Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 23 mai în lume – Liderii Indoneziei și Iranului au semnat un acord economic special, în contextul vizitei președintelui iranian în Indonezia, Reprezentanții Indiei și-au apărat decizia de a găzdui o reuniune a G20 pe teritoriul himalayan al Jammu și Kashmir, iar Reprezentanții francezi a interzis zborurile interne pe distanțe scurte acolo unde există alternative de tren, în încercarea de a reduce emisiile de carbon
Photo published by the website of Iranian President Ebrahim Raeisi
Photo published by the website of Iranian President Ebrahim Raeisi

A fost 23 mai în lume – Liderii Indoneziei și Iranului au semnat un acord economic special, în contextul vizitei președintelui iranian în Indonezia, Reprezentanții Indiei și-au apărat decizia de a găzdui o reuniune a G20 pe teritoriul himalayan al Jammu și Kashmir, iar Reprezentanții francezi a interzis zborurile interne pe distanțe scurte acolo unde există alternative de tren, în încercarea de a reduce emisiile de carbon

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu 

Prim-ministrul Rusiei, Mikhail Mishustin, a sosit în China, pentru o întrevedere cu liderul chinez, Xi Jinping, informează Al Jazeera. Vizita premierului rus a venit în urma aprofundării relațiilor economice dintre Rusia și China, care nu au fost afectate de atacul forțelor ruse în Ucraina. Potrivit ministerului de externe din Rusia, Mishustin a aterizat în Shanghai, fiind întâmpinat de ambasadorul Moscovei în China, Igor Morgulov, și de principalul diplomat al Beijingului în Rusia, Zhang Hanhui. Conform Kremlinului, prim-ministrul rus va participa la un forum de afaceri ruso-chinez, urmând să viziteze un institut de cercetare petrochimică din Shanghai. Presa de stat rusă, TASS, a relatat că acesta va călători mai apoi la Beijing, unde se va întâlni cu liderul chinez, Xi Jinping, și premierul chinez, Li Qiang. 

Guvernul din India a emis o decizie prin care obligă la testarea siropurilor de tuse înainte de export, relatează Al Jazeera. Decizia a venit după ce siropurile produse de două companii indiene au fost asociate cu decesele zeci de copii în Gambia și Uzbekistan. Conform deciziei guvernamentale, orice sirop de tuse va trebui să aibă un certificat de analiză eliberat de un laborator guvernamental înainte de a fi exportat, începând cu data de 1 iunie.  Industria farmaceutică din India este una dintre cele mai mari din lume, însă reputația sa a fost zguduită după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a depistat existența unor toxine în siropurile pentru tuse produse de mai multe companii indiene. Siropurile produse de două dintre aceste companii au fost legate de moartea a 70 de copii în Gambia și a altor 19 în Uzbekistan, în anul precedent.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a sosit la Sydney, marcând a doua sa vizită ca prim-ministru indian în Australia, conform Deutsche Welle. Liderul indian și-a început turul de trei zile, declarând că dorește să ducă legăturile dintre New Delhi și Canberra la „următorul nivel”. Modi, alături de omologul său australian, Anthony Albanese, s-a adresat cetățenilor și diasporei indiene din Australia, declarând că „cea mai importantă bază a legăturilor noastre este încrederea și respectul reciproc”. Discursul prim-ministrului indian a subliniat importanța întăririi legăturilor dintre cele două state, promițând dublarea acordurilor de comerț dintre India și Australia în următorii 5 ani. Vizita are loc după ce Modi a participat la un summit în Japonia cu alături de liderii Statelor Unite, ai Japoniei și ai Australiei, pentru a contracara creșterea influenței Chinei în zona Indo-Pacifică. 

Liderii Indoneziei și Iranului au semnat un acord economic special, în contextul unei vizite de stat ale președintelui iranian în Indonezia, relatează Reuters. Vizita de stat a liderului iranian, Ebrahim Raisi, în Indonezia, a avut loc ca urmare a creșterii tensiunilor dintre Iran și statele occidentale. Conform acordului semnat de cei doi lideri, Iranul va oferi Indoneziei un acces mai mare la produse precum alimente procesate și produse farmaceutice, textile, ulei de palmier, cafea și ceai, în timp ce Indonezia va reduce tarifele pentru petrolul și produsele chimice ale Iranului, metalele și unele produse lactate. Comerțul dintre Indonezia și Iran a scăzut de la 715,5 milioane de dolari la 141,6 milioane de dolari în 2019, după ce Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni Iranului. În acest sens, Raisi a declarat că „sancțiunile și amenințările nu ne vor opri” și că „parteneriatele și relațiile cu statele vecine, statele islamice și statele cu aceleași opinii sunt prioritatea noastră”, a adăugat el.

O curte de judecată din Rusia a extins pedeapsa cu închisoarea pentru reporterul american Evan Gershkovich, cu încă trei luni, relatează Deutsche Welle. Gershkovich a fost acuzat că a strâns secrete de stat despre complexul industrial militar al Rusiei, fapt negat de jurnalist. Acuzațiile presupun o posibilă pedeapsă de 20 de ani de închisoare, însă autoritățile Moscova au declarat că ancheta preliminară este încă în desfășurare. Potrivit unui reporter CNN care a fost prezent, părinții jurnalistului au fost la tribunalul Lefortovo din Moscova pentru audiere. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Gershkovich trebuie eliberat imediat, susținând că „vom munci în continuare foarte mult” pentru eliberarea sa. 

Reprezentanții Indiei și-au apărat decizia de a găzdui o reuniune a G20 pe teritoriul himalayan al Jammu și Kashmir, în ciuda criticilor, relatează CNN. Srinagar, capitala de vară a Jammu și Kashmir, este programată să găzduiască o întâlnire de turism pentru membrii G20 săptămâna aceasta, într-o mișcare pe care guvernul indian a prezentat-o ca o oportunitate de a prezenta cultura regiunii. Este primul eveniment internațional de această amploare care se desfășoară în regiunea disputată, cu majoritate musulmană, de când liderii indieni au revocat statutul special al acesteia și au împărțit fostul stat în două teritorii federale în anul 2019. Ladakh, care anterior făcea parte din stat, a fost separat de restul regiunii și transformat într-un alt teritoriu de sine stătător. Ladakh este o regiune disputată ce se află la granița dintre India și China. Ambele țări revendică părți din respectivul teritoriu.

Reprezentanții francezi a interzis zborurile interne pe distanțe scurte acolo unde există alternative de tren, în încercarea de a reduce emisiile de carbon, informează BBC. Legea a intrat în vigoare la doi ani după ce parlamentarii au votat să pună capăt rutelor pe care aceeași călătorie ar putea fi efectuată cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate. Criticii au descris ultimele măsuri drept „interdicții simbolice”. Laurent Donceel, șeful interimar al grupului industrial Airlines for Europe (A4E), a declarat că „interzicerea acestor călătorii va avea doar efecte minime” asupra producției de CO2. El a adăugat că guvernele ar trebui, în schimb, să sprijine „soluții reale și semnificative” la această problemă. Companiile aeriene din întreaga lume au fost grav afectate de pandemia de coronavirus, raportându-se că numărul de zboruri din anul trecut a scăzut cu aproape 42% față de 2019.

Autoritățile din Brazilia au declarat stare de urgență de șase luni în lumea animală, după ce au fost identificate mai multe cazuri de gripă aviară în rândul păsărilor sălbatice, conform BBC. Șapte cazuri au fost raportate în statul Espirito Santo, iar un altul a fost descoperit în statul Rio de Janeiro. Starea de urgență ușurează munca guvernului de a introduce acum măsuri pentru a opri răspândirea virusului H5N1, extrem de infecțios. Brazilia este cel mai mare exportator mondial de carne de pui, cu vânzări anuale de aproape 10 miliarde de dolari. Autoritățile au declarat că respectivele cazuri au fost găsite departe de principalele zone de producție ale Braziliei, zone care se află în sudul țării. Cu toate acestea, s-au observat uneori focare în stoluri comerciale din alte zone, ca urmare a descoperirii cazurilor de gripă aviară în rândul păsărilor sălbatice.

Reprezentanții Gazprom, compania de stat de gaze naturale și un pilon important al economiei Rusiei, au anunțat că profitul pentru 2022 a scăzut cu peste 40%, relatează ABC News. De asemenea, conducătorii companiei au declarat că nu vor plăti un dividend pe întregul an. Respectiva știre a condus la scăderea acțiunilor Gazprom cu aproximativ 4% în cadrul bursei de la Moscova. Statul deține cu puțin peste 50% din companie. Profiturile pentru anul 2022 au fost de 1,226 trilioane de ruble, cu 41% mai mici decât cele înregistrate în 2021. Compania a invocat drept motiv pentru declin o excepție impusă anul trecut de către Guvern. De asemenea, Gazprom și-a pierdut și majoritatea clienților europeni pe fondul conflictului din Ucraina, iar reprezentanții companiei au încercat să-și susțină afacerile de export prin aprovizionari sporite către China și alte piețe. 

Zeci de militanți au atacat o fabrică de petrol și gaze în nord-vestul Pakistanului, lângă granița cu Afganistan, ucigând patru trupe de securitate și doi paznici, informează ABC News. Producția de petrol a fost suspendată temporar în urma atacului asupra instalației de extracție de petrol și gaze condusă de o companie multinațională europeană, MOL Pakistan Oil and Gas, în Hangu, un district din provincia Khyber Pakhtunkhwa. Reprezentanții companiei au declarat că atacatorii nu au ajuns niciodată la instalația în sine, ci au luptat cu trupele și paznicii din exterior. „Producția din puțuri a fost oprită temporar prin acces la distanță, iar puțurile sunt acum securizate”, au declarat conducătorii companiei într-un comunicat de presă. Atacul a declanșat un schimb de focuri intens, potrivit șefului poliției locale, Sawab Khan.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …