Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 16 ianuarie în lume – Iranul a lansat mai multe rachete balistice pe teritoriul Irakului și al Siriei, Marea Britanie a demarat mai multe acțiuni militare în Marea Roșie împotriva grupul militar Houthi, iar Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, renunță la politica de reconciliere cu Coreea de Sud
Sursa foto: KCNA via Reuters
Sursa foto: KCNA via Reuters

A fost 16 ianuarie în lume – Iranul a lansat mai multe rachete balistice pe teritoriul Irakului și al Siriei, Marea Britanie a demarat mai multe acțiuni militare în Marea Roșie împotriva grupul militar Houthi, iar Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, renunță la politica de reconciliere cu Coreea de Sud

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru și Diana Dumitrescu

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a declarat că statul nu va mai urma o politică de reconciliere în relația cu Coreea de Sud, relatează AP News. Kim Jong Un a declarat că statul pe care îl conduce nu va mai urma o politică de reconciliere în relația cu Coreea de Sud și că dorește ca textul constituției, care includea ideea ca cele două state să fie reunite, să fie modificat. Coreea de Nord a dorit unirea celor două state, care împărtășesc o cultură și o demografie similară, de decenii întregi, însă, în contextul alianței Coreei de Sud cu Statele Unite ale Americii, această idee a fost abandonată de statul cu capitala la Pyongyang. Mai mult, Kim Jong Un a declarat Coreea de Sud ca fiind un adversar permanent. Eforturile de a se îndepărta de statul sudic și de a-l declara ca fiind agresiv vin în contextul în care Pyongyangul dorește să câștige credibilitate în cadrul politicii nucleare care este în curs de evoluție. Aceasta politică acordă armatei permisiunea să lanseze un atac nuclear asupra adversarilor, dacă statul se simte amenințat. De asemenea, au fost întrerupte legăturile feroviare dintre cele două state. Coreea de Nord urmărește ieșirea din izolarea diplomatică în care se află de câțiva ani prin crearea de alianțe cu Moscova și Beijingul, în ideea formării unui front comun împotriva Washingtonului. 

Marea Britanie a demarat mai multe acțiuni militare în Marea Roșie, cu scopul de a ataca grupul militar Houthi din Yemen, potrivit Al Jazeera. Marea Britanie a intervenit în Marea Roșie demarând cea mai mare campanie militară a statului de la Războiul Rece până în zilele noastre. Statul cu capitala la Londra a evoluat din punct de vedere militar în ultimii ani, trimițând mai multe echipamente militare si arme Ucrainei. De asemenea, s-a implicat activ și în susținerea Israelului în cadrul războiului declanșat cu grupul palestinian Hamas. Marea Britanie s-a implicat în alianța multinațională a forțelor navale care acționează pentru a neutraliza amenințările grupului militar Houthi de a ataca navele marfare ce trec prin zonă. Houthi a atacat navele marfare în luna decembrie a anului trecut, ca semn de susținere a grupului Hamas, astfel a fost fondată Operațiunea Gardianul Prosperității în Marea Roșie. Justificarea pentru acțiunile din Marea Roșie este dorința de a proteja comerțul global.

Un reprezentant Fujitsu a anunțat că va acorda compensații victimelor scandalului oficiilor poștale din Marea Britanie, conform CNN. Directorul General al filialei europene a companiei japoneze a declarat că Fujitsu are o ,,obligație morală” de a acorda compensații victimelor scandalului declanșat la Poșta din Marea Britanie. Între anii 1999 și 2015 au fost înregistrați peste 700 de șefi ai unor servicii poștale individuale care se aflau sub jurisdicția Poștei și care au fost judecați pentru furt și fraudă deoarece, deseori, aplicația raporta lipse nejustificate de bani din contul Poștei. Acuzațiile erau însă false, raportările fiind cauzate de o eroare de sistem. Directorul General a filialei europene Fujitsu, Peter Patterson, a declarat că ,,Au fost descoperite mai multe erori în sistem și am ajutat Poșta britanică în procesul de urmărire penală a subdirectorilor oficiilor poștale“. ,,Pentru asta, ne pare rău cu adevărat”, a mai adăugat acesta. Până în momentul de față au fost recompensate financiar peste 2700 de victime. 

China a convocat ambasadorul statului Filipine în urma unor declarații ale președintelui legate de alegerile din Taiwan, informează Deutsche Welle. China l-a convocat la Beijing pe ambasadorul filipinez pentru a oferi explicații, după ce președintele statului Filipine, Ferdinand Marcos Jr., a felicitat câștigătorul alegerilor prezidențiale din Taiwan. Alegerile din Taiwan, stat considerat de China ca făcând parte din teritoriul său, au fost câștigate de Lai Ching-te, conducătorul Partidul Progresist Democratic. Acesta nu era candidatul preferat de China pentru a câștiga alegerile. Președintele filipinez a declarat pe social media că urmărește să aibă ,,o colaborare strânsă” și să își ,,consolideze interesele comune”. Aceste comentarii au iritat Beijingul, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, avertizând Filipine să ,,oprească imediat cuvintele greșite și acțiunile legate de problemele Taiwanului și să nu mai trimită semnale eronate forțelor separatiste care luptă pentru independența taiwaneză”. Ministrul de Externe al Filipinelor a asigurat Beijingul că susține politica Chinei de a anexa Taiwanul și că mesajul avea ca scop doar să recunoască ,,interesele comune” ale celor două țări.

Mii de germani au protestat pentru a patra zi consecutivă cu scopul înlăturării partidului de extremă dreapta, AFD, relatează The Guardian. Mii de oameni din Germania, au ieșit în stradă pentru a patra zi de protest ca să-și exprime opoziția cu privire la partidul populist de extremă dreapta, AFD. Nemulțumirile germanilor au apărut atunci când mai mulți membri ai partidului AFD s-au întâlnit cu neonaziști pentru a crea un plan general care prevedea deportarea în masă a solicitanților de azil și a cetățenilor germani de origine diferită. Când întrevederile cu neonaziștii s-au făcut publice, liderii AFD s-au îndepărtat de asocierea cu aceștia, dar câțiva membri au sprijinit în continuare ideile controversate. Protestele au avut loc în mai multe orașe din Germania printre care și Leipzig, Rostock, Essen și Berlin. Mai mult, reprezentanții sistemului judiciar au emis o declarație comună în care condamnau întâlnirea membrilor AFD cu neonaziștii. Mass-media germană a făcut paralele între evenimentele prezente și cele din trecut sub semnul întrebării dacă istoria se repetă sau nu.

Iranul a lansat mai multe rachete balistice pe teritoriul Irakului și al Siriei cu scopul de a distruge centrele de spionaj anti-iraniene din regiune, informează Al Jazeera. Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) al Iranului a lansat 11 rachete balistice în regiunea kurdă a Irakului și în zona de nord a Siriei pentru a-și  apăra securitatea și pentru a stopa terorismul. În capitala regiunii semi-autonome kurde a Irakului, Erbil, au fost identificate 8 explozii care au condus la moartea a patru persoane, iar alte 6 au fost grav rănite, conform declarațiilor Consiliului Regional de Securitate. Ministrul afacerilor interne al Irakului a declarat într-un comunicat de presă că guvernul irakian a condamnat atacurile Iranului asupra regiunii Erbil, afirmând acestea reprezintă o încălcare a suveranității țării și a securității poporului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a declarat că Teheranul respectă suveranitatea și integritatea teritorială a altor țări, dar își folosește ,,dreptul legitim și legal de a descuraja amenințările la securitatea națională”. Mai mult, guvernul iranian va lua în considerare depunerea unei plângeri la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. 

Ministerul german al apărării a întocmit un plan de atac în cazul extinderii conflictului dintre Rusia și Ucraina, conform EuroNews. Ministerul de Apărare al Germaniei a realizat un plan de atac pentru a se pregăti pentru o potențială agresiune rusă împotriva NATO, considerând că un războiul ar acoperi total toată zona Europei. Potrivit membrilor ziarului german Bild, care au avut acces la planuri, scenariul schițat de membrii guvernului german prevedea o întrunire a trupelor rusești în Belarus și în Kaliningrad, punctul cel mai vestic al Rusiei, care avea ca scop punerea sub presiune a granițelor Poloniei. Mai mult, membrii guvernului german au prezis că o escaladare a conflictului ruso-ucrainean va conduce la acțiunile Rusiei de a se folosi de Belarus din nou, ca rampă de lansare militară. Ca răspuns la amenințarea tacită a Rusiei, Ministerul german al apărării a adăugat în planul său faptul că NATO își va desfășura trupele în vestul Europei, sporind tensiunile în regiune. 

Autoritățile ucrainene au cerut civililor din peste 24 de sate din regiunea Harkov să evacueze zona, din cauza intensificării atacurilor rusești din apropiere, relatează France24. Autoritățile din regiunea de nord-est a Ucrainei au cerut locuitorilor din peste 24 de sate să evacueze zona, ca urmare a agravării situației atacurilor rusești din vecinătatea Harkovului. Guvernatorul regional din Harkov, Oleg Synegubov, a declarat printr-o postare pe rețele de socializare că având în vedere situația de securitate, au fost nevoiți să introducă evacuarea obligatorie a populației din comunitățile Kindrashivska și Kurylivska, din districtul Kupyansk. Astfel, guvernatorul Oleg Singurov a declarat că ordinul va afecta aproximativ 3,043 de persoane din așezări, inclusiv 279 de copii, fără să detalieze situația atacurilor rusești. Mai mult, a fost constatat faptul că liderii ucraineni ordonă în mod obișnuit evacuarea civililor din zonele afectate de război, dar nu aplică ordinele întotdeauna. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …