Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 20 octombrie în lume – O navă de război a Marinei Statelor Unite ale Americii a interceptat rachete și drone lansate din Yemen de mișcarea Houthi, China a depășit previziunile privind mărimea arsenalului său nuclear și Ursula von der Leyen și Charles Michel s-au întâlnit la Washington într-un summit cu președintele american Joe Biden, cu obiectivul de a ilustra unitate după divergențele din mesajele lor privind criza israeliană.
sursă foto: Susan Walsh/AFP

A fost 20 octombrie în lume – O navă de război a Marinei Statelor Unite ale Americii a interceptat rachete și drone lansate din Yemen de mișcarea Houthi, China a depășit previziunile privind mărimea arsenalului său nuclear și Ursula von der Leyen și Charles Michel s-au întâlnit la Washington într-un summit cu președintele american Joe Biden, cu obiectivul de a ilustra unitate după divergențele din mesajele lor privind criza israeliană.

Material redactat de Mihai Turcu.

O navă de război a Marinei Statelor Unite ale Americii, USS Carney, a interceptat rachete și drone lansate din Yemen de mișcarea Houthi, aliniată a  Iranului, informează BBC News. Oficialii americani au declarat că rachetele erau lansate către potențiale ținte din Israel. Mai mult, trupele americane din Irak și Siria au fost atacate în ultimele zile. Grupurile militante irakiene au avertizat SUA să nu susțină acțiunile israeliene împotriva Hamas în Gaza. Cu toate acestea, Statele Unite au trimis recent forțe suplimentare în Orientul Mijlociu într-o mișcare defensivă. Mișcarea Houthi din Yemen, susținută de Iran, a fost implicată într-un război civil prelungit cu guvernul oficial al Yemenului, susținut de Arabia Saudită, din 2014. SUA analizează aceste atacuri pentru a preveni dezvoltarea conflictului regional.

Conform unui raport al Pentagonului, China a depășit previziunile privind mărimea arsenalului său nuclear, declară Politico. În mai, China a avut peste 500 de arme nucleare, cu aproximativ 100 mai multe decât în anul precedent. Se estimează că până în 2030 numărul ar putea ajunge la peste 1.000. Raportul evidențiază creșterea tensiunilor dintre SUA și China, ilustrate de hărțuirea avioanelor militare americane de către avioane de luptă chineze în Marea Chinei de Sud și de Est. Arsenalele nucleare din Rusia și din Statele Unite sunt mult mai mari decât cel chinez. Totuși, China a refuzat să participe la discuții despre arme nucleare. Statul chinez a continuat să-și extindă marina și a crescut bugetul anual de apărare cu 7,1%. Raportul dezvăluie și legături tot mai strânse între China și Rusia, inclusiv sprijinul material al Chinei pentru Rusia în conflictul din Ucraina.

Partidul Vox din Spania a înaintat o propunere în Congres după recentul atac terorist de la Bruxelles, sugerând suspendarea acordării cetățeniei spaniole pentru persoanele din țările islamice, declară Euronews. Propunerea include, de asemenea, dorința de a interzice intrarea imigranților din țări cu cultură islamică în Spania, dacă integrarea lor corectă și pașnică nu poate fi garantată. Această mișcare este justificată de Partidul Vox ca o reacție la politica „ușilor deschise” din Europa și la atacurile teroriste recente. Propunerea vine în contextul în care oamenii cu origini marocane reprezintă cel mai mare grup străin din Spania, iar partidul de extremă dreapta a pledat pentru politici mai stricte de imigrare încă din 2013, susținând că migranții sunt responsabili pentru insecuritatea stradală.

Comisia Europeană a cerut oficial companiilor Meta și TikTok să furnizeze detalii despre eforturile lor de a combate conținutul ilegal și dezinformarea în contextul războiului Israel-Hamas, publică Euronews. Noile reguli digitale extinse ale Uniunii Europene impun marilor companii de tehnologie responsabilități suplimentare în prevenirea conținutului ilegal pe platformele lor, sub amenințarea unor amenzi semnificative. Comisia Europeană a solicitat celor două companii să explice măsurile pe care le-au luat pentru a reduce conținutul terorist, discursul instigator la ură și dezinformarea. În plus, X, anterior cunoscut ca Twitter, a primit cererea similară sub noile reguli ale „Actului legislativ privind serviciile digitale”. Comisarul european Thierry Breton a atras atenția asupra riscurilor aduse de război în schimburile cu platformele, în special amenințarea de transmitere a execuțiilor din partea Hamas prin transmisiuni în direct.

Liderii UE, Ursula von der Leyen și Charles Michel s-au întâlnit la Washington într-un summit cu președintele american Joe Biden, cu obiectivul de a ilustra unitate după divergențele din mesajele lor privind criza israeliană, declară Politico. Cu toate acestea, încă înainte de începerea întâlnirii, au fost vizibile diviziuni între ei. Von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a avut o relație strânsă cu administrația Biden, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut mai puține întâlniri bilaterale cu președintele Statelor Unite. Diviziunile nu se limitează doar la criza israeliană, ci au fost evidente și în privința abordării față de China. Summitul se va concentra pe politica externă.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …