Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 20 martie în lume – Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xi Jinping, Prim-ministrul nepalez Pushpa Kamal Dahal a primit din nou votul de încredere al Parlamentului iar Joe Biden a folosit pentru prima dată dreptul de veto

A fost 20 martie în lume – Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xi Jinping, Prim-ministrul nepalez Pushpa Kamal Dahal a primit din nou votul de încredere al Parlamentului iar Joe Biden a folosit pentru prima dată dreptul de veto

Material realizat de Andra Așibreiner.

Prim-ministrul nepalez Pushpa Kamal Dahal a primit din nou votul de încredere al Parlamentului, după ce și-a asigurat sprijinul partidului de opoziție, informează Al Jazeera. Foștii aliați ai prim-ministrului s-au retras din guvern după ce oficialul a ales un candidat din partidul de opoziție, Congresul Nepalez, pentru a deveni următorul președinte. În urma retragerii aliaților de coaliției din guvern, prim-ministrul a trebuit să fie supus din nou votului de încredere. El a obținut 172 de voturi în favoarea sa și 89 împotrivă în Parlament. „Promit să lucrez ferm pentru dreptatea socială, buna guvernare și prosperitate, transformând încrederea pe care ați acordat-o în energie” a declarat Dahal pe Twitter. 

 

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a folosit pentru prima dată dreptul de veto, respingând un proiect de lege emis de Congres, relatează AP News. Biden a încercat să elimine o măsură elaborată de republicani prin care se interzice guvernului să ia în considerare factorii de mediu sau potențialele procese atunci când se iau decizii de investiții pentru planurile de pensionare. Într-un videoclip postat de autoritățile de la Casa Albă, șeful de stat a declarat că a respins măsura pentru că „pune în pericol economiile de pensie ale oamenilor din întreaga țară.” Utilizarea dreptului de veto a fost considerată un semn al modificării relațiilor dintre Casa Albă și Congresul condus de republicani.

 

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xi Jinping, în cadrul unei vizite la Kremlin, informează AP News. Oficialii celor două state au descris călătoria liderului chinez drept o oportunitate de a-și adânci „prietenia fără limite” și de a-și dezvolta un parteneriat în ceea ce ei consideră „agresiune americană, dominație asupra afacerilor globale și pedeapsă nedreaptă pentru dosarele lor privind drepturile omului”. La începutul întâlnirii, cei doi șefi de stat și-au adresat complimente unul altuia, Putin felicitându-l pe liderul chinez pentru realegerea sa și exprimându-și speranța de a construi legături și mai puternice. Liderul de la Kremlin a fost deschis față de propunerile oficialului chinez de a pune capăt conflictului din Ucraina și a menționat că Rusia este deschisă pentru discuții. „Vom discuta toate aceste chestiuni, inclusiv inițiativa dumneavoastră pe care o respectăm foarte mult”, „cooperarea noastră pe arena internațională ajută, fără îndoială, la consolidarea principiilor de bază ale ordinii globale și multipolarității.” a declarat Putin. 

 

Oficialii din Thailanda au dizolvat parlamentul pentru a facilita noi alegeri în luna mai, relatează Reuters. Regele Maha Vajiralongkorn a aprobat un decret de dizolvare a parlamentului și organizare de noi alegerii în termen de 45-60 de zile. „Aceasta este o revenire a puterii de decizie politică a poporului pentru a continua guvernul democratic, cu regele în calitate de șef de stat”  a fost notat în decret. Alegerile vor pune în opoziție partidul conservator regalist al prim-ministrului Prayuth Chan-Ocha și partidul Pheu Thai condus de fiica fostului prim-ministru exilat, Thaksin Shinawatra. Prayuth, conducătorul loviturii de stat din 2014 contra guvernului pro-Thaksin, a rămas în urma sondajelor de opinie. Conform unui calendar oferit de guvern, alegerile din mai vor decide membri ai parlamentului, care ulterior vor numi un prim-ministru. 

 

Polițiștii din Kenya au gazat convoiul liderul opoziției, Raila Odinga, în timpul celui mai mare protest împotriva guvernului președintelui William Ruto, informează BBC News. Odinga a acuzat guvernul că ar fi „ilegitim” și inițiativele acestuia au provocat un cost al vieții ridicat, insistând că alegerile au fost „furate”, deși Înalta Curte a validat victoria guvernului Ruto. Președintele opoziției a mers în suburbiile din Nairobi și a adunat susținători, promițând că protestele împotriva guvernului vor fi săptămânale. Manifestațiile opoziției au dus la închiderea multiplelor afaceri și violențe dintre poliție și protestatari. Străzile spre clădirile guvernamentale au fost închise, iar reședința oficială a președintelui a fost plasată sub protecție.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …