Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 26 aprilie în lume – Măsurile de securitate se intensifică în Republica Moldova în urma unei serii de explozii în regiunea separatistă Transnistria, Liderii germani au anunțat că vor furniza arme grele Ucrainei, iar Gazprom va opri furnizarea de gaze către Polonia
Sursă foto: DW

A fost 26 aprilie în lume – Măsurile de securitate se intensifică în Republica Moldova în urma unei serii de explozii în regiunea separatistă Transnistria, Liderii germani au anunțat că vor furniza arme grele Ucrainei, iar Gazprom va opri furnizarea de gaze către Polonia

Material realizat de Maria Pițigoi

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca liderii ucraineni și ruși să colaboreze pentru a crea coridoare de ajutor și evacuare în Ucraina, informează Al Jazeera. „Avem nevoie urgentă de coridoare umanitare care sunt cu adevărat sigure și eficiente”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, după discuții cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Guterres i-a transmis lui Lavrov că este gata să mobilizeze pe deplin resursele organizației pentru a salva oamenii din orașul ucrainean asediat Mariupol, propunând înființarea unui grup de contact umanitar care să reunească Federația Rusă, Ucraina și Organizația Națiunilor Unite. Potrivit oficialilor ucraineni, aproape 100.000 de oameni au rămas prinși în Mariupol.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut cetățenilor să rămână calmi în timp ce măsurile de securitate se intensifică după o serie de explozii în regiunea separatistă Transnistria, raportează France24. Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării după ce exploziile de luni și marți din regiunea de la granița cu Ucraina au stârnit temeri cu privire la posibilitatea extinderii conflictului. Ea a condamnat exploziile care au lovit Ministerul Securității din Transnistria, un turn de radio și o unitate militară, provocând pagube. „Aceasta este o încercare de a escalada tensiunile. Condamnăm hotărât astfel de acte”, a declarat Sandu, atribuind exploziile „diferențelor interne dintre diferite grupuri din Transnistria care au interesul de a destabiliza situația”. Oficiali ai Consiliului Suprem de Securitate au recomandat intensificarea patrulelor și verificările vehiculelor în apropierea zonei tampon cu Transnistria, precum și înăsprirea măsurilor de siguranță publică și verificări de securitate asupra infrastructurii critice.

Liderii germani au anunțat că vor furniza acum arme grele Ucrainei, potrivit Deutsche Welle. În timpul discursului de deschidere de la baza aeriană Ramstein din Germania, care a avut loc la începutul unei conferințe de apărare privind războiul din Ucraina, ministrul german al apărării, Christina Lambrecht, a declarat că vor fi livrate tancuri antiaeriene „Gepard”. În plus, Lambrecht a menționat că Germania se va implica mai mult în instruirea trupelor ucrainene în domeniul sistemelor de artilerie pe teritoriul german. În ultimele săptămâni, guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru că a refuzat să livreze arme grele în Ucraina.

Raportul anual al Internet Watch Foundation (IWF) a arătat că Europa este „centrul global” pentru găzduirea online a materialelor de abuz sexual asupra copiilor (CSAM), relatează Euractiv. În 2021, Uniunea Europeană a găzduit majoritatea imaginilor abuzive, însemnând 62% din totalul materialelor de la nivel global. „Din păcate, Europa rămâne destinația principală pentru criminalii și prădătorii care doresc să găzduiască unele dintre cele mai rele conținuturi de pe internet”, a declarat Susie Hargreaves, directorul executiv al IWF. „Vorbim despre unele dintre cele mai severe conținuturi – imagini și videoclipuri care prezintă copii și bebeluși suferind violuri și torturi sexuale”, a adăugat ea. Dintre cele 156.300 de adrese URL care includeau CSAM găzduite de serverele statelor membre UE, 66% proveneau din Țările de Jos. Comisia Europeană lucrează la o legislație pentru a aborda această problemă de câteva luni și, după mai multe amânări, este de așteptat ca propunerea să fie prezentată pe 11 mai.

Un al doilea pacient cu Ebola a murit în nord-vestul Republicii Democrate Congo, potrivit CNN. Autoritățile sanitare au anunțat săptămâna trecută un nou focar de boală, după moartea unui bărbat de 31 de ani, diagnosticat la Mbandaka, în provincia Equateur din nord-vestul RDC, după mai bine de o săptămână de la apariția simptomelor. Cumnata lui, o femeie de 25 de ani, a fost a doua victimă. „Aceasta este o veste foarte tristă și trebuie să continuăm să depunem toate eforturile pentru a salva viața oricui ar putea fi infectat cu virusul. Până acum, cel puțin 145 de persoane au intrat în contact cu cei doi”, a declarat doctor Fiona Braka, șefa echipei pentru răspunsuri de urgență a Biroului Regional al OMS pentru Africa.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, continuă să sprijine efortul de a restabili pactul multilateral cu liderii din Iran, în pofida criticilor, conform Al Jazeera. Deși discuțiile oficiale cu privire la acordul nuclear Iranian par a fi atins un impas, Antony Blinken a continuat să spijine efortul de a restabili pactul, chiar dacă Congresul a adus mai multe critici cu privire la acest subiect. Senatorul Bob Menedez, președintele Comisiei Senatului pentru Relații Externe, a subliniat limitările acordului, și anume lipsa de abordare a unor subiecte sensibile precum programul pentru rachete balistice sau politicile regionale ale Iranului. James Risch i-a transmis lui Blinken “Lipsa unei înțelegeri este mai benefică decât o înțelegere proastă. Te-aș sfătui să mergi mai departe”. Blinken a argumentat că acest discuții sunt singurul mod de a aborda provocările nucleare pe care le poate crea statul Iranian, precum și modalitatea de a evita dezvoltarea de infrastructură nucleară. Diplomați din SUA și Iran au ținut negocieri în Viena timp de aproape un an pentru a resuscita acordul nuclear.

Principalul furnizor de gaze din Polonia, PGNiG, a anunțat că au primit o informare conform căreia compania rusească Gazprom va opri furnizarea de gaze începând de miercuri, relatează Al Jazeera. Guvernul Rusiei a decis oprirea furnizării fluxului de gaze către Polonia după escaladarea tensiunilor dintre liderii Moscovei și cei Europeni. Guvernul de la Moscova a amenințat guvernele din Europa cu oprirea furnizării gazelor acelor țări care refuză să accepte cerința președintelui Vladimir Putin de a plăti serviciile în ruble. Statele Europene au refuzat vehement cerința președintelui rus, motivând că o astfel de decizie ar anula sancțiunile economice aduse statului rus și ar oferi un avantaj periculos guvernului din Rusia. Liderii polonezi au fost în mod special extrem de critici cu privire la războiul pe care guvernul Rusiei l-a început în Ucraina. Prim-ministrul Poloniei a anunțat că s-au pregătit timp îndelungat pentru un astfel de conflict și au rezerve de gaz pentru astfel de situații.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …