Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 23 decembrie în lume – Rebelii M23 s-au retras din teritoriile ocupate din estul Republicii Democratice Congo, ministrul de externe al Chinei a avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat american iar Emmanuel Macron a declarat că schimbarea conducerii Libanului este necesară

A fost 23 decembrie în lume – Rebelii M23 s-au retras din teritoriile ocupate din estul Republicii Democratice Congo, ministrul de externe al Chinei a avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat american iar Emmanuel Macron a declarat că schimbarea conducerii Libanului este necesară

Material realizat de Beatrice Vieru și Eduardo Hanes.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, s-a întâlnit cu omologul său irakian, Mohammed Shia al Sudani, la Bagdad, în prima sa misiune bilaterală din afara Europei, relatează Rai News. În cadrul întrevederii, cei doi au discutat despre cooperarea economică și energetică dintre Italia și Irak, în toate sectoarele, în special în agricultură, apă și îngrijire medicală. La întâlnire au participat mai multe companii specializate în domeniul infrastructurii, dar și în exploatarea gazelor. “Italia a fost întotdeauna în prim-plan în sprijinirea Irakului la 360 de grade. O facem și în cadrul Coaliției Internaționale împotriva Statului Islamic, pentru că nu poate exista stabilitate și prosperitate în Orientul Mijlociu fără un Irak puternic”, a declarat prim-ministrul Italiei. Totodată, Meloni a efectuat o vizită oficială la baza militară Union 3, unde s-a întâlnit cu ambasadorul Italiei, Maurizio Greganti, dar și cu trupele italiene amplasate în Irak în sprijinul unei misiuni anti jihadiste.

Rebelii M23 s-au retras din teritoriile ocupate din estul Republicii Democratice Congo, informează AP News. În urma intervenției armate a Forței Regionale Est Africane (F.R.E.A.) – o armată multinaționala care are drept scop apărarea zonei – rebelii M23 au părăsit zona Kibumba într-o retragere fără precedent. Kibumba a fost sub controlul M23 încă din luna noiembrie, aceasta fiind cea mai apropiată regiune capturată de Goma, capitala regională a estului Republicii Democratice Congo. Comandantul F.R.E.A. a asigurat populația civilă că va fi protejată. ,,Suntem determinați să ne desfășurăm operațiunile în conformitate cu dreptul internațional umanitar.” a declarat generalul Jeff Nyagah. M23, format în esență din etnici Tutsi, au fost acuzați de către Națiunile Unite de masacre în mai multe sate din Congo. Retragerea survine presiunii internaționale sub care se află Rwanda, acuzată de către Franța și Germania că finanțează gruparea.

 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că schimbarea conducerii Libanului și suprimarea liderilor politici care blochează reformele statului este necesară, informează BFMTV.  Macron a insistat că este necesară o restructurare a sistemul financiar, precum și alegerea unui unui nou președinte, dar și a unui prim-ministru cinstit, care să deruleze un plan de acțiuni economice și politice bine stabilite. Președintele francez a încercat de mai multe ori să rezolve problema Libanului, acesta propunând o serie de reforme, în 2020, pentru a scoate țara din criza politică și economică, însă toate fără prea mult succes. Libanul a rămas fără președinte de când mandatul lui Michel Aoun a expirat pe 31 octombrie. Deputații, profund împărțiți între tabăra pro-iraniană Hezbollah și opoziție, s-au întâlnit deja de zece ori fără să poată alege un nou șef de stat, astfel că țara se află în plin colaps economic și politic.


Guvernul militar
al din Burkina Faso a expulzat un înalt oficial al Organizației Națiunilor Unite, Barbara Manzi, ordonându-i să părăsească țara imediat, menționează AL Jazeera. Aceștia au catalogat-o pe Barbara Manzini drept „persona non grata”. în Burkina Faso, se desfășoară de mai mult timp un conflict major între organizațiile teroriste, care sprijină activitățile extremiste islamice din toată lumea, printre acestea fiind gruparea Al-Qaida și gruparea ISIL (Statul Islamic al Irakului și Levantului ). Violența grupărilor s-a intensificat timp de aproximativ șapte ani și s-a concentrat în zonele de nord și est, paralizând economiile locale, provocând foamete în masă și restricționând accesul la organizațiile  umanitare . Barbara Manzi, originară din Italia, a fost numită drept înalt oficial în Burkina Faso anul trecut.

Forțele militare ale Coreei de Nord au lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în cadrul unui experiment, potrivit oficialilor sud-coreeni, relatează CNN. Testele cu rachetă, au avut loc la câteva ore după ce Casa Albă a declarat că guvernul de la Phenian a livrat arme grupului militar privat rus, Wagner. Rachetele au fost lansate din districtul Sunan capitalei, acestea fiind îndreptate către Marea Japoniei. Garda de Coastă a Japoniei a declarat că una dintre rachetele balistice ar fi căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei, conform unor informații ale Ministerul Apărării. Sub conducerea liderului Kim Jong-un, forțele militare coreene s-au intensificat, având loc, în mod agresiv, tot mai multe teste militare. Atât experții americani, cât și cei ai Coreei de Sud, avertizează că guvernul de la Phenian se pregătește pentru un test nuclear care ar fi primul după mai bine de cinci ani.

 

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat american, Antony Blinken, despre consolidarea relației dintre cele două state, menționează Al Jazeera. Cei doi au discutat despre importanța menținerii unei linii deschise de comunicare, precum și a unui mod de a gestiona responsabil relația dintre Statele Unite ale Americii și China. Comentariile lui Wang au subliniat tensiunile profunde care destabilizează relațiile dintre cele mai mari două state ale lumii, chiar dacă liderii lor au încercat să stabilească relații de diplomație în ultimele săptămâni. „Este necesar să se intensifice consultările cu privire la principiile directoare ale relațiilor dintre China și SUA, să se promoveze dialogul la toate nivelurile și să se rezolve problemele dintre cele două state”, a declarat Wang. Totodată, în convorbirea sa cu ministrul de externe al Chinei, Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei și amenințările pe care acesta le reprezintă pentru securitatea globală și stabilitatea economică. În ultimii ani, tensiunile dintre Statele Unite și China s-au acutizat, odată cu noile provocări, în special legate de problemele economice și de apărare. China este un partener comercial important, însă capacitățile sale militare trag un semnal de alarmă pentru guvernul din SUA.

 

Un atac îndreptat împotriva comunității kurde și soldat cu victime a avut loc în Paris, raportează Al-Jazeera. Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața ca urmare a unui atac armat ce a avut loc în capitala Franței. Președintele Emmanuel Macron a denunțat atrocitatea atacului și a prezentat condoleanțe familiilor celor decedați. Mai multe împușcături au reverberat în Arondismentul al 10 lea, provocând panică în rândul populației și atrăgând atenția autorităților cu privire la un posibil atentat terorist. Victimele atacului sunt de etnie kurdă, ceea ce a atras suspiciunea procurorilor cu privire la posibila conotație rasială din spatele atacului. În urma tragediei, capitala Franței a fost acaparată de demonstrații în semn de solidaritate, iar unii dintre membrii Parlamentului francez au acuzat extrema dreaptă, susținând că motivația din spatele atacului ar fi una rasială.

 

Compania petrolieră Shell a convenit să plătească 16 milioane de dolari cu titlu de compensație unor fermieri nigerieni, informează BBC News. Multinaționala Shell Oil Company a fost de acord să plătească suma de 16 milioane de dolari unor comunități de fermieri nigerieni pentru a compensa prejudiciul asupra mediului produs de scurgerile din pepinierele petroliere ale companiei. Industria petrolieră a Nigeriei s-a transformat într-o cauză principală a poluării în ultimii ani. Scurgerile menționate au avut loc pe o perioadă de 3 ani, între 2004 și 2007, însă Shell a susținut că acestea ar fi fost cauzate de sabotaj, și nu au fost nici pe departe intenționate. Compensația a fost atribuită cu condiția de a nu fi atrasă răspunderea companiei pentru prejudiciul cauzat. ,,Mulțumită acestei compensații, putem să ne reconstruim comunitatea din nou.” a declarat fiul unuia dintre fermieri.

 

Ministrul de Externe al Rusiei a solicitat detensionarea situației politice din regiunea Karabah situată între Armenia și Azerbaijan, informează France24. ,,Trebuie să detensionăm situația cât mai repede cu putință.” a declarat Sergei Lavrov, ministrul de externe rus, în urma unei întâlniri cu omologul său azer la Moscova. Timp de mai bine de o săptămână, activiști azeri au blocat singura punte de acces rutier care leagă regiunea Karabah de Armenia, coridorul Lachin, pentru a protesta împotriva a ceea ce aceștia denunță ca fiind minerit ilegal. Erevanul a acuzat oficialii de la Baku că ar fi pus la cale demonstrațiile pentru a declanșa o criză umanitară în zonă. Lavrov a declarat că speră ca accesul la puntea rutieră să fie restabilit cât mai repede cu putință. Parlamentul Armeniei a afirmat că regiunea, populată în mare parte de armeni, ar putea să sufere din cauza lipsei de hrană, medicamente și combustibil, ca urmare a blocării coridorului Lachin.

 

Camera Reprezentanților din Statele Unite ale Americii a aprobat o nouă legislație de finanțare a Ucrainei în urma vizitei lui Zelenski, relatează Reuters. Camera reprezentanților a votat un proiect de lege în valoare de 45 miliarde de dolari pentru a finanța Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Legislația face parte dintr-un program guvernamental de finanțare în valoare de 1.66 trilioane de dolari. Președintele Ucrainei a mulțumit Statelor Unite și a afirmat că este crucial ca americanii și ucrainenii să lupte ,,cot la cot” în acest conflict. Reacția conducerii rusești nu a întârziat să apară, aceasta amenințând cu oprirea a 5-7% din exportul de energie către statele care susțin acest demers.

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …