Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 27 aprilie în lume – Microsoft a descoperit mai multe atacuri cibernetice ale guvernului rus împotriva Ucrainei, Bitcoin a devenit monedă oficială în Republica Centrafricană, iar Prima femeie de culoare care va servi pe termen lung pe Stația Spațială Internațională a decolat
Jessica Watkins, prima femeie de culoare care a plecat pe Stația Spațială Internațională Sursă foto: Space.com

A fost 27 aprilie în lume – Microsoft a descoperit mai multe atacuri cibernetice ale guvernului rus împotriva Ucrainei, Bitcoin a devenit monedă oficială în Republica Centrafricană, iar Prima femeie de culoare care va servi pe termen lung pe Stația Spațială Internațională a decolat

Material realizat de Doina Bulearcă și Lara Popescu

Guvernul Rusiei a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia drept urmare a respingerii cererii sale de plată în ruble, conform Reuters. Decizia guvernului de la Moscova a fost etichetată de liderii europeni drept „șantaj.” Oficialii Gazprom, monopolul statului rus în ceea ce privește exportul de gaze naturale, au declarat că au „suspendat complet aprovizionarea” companiilor poloneze și bulgare de gaze „din cauza absenței plăților în ruble,” așa cum se prevede într-un decret al președintelui Vladimir Putin care are ca scop atenuarea impactului sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse. Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat că măsura a încălcat „principii juridice de bază.” Ministrul bulgar al energiei, Alexander Nikolov, a declarat că gazul este utilizat ca „o armă politică și economică.”

 

Un raport realizat de Microsoft a descoperit că hackerii guvernului rus au efectuat mai multe operațiuni cibernetice împotriva Ucrainei, conform Reuters. Aceste atacuri par să fi sprijinit atacurile militare ale Moscovei și campaniile de propagandă online. Intruziunile raportate, dintre care unele nu au fost dezvăluite anterior, sugerează că hacking-ul a jucat un rol mai important în conflict decât s-a crezut până acum. Cercetătorii au descoperit că atacul digital, despre care Microsoft a afirmat că a început cu un an înainte de invazia Rusiei din 24 februarie 2022, este posibil să fi pus bazele diferitelor misiuni militare care au avut loc pe teritoriul devastat de război. Între 23 februarie și 8 aprilie, Microsoft a declarat că a observat un total de 37 de atacuri cibernetice rusești în Ucraina.

 

Exploziile din Transnistria au ridicat temeri cu privire la posibilitatea extinderii conflictului, informează BBC. Transnistria este un teritoriu separatist controlat de Rusia în Republica Moldova, aflat la granița cu Ucraina. În decursul zilei de miercuri s-au înregistrat mai multe explozii în zona separatistă. Autoritățile separatiste din Transnistria au declarat că „ ucrainenii infiltrați” sunt responsabili, dar președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a învinuit serviciile speciale rusești. Oficialii ruși nu și-au asumat responsabilitatea pentru atacuri, dar similar cu situația din Ucraina de dinaintea demarării războiului, s-au declarat îngrijorați de discriminarea etnicilor ruși care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. În acest moment, guvernul Rusiei are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria.

 

Moneda virtuală Bitcoin a devenit moneda oficială în Republica Centrafricană, conform BBC. Guvernul Republicii Centrafricane a aprobat Bitcoin-ul ca mijloc legal de plată, fiind doar a doua țară din lume care face asta. Statul african este una dintre cele mai sărace țări din lume având totuși resurse vaste precum diamantele, aurul și uraniul. Țara a fost copleșită de conflicte timp de zeci de ani, iar acum este un aliat apropiat al Rusiei, cu mercenari din grupul Wagner ajutând la lupta împotriva forțelor rebele. El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca monedă oficială în septembrie 2021, o mișcare criticată de mulți economiști, inclusiv Fondul Monetar Internațional, care a afirmat că decizia a crescut riscul de instabilitate financiară.

 

Comisia Europeană a declanșat pentru prima dată mecanismul statului de drept împotriva Ungariei, informează Euronews. Autoritățile de la Bruxelles au declanșat pentru prima dată mecanismul de stat de drept, avertizând Ungaria că ar putea pierde din fondurile Uniunii Europene. Johannes Hahn, comisarul UE pentru buget și administrație, a declarat că guvernul de la Budapesta trebuie să răspundă acum preocupărilor Comisiei. Se așteaptă ca procesul să dureze câteva luni. Mecanismul a fost aprobat de Curtea Europeană de Justiție la începutul acestui an, ca urmare a unei contestații din partea Ungariei și Poloniei, care în ultimii ani au atras nemulțumiri din partea Comisiei asupra reformelor care limitează independența sistemului judiciar și a societății civile, sau care vizează drepturile minorităților, inclusiv ale femeilor și ale cetățenilor LGBTQI+.

 

Reprezentanții Uniunii Europene au anunțat un plan pentru restricționarea substanțelor toxice sau dăunătoare, relatează Radio France International. Substanțele în cauză sunt folosite la fabricarea produselor cosmetice, jucării și produse pentru bebeluși. De asemenea, multe dintre aceste substanțe au o legătură de cauzalitate cu infertilitatea, cancerul și alte boli. Până în 2030, ar trebui interzise produse ignifuge, bisfenoli și plastice PVC folosite la fabricarea sticlelor. Sunt incluse și chimicale care au o perioadă ridicată de descompunere.

 

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că intervenția statelor vestice în Ucraina va avea un răspuns militar rapid, raportează Al Jazeera. Declarația survine după ce armata rusă ar fi efectuat miercuri un atac cu rachetă în sudul Ucrainei care a distrus o mare parte dintr-un lot de arme livrat de către statele vestice. De asemenea, a mai adăugat că „aceste țări care istoric au încercat să rețină Rusia nu au nevoie de o țară masivă și autosuficientă ca a noastră. O consideră periculoasă pentru ei doar pentru că există. Dar asta e departe de adevăr. Ei sunt cei care amenință întreaga lume. Cu lansarea ofensivei în Ucraina, forțele ruse au neutralizat realul pericol al unui conflict major care s-ar fi desfășurat pe teritoriul nostru conform scenariilor oamenilor.”

 

Senatul nigerian scoate în afara legii plățile pentru răpiri, pedeapsa pentru răpitori fiind condamnarea la moarte în cazul în care victima decedează, raportează Al Jazeera. De asemenea, persoanele care plătesc o răscumpărare vor fi pedepsite cu minim 15 ani de închisoare. Proiectul de lege care amendează legea terorismului mai prevede de asemenea și închisoare pe viață pentru persoanele care au comis un act de răpire. Președintele comisiei judiciare, a drepturilor omului și comitetului legal, Opeyemi Bamidele, s-a adresat Senatului declarând că pedepsirea persoanelor care plătesc o răscumpărare pentru cazurile de răpite va „descuraja ratele în creștere a cazurilor de răpiri în Nigeria.”

 

Agenția de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, a fost implicată în întoarcerea ilegală a solicitanților de azil, în complicitate cu autoritățile grecești, relatează The Guardian. Fronex, cea mai bine fondată agenție a Uniunii Europene, este suspectată de implicarea în întoarcerea ilegală a peste 957 de migranți în regiunea Mării Egee în perioada martie 2020- septembrie 2021. Mai multe publicații media au descoperit în baza de date internă a Frontex de raportare a incidentelor că respingerea ilegală a azilanților era înregistrată ca „prevenire a plecării”, iar acest incident se introduce doar când autorități ale unui stat non-UE opresc plecarea migranților în apele lor teritoriale, de la punctul de origine.

Prima femeie de culoare care va servi pe termen lung pe Stația Spațială Internațională, Jessica Watkins, a decolat miercuri la bordul capsulei Crew Dragon a SpaceX, relatează BBC. Echipajul, printre care și Watkins, va lucra la menținerea SSI, urmând să desfășoare experimente odată ajunși pe orbită. Conform NASA, experimentele vor include studii asupra îmbătrânirii sistemelor imunitare, alternative pentru ciment organic și efecte cardiorespiratorii înainte și după expunerea la microgravitație. Actualul echipaj de pe SSI se va întoarce cu capsula Crew Dragon în septembrie.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …