Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 26 iunie în lume – 4000 de trupe germane vor fi staționate în Lituania, Guvernul Ungariei a ales să mențină blocarea ajutorului militar pentru Ucraina iar Echipamentele pentru eliberarea deșeurilor de la centrala Fukushima în mare sunt complete

A fost 26 iunie în lume – 4000 de trupe germane vor fi staționate în Lituania, Guvernul Ungariei a ales să mențină blocarea ajutorului militar pentru Ucraina iar Echipamentele pentru eliberarea deșeurilor de la centrala Fukushima în mare sunt complete

Material realizat de Emilia Popescul.

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a anunțat  un plan de a staționa 4.000 de trupe în Lituania, conform Deutsche Welle. Oficialii din Lituania au cerut în repetate rânduri Berlinului să desfășoare trupe de luptă permanente în țară pentru a asigura securitatea flancului estic al NATO. Germania conduce deja grupul de luptă al alianței în Lituania, cu un batalion de aproximativ 1.000 de trupe. În cadrul unei vizite la Vilnius, ministrul german a anunțat că administrația „ este pregătită să staționeze permanent o brigadă în Lituania”, dar că mai întâi trebuie construite facilități pentru cazarea trupelor. Până acum, oficialii de la Berlin nu au fost de acord cu staționarea brigăzii din Lituania, explicând că trupele pot fi dislocate rapid din baze germane. Capitala lituaniană va găzdui, de asemenea, summitul liderilor NATO de luna viitoare. 

 

Operatorul uzinei nucleare de la Fukushima a anunțat că echipamentele pentru eliberarea apei tratate în mare sunt complete, informează AP News. Acestea trebuie să treacă o inspecție de siguranță de către autoritățile de reglementare japoneze din cauza opoziției continuă față de plan din Japonia și din afara acesteia în ceea ce privește siguranța. Purtătorul de cuvânt al Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) a declarat că ultima piesă a unui tunel submarin săpat pentru a elibera deșeurile în larg a fost instalat, completând construcția care a început în august anul trecut. Conform declarațiilor oficialilor, compania urmează să primească un permis de siguranță pentru eliberare la aproximativ o săptămână după încheierea inspecției. Planul s-a confruntat cu proteste din partea grupurilor locale de pescuit, dar și țările din apropiere, inclusiv Coreea de Sud, China și unele națiuni din Insula Pacificului, au ridicat probleme de siguranță.

 

Guvernul Ungariei a ales să mențină blocarea prin veto a ajutorului militar pentru Ucraina în valoare de 500 milioane de euro prin veto, relatează EuroNews. Decizia a fost reafirmată în cadrul unei întâlniri a miniștrilor afacerilor externe din Luxemburg. Josep Borrell, liderul politicii externe a blocului, a descris impasul drept o „situație lamentabilă”. Blocajul provine dintr-o dispută în legătură cu lista „sponsorilor internaționali ai războiului” de la Kiev, un compendiu de companii străine care susțin războiul prin decizia lor de a continua să facă afaceri în Rusia. Acesta include și OTP Bank, cea mai mare bancă comercială din Ungaria. Oficialii de la Budapesta au cerut eliminarea băncii de pe lista ca o precondiție pentru renunțarea la veto. Borrell a declarat că: „voi discuta personal cu toată lumea pentru a încerca să rezolv cât mai curând posibil această problemă, deoarece oferirea asistenței pentru Ucraina rămâne vitală.”

 

Prințul William a lansat o campanie majoră de cinci ani pentru a soluționa problema persoanelor fără adăpost, anunță BBC. Fundația caritabilă a Prințului de Wales oferă 3,8 milioane de euro drept finanțare pentru start-up pentru a ajuta la ca lipsa de adăpost să fie o problemă „rară, scurtă și  singulară”. Prințul William a declarat că „toată lumea ar trebui să aibă o casă sigură”. În prezent, peste 300.000 de persoane sunt fără adăpost în Marea Britanie. În cadrul unui proiect din Bournemouth, care ajută la educarea persoanelor fără adăpost pentru dobândirea de noi abilități, a vorbit despre necesitatea de a opri „prejudecățile și stigmatizarea”. Prințul a discutat cu oamenii ajutați de proiectul Faithworks, care i-au povestit despre sentimentul de izolare cu care se confruntă persoanele ce duc lipsa unui adăpost și despre nevoia de a-și reconstrui încrederea de sine. Această inițiativă reprezintă unul dintre proiectele definitorii pentru Prințul de Wales.

 

Guvernul din Honduras a anunțat că a au inițiat procesul de recâștigare a controlului penitenciarelor, conform Al Jazeera. Anunțul a venit după ce  46 de persoane și-au pierdut viața în urma unui atac în centrul penal al femeilor săptămâna trecută. Acesta a marcat una dintre cele mai sângeroase revolte din închisori în memoria recentă. În cadrul cercetărilor desfășurate la Centrul Penal Tamara, forțele armate au recuperat arme de mare calibru, grenade, muniție, telefoane mobile și dispozitive pentru acces la internet din pereții închisorii. Oficialii au declarat că membrii unei bande au reușit să se infiltreze într-un bloc de celule unde se aflau rivalii lor, cu arme, machete și lichide inflamabile pe care le-au folosit pentru a cauza incendii. Yuri Mora, un purtător de cuvânt al poliției naționale din Honduras, a menționat că 26 dintre victime au murit din cauza focului, în timp ce restul și-au pierdut viața din cauza împușcăturilor și rănilor cauzate prin înjunghiere.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …