Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 24 mai în lume – Directorul unui institut de știință din Rusia a fost arestat sub suspiciunea de trădare, ONU a condamnat utilizarea violenței sexuale în conflictul din Sudan, iar guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și-a lansat candidatura la președinție
Sursă foto: France 24

A fost 24 mai în lume – Directorul unui institut de știință din Rusia a fost arestat sub suspiciunea de trădare, ONU a condamnat utilizarea violenței sexuale în conflictul din Sudan, iar guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și-a lansat candidatura la președinție

Material realizat de Emilia Popescul

Directorul unui institut de știință din Rusia a fost arestat sub suspiciunea de trădare, informează Reuters. Șeful Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată din Kristianovich, Siberia, Alexander Shiplyuk, a fost acuzat că a înmânat materiale clasificate chinezilor la o conferință științifică din China în 2017. Shiplyuk continuă să pledeze nevinovat și insistă că informațiile în cauză nu au fost clasificate și că erau disponibile online. Întrebat despre acuzațiile potrivit cărora Beijingul a vizat oamenii de știință ruși pentru a obține secrete tehnologice, ministrul chinez de externe a declarat că relațiile sino-ruse se bazează pe principiile „nealinierii, non-confruntării și neamestectului” în treburile interne ale părților terțe. Pe fondul războiului din Ucraina, parlamentul Rusiei a votat luna trecută creșterea pedepsei maxime pentru trădare la închisoare pe viață de la 20 de ani. Între 2017 și 2022, 48 de ruși au fost acuzați de trădare. 

Organizația Națiunilor Unite a condamnat utilizarea violenței sexuale în conflictul din Sudan, relatează Deutsche Welle. Potrivit șefului ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, au fost documentate cel puțin 25 de cazuri de violență sexuală, deși numărul real a fost probabil mult mai mare. Luptele, care au început pe 15 aprilie, au avut loc între forțele militare din Sudan și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF). Au fost intermediate mai multe acorduri de încetare a focului, dar niciunul nu a reușit să oprească lupta. Cel mai recent armistițiu este monitorizat de Arabia Saudită și Statele Unite. Este menit să permită furnizarea de ajutor umanitar, cu speranța că ar putea deschide calea către o pauză durabilă. 

Un studiu condus de London School of Economics (LSE) a arătat gospodăriile britanice au plătit 7 miliarde de lire în urma Brexitului pentru a acoperi costurile barierelor comerciale la importurile din Uniunea Europeană, relatează The Guardian. Cel mai recent raport al universității a estimat că părăsirea UE a adăugat în medie 210 lire la facturile alimentare ale gospodăriilor în cei doi ani până la sfârșitul anului 2021, cu un cost de 5,8 miliarde de lire. Costurile alimentelor din Marea Britanie au crescut cu 25% din 2019, dar dacă restricțiile comerciale post-Brexit nu ar fi în vigoare, această creștere ar fi de doar 17% – cu aproape o treime mai mică. Marea Britanie are cea mai mare rată a inflației alimentare din lumea industrializată, conform datelor recente despre inflație. În ultimele date oferite de Oficiul Național de Statistică, măsura indicelui inflației prețurilor de consum a scăzut la 8,7% în aprilie, de la 10,1% în martie, dar inflația alimentară din ultimul an a rămas la 19%.

Poliția germană a percheziționat locuințele unor activiști climatici, informează BBC. Printre cei vizați s-a numărat și purtătorul de cuvânt al Last Generation, Carla Hinrichs, a cărei ușă a fost spartă de poliție în timp ce ea era în pat. Timp de luni de zile, Last Generation a perturbat traficul în orașele germane. Last Generation este o organizație națională condusă de studenți, axată pe sensibilizarea cu privire la schimbările climatice și nedreptățile în ceea ce privește mediul. Deputații conservatori au cerut pedepse dure, inclusiv cele cu închisoarea, în timp ce opozanții lor au avertizat asupra unui blocaj autoritar periculos. Aproximativ 170 de polițiști au luat parte la raidurile la apartamente și alte clădiri din Berlin, Bavaria, Dresda, Hamburg și în alte părți, închizând site-ul grupului și înghețând două conturi. Nu au fost raportate arestări, dar șapte persoane cu vârste cuprinse între 22 și 38 de ani sunt suspectate de organizarea unei campanii de colectare a cel puțin 1,4 milioane de euro pentru finanțarea „actelor penale suplimentare”.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și-a lansat candidatura la președinție în 2024 pe Twitter, conform CNN. După ce problemele tehnice au întârziat startul cu 25 de minute, DeSantis a anunțat că se înscrie în alegerile primare prezidențiale republicane, pregătind o confruntare cu actualul favorit al Partidului Republican, fostul președinte Donald Trump. DeSantis a criticat NAACP, organizația pentru drepturile civile din țără, ca fiind o organizație de stânga și a explicat acuzațiile de interzicere a cărților ca fiind o măsură „care nu este în concordanță cu standardele statului”. DeSantis a susținut o nouă lege de stat care presupune aprobarea cărților din bibliotecile școlare și permite publicului să semnaleze manualele care urmează să fie retrase pentru revizuire. Apoi, în primul său interviu televizat post-anunț, acesta a declarat pentru Fox News că îl va concedia pe directorul FBI, Christopher Wray, în prima zi a administrației sale. „Nu l-aș ține pe Chris Wray în funcția de director. Cred că Departamentul de Justiție și FBI și-au uitat scopul inițial. Cred că au fost transformate în arme împotriva americanilor care gândesc ca mine și ca voi și cred că au devenit partizane.”

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 11 și 12 mai în lume – Vladimir Putin l-a demis din funcția de ministru al apărării pe Serghei Șoigu, Au avut loc alegerile prezidențiale în Lituania, iar Președintele Turciei a declarat că SUA și statele europene nu au pus suficientă presiune pe liderii din Israel să ajungă la un armistițiu în Fâșia Gaza

Material realizat de Andrei Rus Emirul Kuweitului a numit un nou guvern sub conducerea unui …