Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 18 și 19 martie în lume – Forțele armate ale Coreei de Nord au lansat o rachetă balistică de mici dimensiuni spre Marea Japoniei, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că înțelegerea privind exportul de cereale din Ucraina a fost extinsă iar Oficialii din Nigeria au organizat noi alegeri

Au fost 18 și 19 martie în lume – Forțele armate ale Coreei de Nord au lansat o rachetă balistică de mici dimensiuni spre Marea Japoniei, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că înțelegerea privind exportul de cereale din Ucraina a fost extinsă iar Oficialii din Nigeria au organizat noi alegeri

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Forțele armate ale Coreei de Nord au lansat o rachetă balistică de mici dimensiuni spre Marea Japoniei, informează Reuters. Acest incident a fost confirmat atât de autoritățile japoneze cât și de cele sud coreene, acesta fiind ultimul dintr-un șir de exerciții nucleare efectuate de Coreea de Nord. Racheta a parcurs o distanță de aproximativ 800 de kilometri, la o înălțime de 50 de kilometri, a relatat purtătorul de cuvânt al ministerului apărării din Japonia. Ministerul apărării sud-coreean a afirmat că după lansarea rachetei, forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii au trimis un avion B-B1, într-un exercițiu militar comun care are rolul de a întări parteneriatul militar dintre cele două state. Exerciții militare comune au fost susținute și între Statele Unite și Japonia, exerciții ce au scopul de a descuraja tendințe agresive ale Coreei de Nord. Pe plan diplomatic, acțiunea Coreei de Nord a atras critica mai multor state, acțiunea fiind catalogată drept un atentat la pacea internațională. 

 

Președintele Siriei, Bashar al Assad, a întreținut o vizită în Emiratele Arabe Unite (EAU), fiind prima vizită de stat a oficialului sirian după cutremurele devastatoare, notează Al Jazeera. Oficialul sirian a fost primit de președintele EAU, Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, care, conform mesajelor sale de pe rețele de socializare, a avut parte de un dialog productiv cu scopul de a întări relațiile dintre cele două state. Vizita în Emirate este a doua vizită a președintelui sirian într-o țară arabă de când a început războiul civil sirian, prima fiind Oman. Relațiile dintre Siria și EAU s-au aprofundat încă din 2018, moment în care diplomația siriană era extrem de izolată. Efectele cutremurului au stârnit simpatia mai multor state față de siria, fapt de care autoritățile au profitat pentru refacerea relațiilor diplomatice. De asemenea, oficialii din EAU au promis un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de dolari, cea mai mare suma promisă de un singur stat. 

 

Cel puțin cincisprezece oameni au murit în urma unui cutremur de pe coasta de sud a Ecuadorului, conform BBC. Cutremurul cu o magnitudine de 6.7 grade a avut epicentrul pe lângă Balao, aflat în apropiere de al doilea cel mai mare oraș al Ecuadorului, a provocat mari pagube materiale în special în Machala și Cuenca. De asemenea, cel puțin patru sute de oameni au fost răniți ca urmare cutremurului. Mai multe segmente din infrastructura rutieră a statului au fost blocate din cauza daunelor suferite, de asemenea, fiind afectate școli și centre medicale. Autoritățile de la Quito au cerut cetățenilor să-și mențină calmul pentru a se putea analiza daunele suferite, în vederea demersurilor de reconstrucție. Acesta a fost cel mai puternic cutremur ce s-a petrecut în Ecuador din 2016 până în prezent, ultimul provocând moarte a aproximativ șapte sute de oameni. 

 

Organizația Națiunilor Unite a anunțat că înțelegerea privind exportul de cereale din Ucraina a fost extinsă, relatează Deutsche Welle. Înțelegerea dintre Ucraina și Federația Rusă în vederea exportului de grâne, mediată de oficialii turci și semnată în vara anului precedent a fost prelungită, durata extensiei nefiind menționată în anunțul oficial ONU. Fapul a fost confirmat de președintele Turciei, Reccep Tayyip Erdogan, detaliul duratei nefiind menționat nici de acesta. Prelungirea, realizată prin negocierea oficialilor ucraineni și ruși, s-a produs cu dificultăți cauzate de dolențele diferite ale celor două părți. Oficialii ucrainei doreau o prelungire cu o sută douăzeci de zile, pe când cei ruși dorind una doar de șaizeci de zile. Conform declarațiilor susținute de oficialii ministerului de extern rus, înțelegerea a fost prelungită cu șaizeci de zile. ONU a subliniat, de asemenea, importanța înțelegerii pentru economia mondială și a afirmat efortul de susținerea a continuității acestui acord.

 

Oficialii din Nigeria au organizat noi alegeri, anunță Al Jazeera. Demersul s-a produs în contextul în care contestațiile opoziției despre alegerile prezidențiale sunt încă un subiect central. Milioane de nigerieni s-au întors la urne pentru a-și alege reprezentanții locali, în ciuda controverselor legate de ultimele alegeri. Aceste alegeri au scopul de a numi noi membrii ai parlamentului, dar și eventuale schimbări ai guvernatorilor regionali. În vederea acestor alegeri, autoritățile au demarat un proces de sporire a prezenței forțelor de ordine în mai multe centre urbane, pentru a fi prevenite eventuale perturbări ale liniștii publice. Motivul acestei proceduri este reprezentat de atacurile diverselor grupuri armate ce au susținute în mai multe zone ale statului. În plus, autoritățile au subliniat faptul că forțele de ordine au scop preventiv, nefiind prevăzute episoade ce ar putea avea consecințe nefaste asupra alegătorilor. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 11 și 12 mai în lume – Vladimir Putin l-a demis din funcția de ministru al apărării pe Serghei Șoigu, Au avut loc alegerile prezidențiale în Lituania, iar Președintele Turciei a declarat că SUA și statele europene nu au pus suficientă presiune pe liderii din Israel să ajungă la un armistițiu în Fâșia Gaza

Material realizat de Andrei Rus Emirul Kuweitului a numit un nou guvern sub conducerea unui …