Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 21 iulie în lume- Autoritățile din Rusia au anunțat extinderea pretențiilor teritoriale în Ucraina, ministrul de externe din Ungaria a călătorit la Moscova pentru a negocia aprovizionarea cu gaze în ciuda sancțiunilor UE iar Președintele Italiei a dizolvat Parlamentul

A fost 21 iulie în lume- Autoritățile din Rusia au anunțat extinderea pretențiilor teritoriale în Ucraina, ministrul de externe din Ungaria a călătorit la Moscova pentru a negocia aprovizionarea cu gaze în ciuda sancțiunilor UE iar Președintele Italiei a dizolvat Parlamentul

Articol realizat de Meda Dragomir.

Președintele Joe Biden a fost testat pozitiv pentru virusul COVID-19, raportează Deutsche Welle. Conform declarațiilor emise joia aceasta de către Casa Alba, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a fost diagnosticat cu virusul COVID-19. Liderul american, în vârstă de 79 de ani, ,,va continua să lucreze în izolare” și va ,,participa la întâlnirile oficiale de la Casa Albă prin Zoom sau apeluri telefonice din reședința sa”. Comunicatul de presă emis declara, de asemenea, că Biden a început tratamentul cu Paxlovid, un medicament produs de compania farmaceutică Pfizer care declară că reduce cazurile de spitalizarea sau deces în rândul pacienților vulnerabili. Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a fost testată negativ pentru același virus. 

Președintele Italiei a dizolvat Parlamentul, ca urmare a demisiei prim-ministrului Mario Draghi, declară Deutsche Welle. Președintele italian Sergio Mattarella a semnat joia aceasta un decret prin care dizolvă Parlamentul național, deschizând calea pentru un nou rând de alegeri. Cu puțin timp înainte, prim-ministrul Mario Draghi și-a prezentat demisia în timpul unei întâlniri private cu Mattarella, după ce eforturile de a salva Guvernul de uniune au eșuat în urma unei moțiuni de cenzură eșuată. ,,Dizolvarea camerelor parlamentare este întotdeauna ultima alegere”, a precizat președintele, făcând referire la circumstanțele politice care au dus la această decizie. Draghi va rămâne în continuare prim-ministru pentru un guvern interimar până la următoarele alegeri din toamnă. 

Ministrul de externe din Ungaria a călătorit la Moscova pentru a negocia aprovizionarea cu gaze, în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene, relatează Euronews. Ministrul de externe maghiar a declarat că guvernul Ungariei dorește să cumpere aproximativ un miliard de metri cubi de gaz natural din Rusia, în ciuda sancțiunilor impuse de UE. ,,În situația internațională actuală, cel mai important lucru pentru noi este să asigurăm securitatea energetică a Ungariei”, a precizat Péter Szijjártó, ministrul de externe, în timpul unei conferințe de presă în Moscova. ,,Prin urmare, aș dori ca în urma discuțiilor de astăzi să cădem de acord asupra sporirii volumului de gaze naturale deja oferite Ungariei de către Rusia”, a adăugat acesta. Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a declarat că solicitarea din partea autorităților din Budapesta va fi ,,comunicată imediat și discutată”.

Autoritățile din Rusia au anunțat extinderea pretențiilor teritoriale în Ucraina, conform Al Jazeera. În a 21-a săptămână de război, Rusia a reluat ofensiva în zona estică a regiunii Donetsk, declarând o extindere a pretențiilor teritoriale asupra Ucrainei. Într-un interviu publicat de agenția națională de știri Ria Novosti, ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a menționat că Rusia își va extinde obiectivele inițiale de a ocupa cele două regiuni estice, Lugansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas. ,,Nu este vorba numai despre DNR și LNR”, făcând referire la cele două teritorii conform acronimelor republicilor autoproclamate, ,,dar și despre regiunea Kherson, Zaporizhia și alte teritorii”, a declarat acesta.       

Camera Deputaților din SUA a adoptat o nouă lege ce protejează accesul la metode contraceptive, informează Al Jazeera. Camera Deputaților din Statele Unite ale Americii a adoptat o nouă lege ce garantează dreptul unei femei la metode de contracepție, ca urmare a îngrijorărilor mai multor membri ai partidului Democrat cu privire la o posibilă anulare a acestui drept din partea Curții Supreme. Acest proiect de lege a fost aprobat joia aceasta, cu 8 membri ai partidului Republican alăturându-se celor 220 de Democraților în votul afirmativ. ,,Avem nevoie de o legislație federală care să declare foarte clar că oamenii au dreptul să folosească și să cumpere anticoncepționale”, a precizat într-un interviu Kathy Manning, reprezentantă democrată și susținătoare a proiectului de lege.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 24 și 25 septembrie în lume – Partidul de extremă dreaptă din Italia se afla in pragul unei victorii electorale, mii de persoane au protestat la Chișinău iar ministrul de externe al a făcut apel către o pace negociată în Ucraina

Material realizat de Doina Bulearcă. Lidera partidului de extremă dreaptă, Giorgia Meloni, a revendicat victoria …