Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 12 decembrie în lume – Donald Tusk a promis că va face presiuni asupra Vestului pentru a susține în continuare Ucraina, un atac armat asupra unei baze militare din nord-vestul Pakistanului s-a soldat cu decesul a cel puțin 23 de persoane, iar procurorii germani au acuzat 27 de presupuși extremiști de dreapta pentru organizarea unei lovituri de stat
Sursă foto: Shutterstock

A fost 12 decembrie în lume – Donald Tusk a promis că va face presiuni asupra Vestului pentru a susține în continuare Ucraina, un atac armat asupra unei baze militare din nord-vestul Pakistanului s-a soldat cu decesul a cel puțin 23 de persoane, iar procurorii germani au acuzat 27 de presupuși extremiști de dreapta pentru organizarea unei lovituri de stat

Material realizat de Diana Dumitrescu

Liderii Guyanei și ai Venezuelei au declarat că vor organiza o întâlnire săptămâna aceasta pentru a rezolva disputa privind regiunea Essequibo, relatează AP News. Liderii Guyanei și ai Venezuelei au făcut publică intenția de a colabora pentru a găsi o soluție privind starea regiunii Essequibo, bogată în petrol și minerale. Întâlnirea se va desfășura pe teritoriul insulei Sf. Vincențiu și Grenadine. Cele două state au o abordare diferită privind soluționarea acestui conflict, președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, considerând că problema ar trebui să fie rezolvată fără ajutorul Curții Internaționale de Justiție, în timp ce președintele Guyanei, Irfaan Ali, dorește să apeleze la organismul internațional. Într-o scrisoare adresată premierului statului Sf. Vincențiu, Ralph Gonsalves, Maduro a declarat că apelarea la Curtea Internațională reprezintă o violare a „principiului acordului mutual pe care l-au oferit deja ambele părți”. Situația a fost agravată de referendumul din Venezuela de pe data de 3 decembrie, în care a fost decisă dreptul de suveranitate a statului asupra Essequibo. Oficialii venezueleni susțin că Essequibo se afla în interiorul granițelor statului în timpul colonizării spaniole și refuză granițele trasate de autoritățile internaționale în 1899. 

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a promis că va face presiuni asupra Vestului pentru a susține în continuare Ucraina, informează AP News. Donald Tusk a susținut discursul inaugural de învestire în funcție, iar în cadrul acestui discurs a promis că guvernul său va solicita aliaților din vest să continue să susțină Ucraina în cadrul războiului dintre aceasta și Rusia. De asemenea, acesta a făcut asigurări că Varșovia va fi un aliat stabil în cadrul alianței NATO. Tusk a cerut tuturor partidelor din Polonia să colaboreze, mai ales în contextul războiului care se poarta în statul vecin. În cadrul acestui eveniment, la care a participat și ambasadorul Ucrainei, acesta a declarat că „sarcina Poloniei, sarcina noului guvern, dar și sarcina tuturor este să cerem cu voce tare și cu fermitate determinarea deplină a întregii comunități occidentale de a ajuta Ucraina în acest război. Voi face acest lucru din prima zi.” Obiectivul mandatului lui Donald Tusk este de a readuce Polonia la standardele democratice necesare pentru a determina Uniunea Europeană să reia finanțarea proiectelor Varșoviei.

Un atac armat asupra unei baze militare din nord-vestul Pakistanului s-a soldat cu decesul a cel puțin 23 de persoane, conform Al Jazeera. Incidentul a avut loc în orașul Daraban, din regiunea Khyber Pakhtunkhwa, localizată în apropierea regiunilor tribale de la granița cu Afganistan. Atacatorii au izbit poarta principală a secției de poliție cu un autovehicul încărcat cu explozibili, iar apoi a fost demarat un atac cu bombă sinucigașă. ISPR, ramura armatei pakistaneze care se ocupă de declarațiile publice, a informat că „exploziile rezultate au determinat colapsul clădirii, cauzând mai multe victime.” Toți cei 6 atacatori au murit în timpul evenimentului, iar 34 de persoane au fost internate în spital cu răni grave. Grupul pakistanez Tehreek-e-Jihad Pakistan (TJP) a declarat ca persoanele care au atacat secția de poliție făceau parte din organizația lor. TJP este o organizație care susține că este asociată cu Talibanii Pakistanezi. 

Procurorii germani au acuzat 27 de presupuși extremiști de dreapta pentru organizarea unei lovituri de stat, conform BBC. Suspecții au fost puși sub acuzare pentru apartenența la gruparea Reichsbürger, numită și Mișcarea Cetățenii Reichului. Conform rechizitoriului, „membrii acestei grupări au respins instituțiile de stat și ordinea constituțională a democrației libere”. Majoritatea dintre cei arestați sunt asociați ai Heinrich XIII Prințul de Reuss, o personalitate a Reichsbürger, care provine dintr-o familie democratică. Planul celor 27 de persoane era de a răsturna regimul politic democratic al Germaniei prin invadarea parlamentului alături de un grup mic de persoane armate. În cadrul planului este menționat și cum ar arăta statul în urma acestei lovituri de stat, conducătorul noii guvernări fiind Heinrich XIII Prințul de Reuss, care urmărea renegocierea tratatului de pace cu Antanta. Prințul Reuss a încercat să obțină susținerea Rusiei pentru a pune în aplicare acest plan și a încercat să recruteze soldați și polițiști. De asemenea, suspecții au avut acces la 380 de arme de foc și 148,000 de cartușe de muniție. Mișcarea Reichsbürger are aproximativ 23,000 de adepți în întreaga țară. 

Cercetătorii au descoperit un fenomen în Munții Himalaya care ar putea încetini efectele încălzirii globale, relatează CNN. Ghețarii din Himalaya se topesc rapid, dar cercetătoii au descoperit un fenomen inedit care ar putea contribui la încetinirea efectelor încălzirii globale. Conform studiului, atunci când temperaturile calde ating masele de de gheață de la altitudinile mari, se declanșează o reacție care constă în împrăștierea unui vânt rece și puternic pe versanți. Autoarea principală a acestui studiu, Francesca Pellicciotti, a declarat că încălzirea climatică determină o diferență mult mai bruscă între aerul de deasupra gheței de pe Himalaya și vântul rece care intră în contact cu masele de gheață. Pellicciotti a mai informat că „acest lucru duce la o creștere în schimbul turbulent de căldură de la suprafața maselor de gheață și o răcire mult mai puternică a vântului”. Un alt cercetător din cadrul studiului a declarat că prezența acestor vânturi nu este de ajuns pentru a contracara efectele devastatoare ale încălzirii globale asupra maselor de gheață de pe munții Himalaya. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …