Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 22 iulie în lume – Rusia și Ucraina au semnat un acord cu privire la exportul de cereale, Uniunea Europeană a inițiat noi proceduri legislative împotriva Marii Britanii cu privire la Irlanda de Nord, iar autoritățile din Cuba au anunțat organizarea unui referendum cu privire la legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex

A fost 22 iulie în lume – Rusia și Ucraina au semnat un acord cu privire la exportul de cereale, Uniunea Europeană a inițiat noi proceduri legislative împotriva Marii Britanii cu privire la Irlanda de Nord, iar autoritățile din Cuba au anunțat organizarea unui referendum cu privire la legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex

Material realizat de Meda Dragomir 

Rusia și Ucraina au semnat un acord cu privire la exportul de cereale, informează Deutsche Welle. Oficialii din Rusia și Ucraina au semnat un acord ce va permite exportul de cereale din porturile Mării Negre. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, au declarat că acest nou angajament va contribui la prevenirea unei crize globale internaționale. Ceremonia oficială a avut loc vinerea aceasta  în palatul Dolmabahce din Turcia, unde ministrul apărării rus, Serghei Shoigu, și ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, au semnat separat acordul, evitând să stea la aceeași masă sau să dea mana unul cu celălalt. 

Uniunea Europeană a inițiat noi proceduri legislative împotriva Marii Britanii cu privire la Irlanda de Nord, declară Euronews. Comisia Europeană a lansat vinerea aceasta patru noi proceduri legale împotriva Regatului Unit, după ce Parlamentul britanic a aprobat un proiect de lege pentru a elimina câteva dintre condițiile impuse pentru a reglementa acordurile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord. Oficialii din Londra au declarat că această mișcare din partea UE este „dezamăgitoare”. „O dispută privind modificarea legislației nu este în interesul nimănui și nu va rezolva problemele întâmpinate de oamenii și afacerile din Irlanda de Nord”, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului britanic. Alături de aceste noi acuzații, UE a intentat un total de șapte proceduri legislative împotriva Marii Britanii din cauza nerespectării multiplelor aspecte ale acordurilor comerciale stabilite post-Brexit.

Autoritățile din Cuba au anunțat organizarea unui referendum cu privire la legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, raportează Deutsche Welle. Parlamentul din Cuba a anunțat vinerea aceasta că țara va organiza un referendum pentru legalizarea casatoriilor de același sex și (surogate parenthood). „Decizia finală va fi lăsată în mâinile oamenilor”, a declarat secretarul Adunării Naționale. „Suntem convinși că, în timp util, majoritatea cetățenilor din Cuba vor susține acest nou proiect de lege revoluționar (…)”, a adăugat acesta. Noul Cod al Familiei a fost discutat la nivel de comunitate la începutul anului acesta și, conform oficialilor, 62% dintre participanți și-au exprimat susținerea. Referendumul care va stabili dacă legea va intra sau nu în vigoare este stabilit pentru 25 septembrie. 

Dinesh Gunawardena a fost a fost învestit în funcția de prim-ministru în Sri Lanka, relatează Al Jazeera. Dinesh Gunawardena și-a depus jurământul în calitate de prim-ministru în Sri Lanka, la doar cateva ore după ce soldații și forțele de poliție au dispersat protestele antiguvernamentale din capitala Colombo. Gunawardena, un membru veteran al partidului „Frontul Poporului” și un aliat al familiei Rajapaksa, a fost investit în funcție vinerea aceasta în fața președintelui Ranil Wickremesinghe, care, la randul sau, a fost numit în funcția de șef de stat la începutul săptămânii. Wickremesinghe, în varsta de 73 de ani, este un susținător al pieței libere cu o perspectiva pro-vestică, în timp ce Gunawardena este un adept al naționalismului și socialismului care dorește un control mai mare al statului asupra economiei. 

Campionatul Mondial de fotbal a anunțat că va folosi drone pentru a spori nivelul de protecție al stadioanelor, conform BBC. Pe lângă forțele de ordine terestre, securitatea în timpul Campionatului Mondial de anul acesta din Qatar va fi asigurată inclusiv de drone. În urma unui acord cu ministrul de interne din Qatar, compania Fortem Technologies va asigura utilizarea dronelor interceptoare care au capacitatea de a lansa plase menite să doboare alte vehicule aeriene. Purtătorii de cuvânt ai Fortem au declarat că sistemele oferite de companie reprezintă o metodă mai sigură de protecție, diminuând riscurile cauzate de folosirea armelor. 

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …