Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 18 septembrie în lume – Oficialii chinezi l-au trimis pe Wang Yi, diplomatul de top al Chinei, într-o vizită în Rusia, Erdoğan i-a cerut lui Elon Musk să deschidă o fabrică Tesla în Turcia iar Liderii Georgiei au acuzat un fost ministru adjunct de interne că a complotat din Ucraina pentru a răsturna guvernul de la Tbilisi
Sursa: AFP via Getty Images

A fost 18 septembrie în lume – Oficialii chinezi l-au trimis pe Wang Yi, diplomatul de top al Chinei, într-o vizită în Rusia, Erdoğan i-a cerut lui Elon Musk să deschidă o fabrică Tesla în Turcia iar Liderii Georgiei au acuzat un fost ministru adjunct de interne că a complotat din Ucraina pentru a răsturna guvernul de la Tbilisi

Material realizat de Romina Manolescu, Mihai Turcu și Mihai-Marco Percă.

Autoritățile din Ucraina au inițiat un proces la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei, conform Euronews. Măsura a venit drept o consecință a impunerii de către cele trei state a unor interdicții unilaterale asupra importurilor mai multor produse provenite din Ucraina. Decizia statelor membre ale Uniunii Europene a fost adoptată la câteva zile de la anunțarea unui acord între oficialii de la Kiev și cei ai Comisiei Europene prin care blocul comunitar a ridicat restricțiile temporare impuse în luna mai pentru cerealele ucrainene.

 

Autoritățile din Statele Unite ale Americii și cele din Iran au efectuat un schimb de prizonieri, relatează Euronews. Conform acordului, câte cinci prizonieri au fost eliberați de fiecare parte, fiind transferați pe aeroportul din Doha, capitala Qatar. De asemenea, fonduri iraniene în valoare de șase miliarde de dolari au fost deblocate din Coreea de Sud, fiind transferate în statul arab, care a mediat acordul dintre cele două țări cu o relație tensionată. Schimbul s-a desfășurat pe fondul unei intensificări majore a puterii militare americane în Golful Persic și a stârnit controverse cu privire la acțiunile viitoare ale oficialilor irainieni. Unii experți au considerat că acordul demonstrează o diminuare a tensiunilor dintre Teheran și Washington, deși cele două state rămân în conflict cu privire la problema nucleară iraniană. 

 

Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a luat apărarea ambasadorului din Israel, Steffen Seibert, care a fost criticat de către oficialii Ministerului de Externe ai statului asiatic, informează DW. Șeful guvernului de la Berlin l-a descris pe diplomatul țării sale drept o „persoană cu principii foarte clare“. Nemulțumirea autorităților statului la adresa reprezentantului german a fost cauzată de prezența acestuia la o ședință a Curții Supreme ce s-a desfășurat marțea trecută, unde a fost dezbătută controversata reformă judiciară promovată de către guvern. Gestul său a fost considerat o interferență în afacerile interne ale Israelului.

 

Oficialii chinezi au criticat gestul ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, de a-l numi „dictator“ pe președintele Xi Jinping, conform DW. Ambasadorul statului european la Beijing a fost convocat pentru a i se comunica consternarea reprezentanților Chinei față de declarațiile făcute de către șefa diplomației germane. Afirmațiile acesteia nu au fost primele de acest fel aduse la adresa șefului de stat chinez, președintele american Joe Biden folosind de asemenea același cuvânt luna iunie, într-o referire la omologul său din statul asiatic.

 

Oficialii chinezi l-au trimis pe Wang Yi, diplomatul de top al Chinei, într-o vizită în Rusia, relatează BBC News. China, un aliat apropiat al Moscovei, a fost acuzată de susținerea indirectă a Rusiei în timpul războiului cu Ucraina, acuzație pe care o respinge. Vizita oficialului a venit după ce Vladimir Putin s-a întâlnit cu Kim Jong-Un, liderul nord-coreean. Media rusă a menționat că voiajul lui Wang ar pregăti terenul pentru o posibilă vizită a lui Putin la Beijing. Lui Putin i s-a emis un mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională în martie pentru crime de război în Ucraina, astfel că nu a mai călătorit în străinătate din decembrie 2022, când a vizitat Belarus și Kîrgîzstan. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Wang este în Rusia pentru patru zile pentru “consultări strategice privind securitatea”. Agenția de știri rusească Tass, citând Kremlinul, a menționat că diplomatul din China se va întâlni cu omologul său rus, Sergei Lavrov, și că războiul din Ucraina va fi un subiect cheie al discuțiilor lor.

 

China a desfășurat 103 aeronave și nouă nave aproape de Taiwan, încălcând liniile de securitate, relatează The Washington Post. În dimineața zilei de luni, liderii din Taiwan au raportat o incursiune a Chinei, concentrând 103 aeronave militare și nouă nave de război chineze în apropierea  insulei. 40 dintre acele aeronave au pătruns în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, încălcând linia mediană, o graniță maritimă neoficială. Oficialii din Taiwanul au avertizat că această acțiune reprezintă o amenințare fără precedent la adresa securității regionale. China, care susține că Taiwanul este parte inseparabilă a Republicii Populare Chineze, a ignorat linia mediană, desfășurând tactici de “zona gri” aproape de Taiwan. Ministerul Apărării din Taiwan a emis un comunicat, avertizând că această escaladare ar putea duce la creșterea tensiunilor și afectarea securității regionale.

 

Capitala Sudanului a fost cuprinsă de flăcări, iar forțele paramilitare au atacat sediul armatei pentru a doua zi consecutiv, relatează The Guardian. Martorii au relatat că au avut loc confruntări în jurul sediului armatei, iar incendiul a cuprins turnul Companiei Petroliere Greater Nile. De asemenea, s-au auzit explozii puternice în sudul Khartoumului, unde armata a vizat bazele Forțelor de Suport Rapid paramilitare. Luptele au avut loc și în orașul El-Obeid, la 350 de kilometri distanță. Confruntările au fost descrise ca fiind cele mai violente din timpul războiului, iar mai multe clădiri din Khartoum au fost incendiate. În total, aproximativ 7.500 de oameni au fost uciși de la izbucnirea războiului în aprilie. 

 

Președintele Turciei, Recep Erdoğan, l-a cerut lui Elon Musk să deschidă o fabrică Tesla în Turcia, relatează Politico. Sub conducerea președintelui Erdoğan, s-a lansat o invitație către Elon Musk pentru a investi în Turcia prin construirea unei fabrici Tesla pentru vehicule electrice. Erdoğan a subliniat progresele tehnologice ale Turciei și a exprimat interesul administrației pentru o colaborare extinsă, inclusiv în domeniul serviciilor Starlink oferite de SpaceX, compania lui Musk. Tesla, cu șase fabrici existente și planuri pentru dezvoltarea unei a șaptea în Mexic, a luat în considerare Turcia ca posibilă locație. Această invitație vine pe fondul altor țări europene, precum Franța, Spania și Italia, care au și-au arătat și ele interesul pentru găzduirea unei fabrici Tesla pe teritoriul lor. În plus, inclusiv India a fost menționată anterior de către Elon Musk ca posibilă locație pentru următoarea fabrică.

 

Reprezentanții statului Queensland din nord-estul Australiei au suspendat  Legea privind drepturile omului pentru a doua oară în acest an, informează Al Jazeera. Partidul Laborist aflat la guvernare a modificat legislația pentru a permite persoanelor sub 18 ani, inclusiv copiilor cu vârsta de 10 ani, să fie reținuți în casele de veghe ale poliției. Noile modificări aduse legilor justiției pentru tineri au fost legate de faptul că nu mai există spații suficiente în centrele de detenție pentru a adăposti toți deținuții. Legile privind cauțiunea modificată, introduse la începutul acestui an, impuneau, de asemenea, suspendarea Legii drepturilor omului. Mișcările l-au șocat pe comisarul pentru drepturile omului din Queensland, Scott McDougall, care a descris sistemul justițiar din Australia drept  foarte fragil”, fără legi care să se aplice la nivel național. Între 2021-2022, așa-numitul Sunshine State” a înregistrat o medie zilnică de 287 de tineri reținuți, comparativ cu o medie de 190 de persoane înregistrată în cel mai populat stat din Australia, New South Wales.  

 

Un comitet al Organizației Națiunilor Unite a votat includerea ruinelor preistorice din apropierea orașului antic Ierihon din Cisiordania ocupată în lista patrimoniilor mondiale din Palestina, potrivit Al Jazeera. Decizia, care a fost criticată de oficialii din Israel, a fost luată în cadrul unei reuniuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al ONU de la Riyadh, Arabia Saudită, sub auspiciile UNESCO. Decizia se referă la situl arheologic Tell es-Sultan, care conține ruine preistorice ce datează din mileniul al nouălea î.Hr. și se află în afara orașului antic în sine. Ministrul de externe al Israelului a publicat o declarație prin care a denunțat decizia, catalogând-o drept o „tactică cinică”. Ierihon este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu de pe Pământ și se află într-o parte a Cisiordaniei ocupate de Israel, administrată însă de Autoritatea Palestiniană recunoscută internațional.

 

Schimbările climatice provoacă eforturi în combaterea a trei dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume, a avertizat șeful Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, potrivit Reuters. Inițiativele internaționale de combatere a bolilor s-au redresat în mare măsură după ce au fost grav afectate de pandemia COVID-19, potrivit raportului publicat. Evenimentele meteorologice extreme, precum inundațiile, au fost descrise drept servicii de sănătate copleșitoare, care deplasează comunitățile, provoacă răspândirea infecțiilor și întrerupe administrarea tratamentelor în diverse locuri. În state precum  Sudan, Ucraina, Afganistan și Myanmar, atingerea comunităților vulnerabile a fost, de asemenea, extrem de provocatoare din cauza insecurității, a demonstrat raportul. În acest sens, Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei a contribuit la furnizarea a 24,5 milioane tratamenet antiretrovirală pentru HIV și a distribuit 220 de milioane de plase de țânțari.

Liderii Georgiei au acuzat un fost ministru adjunct de interne că a complotat din Ucraina pentru a răsturna guvernul de la Tbilisi, testând legăturile cu Kiev pe măsură ce Georgia își adâncește relațiile cu Rusia, relatează Reuters.  Serviciul de securitate de stat a declarat că a monitorizat un grup condus de Giorgi Lortkipanidze, care a susținut că lucrează ca șef adjunct al informațiilor militare ucrainene și este fost membru al unui guvern pro-occidental al Georgiei.  Conform unor informații confirmate și verificate, punerea în aplicare a planului – dezvoltat de Giorgi Lortkipanidze – ar implica un grup destul de mare de luptători georgieni din Ucraina și o parte a tinerilor georgieni” a susținut serviciul într-o declarație oficială. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene a declarat că  Giorgi Lortkipanidze nu a ocupat niciodată funcția de șef adjunct al departamentului. Relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană s-au degradat de la începutul războiului din Ucraina, deoarece oficialii de la Tbilisi au evitat să învinovățească Moscova pentru cele întâmplate, chiar dacă populația Georgiei este puternic pro-Ucraina. 

 

Peste 10% din populația Japoniei are acum vârsta de 80 de ani sau mai mult, a declarat guvernul în cel mai recent raport privind criza demografică a statului, relatează Reuters. Conform datelor publicate de Ministrul Afacerilor Interne și al Comunicațiilor, proporția persoanelor în vârstă din Japonia, definită la 65 de ani și peste, este, de asemenea, la un nivel record, cuprinzând 29,1% din populație, reprezentând cea mai mare rată din lume. Ministrul a lansat declarațiile pentru a marca recunoștință față de Ziua persoanelor în vârstă, o sărbătoare recunoscută în statul nipon. Populația Japoniei a fost în continuă scădere de la expansiunea economică din anii 1980, cu o rată de fertilitate de 1,3%, mult sub media de 2,1% necesară pentru menținerea unei populații stabile, în absența imigrației. Decesele au depășit nașterile în Japonia de mai bine de un deceniu, ceea ce reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru liderii celei de-a treia economii din lume

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 27 și 28 aprilie în lume – Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate din Cambodgia și Indonezia, Douăzeci de soldați au fost uciși într-o explozie de muniție la o bază militară din Cambodgia și Comandantul șef al armatei ucrainene a declarat că situația de pe front s-au înrăutățit în urma atacurilor din partea trupelor rusești.

Material realizat de Irina Dudu. Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate …