii de Vest au devenit principala locație pentru migranții care încearcă să ajungă în Spania. Opt dintre migranți, toți bărbați, cu excepția unei femei, au fost transportați la spital. De asemnea, una dintre persoanele de la bord a decedat. Barca a fost localizată la 15,7 km de insula Gran Canaria, iar migranții au fost duși în portul Arguineguin în jurul orei 5:00. Conform autorităților spaniole, 5.914 persoane au sosit în Insulele Canare între ianuarie și jumătatea lunii iulie a acestui an, o scădere de 31,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproximativ 41% dintre ei au ajuns în doar o lună, între 15 mai și 15 iunie.

Autoritățile din India au suspendat licența de producție a încă unui producător de medicamente, după ce Organizația Mondială a Sănătății a semnalat contaminarea în siropurile sale de tuse, relatează Reuters. Pentru siropuri aflate în Insulele Marshall și Micronezia, OMS a semnalat contaminarea cu cantități inacceptabile de dietilen glicol și etilen glicol, substanțe toxice, care pot fi fatale. Compania, QP Pharmachem Ltd, a negat orice faptă greșită și a declarat că intenționează să facă recurs împotriva suspendării. Autoritățile indiene au început inspectarea producătorilor de medicamente, după ce siropurile pentru tuse fabricate de mai mulți producători au legătură cu cel puțin 89 de decese ale unor copii în Gambia și Uzbekistan de anul trecut.

Partidele de opoziție din Kenya au depus acuzații la Curtea Penală Internațională împotriva guvernului pentru atrocitățile comise de poliție împotriva unor protestatari, care au provocat 30 de morți, relatează Associated Press. Liderul coaliției de opoziție, Raila Odinga, a cerut o conferință de presă în capitala Nairobi, anunțând că partidul său a adunat mai multe dovezi ale brutalității poliției împotriva protestatarilor. Poliția a fost acuzată că a tras cu arme de foc în protestatari, folosind gloanțe reale. Ministrul de interne, Kithure Kindiki, a respins afirmațiile opoziției, declarând că forțele de poliție au rămas „neutre, imparțiale și profesionale”. În ultimele săptămâni, mai multe proteste s-au răspândit în Kenya, din cauza creșterii costului vieții și a noilor taxe impuse, care au cauzat o creștere a prețului combustibilului.

Oficialii din Ecuador au anunțat instituirea stării de urgență în toate închisorile, după o serie de incidente violente, inclusiv împușcături și explozii, care au avut loc în una dintre cele mai periculoase închisori ale țării, relatează ABC News. Măsura – a doua stare de urgență pe care președintele Guillermo Lasso a decretat-o în mai puțin de 24 de ore – va fi în vigoare timp de 60 de zile și ordonă mobilizarea imediată a forțelor militare și a poliției într-un efort de a recăpăta controlul asupra închisorilor. Anunțul survine după ce confruntări au izbucnit în închisoarea Litoral, cu împușcături și explozii auzite de locuitorii din zonele rezidențiale învecinate. În urma confruntărilor inițiale, cel puțin șase persoane au fost ucise și 11 au fost rănite. Este considerată una dintre cele mai periculoase închisori din Ecuador. Într-o confruntare între bande în 2021 au fost uciși 119 deținuți. În aprilie, o revoltă a dus la moartea a 12 deținuți și rănirea altor trei.

Incendiile care au mistuit pădurile, satele montane și orașele din nordul Algeriei au provocat moartea a cel puțin 34 de persoane, informează ABC News. Incendiile au fost reduse semnificativ. Reprezentanții Ministerului de Interne au declarat că 80% dintre incendii au fost stinse. Un comunicat al ministerului atribuie acest succes mobilizării neîntrerupte a pompierilor, utilizării aeronavelor de intervenție și scăderii vântului și temperaturilor. Printre cei uciși în provincia Bejaia, grav afectată de incendii, se aflau și 10 soldați încercuiți de flăcări în timpul evacuării, a raportat Ministerul Apărării. De asemenea, în luna august a anului trecut, cel puțin 37 de persoane au fost ucise în urma incendiilor de vegetație care au mistuit regiunea Kabyle și zona de lângă granița nordică a Algeriei cu Tunisia. Anumite zone din regiunea montană Kabyle, presărate cu sate, sunt greu accesibile.

Liderii Chinei și Rusiei au trimis delegații de nivel înalt în Coreea de Nord, într-o rară activitate diplomatică pentru națiunea izolată, în timp ce se pregătește să marcheze cea de-a 70-a aniversare a sfârșitului Războiului Coreean, conform CNN. Conducătorii nord-coreeni au ordonat închiderea granițelor în timpul epidemiei de coronavirus, accentuând izolarea unei țări care este deja una dintre cele mai retrase din lume, iar acum cei mai apropiați aliați ai statului se pregătesc să viziteze țara pentru un moment de importanță istorică. Oficialul Partidului Comunist Chinez, Li Hongzhong, care face parte din comitetul central de formulare a politicilor al partidului și deține o funcție de conducere în organismul de vârf al Parlamentului, va conduce o delegație la Phenian în această săptămână. De asemenea, o delegație rusă condusă de ministrul apărării, Serghei Șoigu, va vizita Coreea de Nord în perioada 25-27 iulie pentru a marca cea de-a 70-a aniversare, a declarat Ministerul Apărării din Rusia.

Directorul agenției spațiale a Rusiei a făcut o ofertă extinsă partenerilor din grupul BRICS de a participa la construcția unui modul comun pentru stația sa spațială orbitală planificată, relatează CNN. Construcția stației spațiale planificate urmează deciziei liderilor de la Moscova de anul trecut de a încheia parteneriatul de decenii cu NASA și de a se retrage din Stația Spațială Internațională, unul dintre ultimele canale de cooperare rămase între Rusia și Statele Unite. Prima etapă a stației spațiale planificate, cunoscută sub numele de Sistemul Orbital Rus (ROS), urmează să fie lansată în 2027, iar alte patru module vor fi trimise pe orbită între 2028 și 2030, a declarat designerul principal al programului, Vladimir Kozhevnikov. Oferta de a extinde cooperarea pe proiect pentru a include națiunile partenere BRICS a fost făcută de Yuri Borisov, directorul general al agenției spațiale a Rusiei, Roscosmos, în cadrul unei întâlniri care a avut loc în Hermanus, Africa de Sud. 

Un juriu din Belgia i-a găsit vinovați de crimă pe șase bărbați pentru rolul lor în atacurile cu bombe din 2016 din Bruxelles, care au ucis 32 de persoane și au rănit peste 300, informează Deutsche Welle. Printre bărbații condamnați se afla cetățeanul francez Salah Abdeslam, care deja ispășește o pedeapsă pe viață în Franța pentru rolul său în atacurile din Paris din 2015. Verdictul închide un capitol în cel mai mare proces din istoria judiciară a Belgiei, în care peste 900 de reclamanți civili au participat la procesul care a început în decembrie. Atacurile cu bombe, revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic, au vizat o stație aglomerată de metrou în orele de vârf și Aeroportul Zaventem. Victimele proveneau din 12 țări.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 aprilie în lume – Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali

Material realizat de Mihai-Marco Percă   Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat …