Home / A fost azi în lume / A fost 18 ianuarie în lume – Ministrul de interne al Ucrainei a fost ucis într-un accident aviatic, autoritățile din Taiwan au lansat un plan care permite femeilor să se înroleze în forțele de rezervă ale armatei iar guvernul Libanului a aprobat deschiderea unor linii de credit pentru a ajuta la repararea rețelei de electricitate de stat

A fost 18 ianuarie în lume – Ministrul de interne al Ucrainei a fost ucis într-un accident aviatic, autoritățile din Taiwan au lansat un plan care permite femeilor să se înroleze în forțele de rezervă ale armatei iar guvernul Libanului a aprobat deschiderea unor linii de credit pentru a ajuta la repararea rețelei de electricitate de stat

Material realizat de Romina Manolescu și Emilia Popescul.

Autoritățile din Taiwan au lansat un plan care permite femeilor să se înroleze în forțele de rezervă ale armatei, informează CNN. În contextul în care China a intensificat presiunea militară asupra teritoriului taiwanez, ministrul Apărării a anunțat că va permite ca 220 de femei să se înscrie pentru exercitarea antrenamentului militar începând cu al doilea trimestru al acestui an. De asemenea,  acesta a declarat că anterior au fost instruiți doar rezerviști de sex masculin, deoarece nu a existat capacitate suficientă pentru ambele sexe. În decembrie, oficialii din Taiwan au anunțat că vor extinde perioada de recrutare militară obligatorie pentru toți bărbații eligibili de la patru luni la un an, începând cu 2024, iar cerința se va aplica tuturor bărbaților născuți după 2005. Începând cu 2021, femeile au reprezentat 15% din armata Taiwanului, ocupând în special roluri non-combatante. 

 

Ministrul de interne al Ucrainei, alături de alte cel puțin 14 de persoane au fost ucise într-un accident aviatic care a avut loc în apropierea unei grădinițe din afara capitalei, informează Al Jazeera. Șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Timoșenko, a declarat că elicopterul se îndrepta spre unul dintre punctele cheie” ale războiului cu Rusia. Un analist al organizației Eurasia Democracy Initiative, Peter Zalmayev, a susținut că vizibilitatea slabă din Brovary ar fi putut fi o cauză din spatele prăbușirii elicopterului. De asemenea, acesta a adăugat că incidentul a survenit în condiții suspecte și că nu ar exclude posibilitatea unui atac terorist al Federației Ruse. Guvernul ucrainean a evitat să comenteze natura misiunii care a necesitat prezența înalților oficiali ai Ministerului de Interne la bordul elicopterului. Orașul Brovary, situat la aproximativ 20 km nord-est de Kiev, a fost printre centrele urbane din jurul capitalei pe care trupele ruse au încercat să le anexeze după invadarea Ucrainei anul trecut.  

 

Episcopii Bisericii Anglicane au declarat că refuză oficializarea căsătoriilor între persoane de același sex în cadrul lăcașelor de cult, informează Reuters. Conform propunerilor elaborate, cuplurile formate din persoane de același sex ar putea avea o slujbă în care ar fi „rugăciuni de dedicare, mulțumire sau pentru binecuvântarea lui Dumnezeu” în biserică, după o căsătorie civilă. Căsătoria homosexuală a fost legalizată în Marea Britanie în 2013. De asemenea, episcopii au susținut că rugăciunile ar avea caracter voluntar pentru clerici și ar putea fi folosite în combinații care reflectă diversitatea teologică a Bisericii”, sugerând astfel că liderii spirituali ar putea alege să nu ofere astfel de binecuvântări. Biserica Anglicană, fondată în 1534, a fost divizată de ani de zile cu privire la modul de abordare a căsătoriilor între persoane de același sex, cu activiști membri ai comunității LGBTQ+ care luptă pentru aceleași drepturi precum creștinii heterosexuali. 


Maria Ressa, laureată a premiului Nobel, a fost achitată de acuzațiile de evaziune fiscală, informează Reuters.
Laureata filipineză și site-ul ei de știri Rappler au fost achitați de o instanță de acuzațiile de evaziune fiscală, în ceea ce activiștii pentru drepturile omului au numit un câștig pentru libertatea presei. Maria Ressa a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021. Ea este fondatoarea Rappler, care a devenit cunoscut pentru rapoartele aprofundate și examinarea riguroasă a fostului președinte Rodrigo Duterte și a războiul mortal împotriva drogurilor pe care l-a condus. „Această achitare nu este doar pentru Rappler, ci pentru fiecare filipinez care a fost acuzat pe nedrept”, a declarat jurnalista. Ea a mai adăugat că acuzațiile au fost motivate politic, „un abuz nerușinat de putere”. Acuzaţiile de evaziune fiscală au apărut după declarațiile agenţiei de stat pentru venituri, potrivit cărora Rappler a omis să declare veniturile obţinute în urma unei vânzări de certificate de depozit către investitori străini în 2015. 

 

Autoritățile din Chile au respins un proiect minier în valoare de 2,5 miliarde de dolari, relatează The Guardian. Proiectul Dominga, situat la 70 kilometri de orașul La Serena, ar fi presupus crearea unei mine deschise, unor instalații de procesare și desalinizare și un port; toate acestea ar fi fost la mai puțin de 30 de kilometri de o renumită rezervație de pinguini Humboldt. Proiectul a fost respins deoarece punea în pericol biodiversitatea și viața marină. „În unanimitate, comitetul ministerial a decis să accepte cele 12 obiecții ridicate [și] ca atare, rămâne cu o impresie nefavorabilă asupra proiectului minier și portuar Dominga”, a declarat ministrul mediului, Maisa Rojas. S-a constatat că planul include eforturi insuficiente pentru a atenua impactul asupra rezervelor marine și naturale din apropiere. În 2021, scurgerea de informații Pandora Papers a dezvăluit că familia președintelui de atunci, Sebastian Piñera, și asociații săi au reprezentat 56% acționari majoritari în proiectul Dominga.

 

Universitatea Columbia a anunțat că Nemat Shafik este prima femeie care va asuma poziția de rector al universității, relatează NPR. Nemat „Minouche” Shafik, o economistă care a fost rector al Școlii de Economie din Londra din 2017, va fi prima femeie care va conduce universitatea Ivy League, când îl va înlocui pe actualul președinte Lee Bollinger, în iulie. Alte universități de elită, inclusiv Dartmouth, Harvard și Universitatea din Pennsylvania, au numit, de asemenea, femei în funcția de rectori în ultimele luni. Consiliul de administrație a numit-o pe Shafik „candidatul perfect” într-o scrisoare adresată comunității din Columbia, descriind-o ca fiind „un lider global strălucit și capabil, un constructor comunitar și un economist eminent”, care înțelege „învățământul superior și lumea de dincolo de acesta”. Ea a fost prima femeie care a fost rector al Școlii de Economie din Londra și prima femeie care a fost secretar permanent al Departamentului pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit. De asemenea, ea a fost vicepreședinte al Băncii Mondiale, director adjunct al Fondului Monetar Internațional și guvernator adjunct al Băncii Angliei. 

 

Autoritățile americane l-au arestat pe co-fondatorul Bitzlato, acuzând compania că alimentează o „axă high-tech a criminalității crypto”, conform BBC. Legkodymov a fost arestat în Miami. Compania acestuia, Bitzlato, a procesat mai mult de 700 de miliarde de dolari (567 de miliarde de lire sterline) în fonduri ilicite, încălcând regulile concepute pentru a contracara spălarea de bani. Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii l-a acuzat pe Anatoly Legkodymov, un cetățean rus, că a condus o afacere care s-a ocupat cu „activități neautorizate de transfer de bani”. Autoritățile au declarat că firma este strâns legată de Hydra Market, o piață neagră care se ocupă cu vânzarea de droguri, informații financiare furate și spălarea de bani, pe care autoritățile internaționale au închis-o anul trecut. „Instituțiile care tranzacționează criptomonede nu sunt deasupra legii și proprietarii lor nu sunt dincolo de raza noastră de acțiune”, a declarat procurorul american Breon Peace la o conferință de presă, anunțând arestarea. 


Guvernul Libanului a aprobat deschiderea unor linii de credit în valoare totală de 116 milioane de dolari pentru a ajuta la repararea rețelei de electricitate de stat, relatează AP News. Țara se confruntă de peste doi ani cu pene masive de curent care au afectat o mare parte din viața publică. Întreruperea curentului a agravat o criză economică care a condus peste trei sferturi din populația țării în sărăcie. Astăzi, gospodăriile primesc aproximativ o oră de energie electrică pe zi. Milioane de oameni au ales să se bazeze pe furnizori privați de generatoare electrice pentru a-și alimenta casele. Atât Banca Mondială cât și Fondul Monetar Internațional au declarat că restructurarea sectorului energetic al țării este o reformă cheie. „Cred că dacă vom reuși să rezolvăm criza energiei electrice(…), vom rezolva peste 50% din problemele Libanului” a declarat prim-ministrul interimar Najib Mikati într-o conferință de presă

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …