Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 11 decembrie în lume – Parlamentarii din Polonia l-au ales drept premier pe Donald Tusk, autoritățile din Hong Kong au anunțat cea mai mică rată de participare la alegeri de la retrocedarea regiunii către China, Josep Borrell urmează să propună sancțiuni împotriva coloniștilor „extremiști” din Cisiordania
Donald Tusk. Sursa foto: Profimedia Images

A fost 11 decembrie în lume – Parlamentarii din Polonia l-au ales drept premier pe Donald Tusk, autoritățile din Hong Kong au anunțat cea mai mică rată de participare la alegeri de la retrocedarea regiunii către China, Josep Borrell urmează să propună sancțiuni împotriva coloniștilor „extremiști” din Cisiordania

Material realizat de Mihai-Marco Percă și Cristina Popescu

Judecătorii Curții Supreme din India au menținut măsura revocării statutului special al fostului stat Jammu și Kashmir, conform BBC. Autonomia semnificativă a regiunii a fost eliminată prin abrogarea de către guvernul premierului Narendra Modi a articolului 370 din Constituție în 2019. Ulterior, suprafața statului a fost împărțită în două teritorii administrate de către guvernul federal. Potrivit deciziei instanței supreme, autoritățile trebuie să organizeze alegeri până în septembrie 2024 și să reorganizeze regiunea ca stat cât mai repede. Regiunea Jammu și Kashmir este disputată de către India, Pakistan și China, între cele trei state existând mai multe războaie în secolul XX din cauza acestei dispute. În prezent, fiecare stat controlează anumite părți din cadrul teritoriului disputat.

Autoritățile din Hong Kong au anunțat cea mai mică rată de participare la alegeri de la retrocedarea regiunii către China, potrivit CNN. Doar 27,5% dintre alegătorii eligibili au participat la scrutinul pentru consiliile districtuale. Potrivit noului sistem electoral, numai „patrioții“ loiali Beijingului pot candida și deține funcții publice, după ce au trecut printr-un control de securitate națională și au fost nominalizați de comitetele numite de către guvern. Schimbările au fost făcute în urma adoptării de către autoritățile chineze a unei legi a securității naționale în 2020 drept răspuns la protestele pro-democrație din 2019 din regiunea autonomă. Potrivit criticilor, actul legislativ este folosit pentru a înăbuși opoziția și libertățile politice.

Parlamentarii din Polonia l-au ales drept premier pe Donald Tusk, informează DW. Alegerea a fost făcută la două luni de la alegerile parlamentare care au fost câștigate de către coaliția pro-europeană condusă de către Tusk. Anterior, legislativul de la Varșovia nu i-a acordat votul de încredere să formeze un nou guvern premierului interimar, Mateusz Morawiecki, susținut de către partidul Lege și Justiție (PiS). Deși în urma scrutinului din octombrie PiS a obținut cele mai multe mandate, acesta a pierdut majoritatea.

Judecătorii Tribunalului Constituțional din Polonia au decis că măsurile interimare impuse de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu sunt compatibile cu constituția statului, anunță Reuters. Măsurile interimare impuse de către instanța europeană constau în amenzi și au fost anunțate în două cazuri: unul privind o dispută între Polonia și Cehia cu privire la mina de cărbune Turow și celălalt cu privire la o cameră disciplinară pentru judecători. Considerat de către critici a fi o instanță politizată, Tribunalul Constituțional de la Varșovia a mai stârnit critici din partea oficialilor Uniunii Europene și în 2021, atunci când a decis că anumite părți din tratatele care stau la baza blocului comunitar sunt incompatibile cu constituția Poloniei.

Autoritățile judiciare din Iran l-au acuzat pe angajatul suedez al Uniunii Europene, Johan Floderus, de spionaj pentru Israel și de „corupție pe Pământ“, conform Euronews. Potrivit codului penal din Iran, pedeapsa pentru ultima infracțiune este cea cu moartea. Ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billström, a declarat că acuzațiile sunt false și a cerut eliberarea sa. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a promis să lucreze pentru a obține eliberarea lui Johan Floderus. Acesta a fost arestat în aprilie 2022, atunci când a aterizat la Teheran pentru a vizita un prieten care lucrează la ambasada Suediei. În trecut autoritățile iraniene au mai arestat cetățeni europeni cărora le-au adus acuzații penale îndoielnice, dar aceștia au fost eliberați în urma unor concesii făcute de diverse guverne din cadrul UE.

Autoritățile australiene intenționează să reducă la jumătate aportul de imigranți și să înăsprească regulile privind vizele pentru studenți, conform Reuters. Astfel, guvernul de la Canberra a afirmat că va încerca să revizuiască ceea ce a spus că este un sistem de migrație „defect”, prin solicitarea unor evaluări mai mari la testele de limba engleză și prin realizarea un control mai atent asupra celei de-a doua cereri de viză, în vederea prelungirii șederii în țară. Decizia vine în contextul atingerii unui nivel record de 510.000 de migranți în ultimii doi ani. 

Josep Borrell urmează să propună sancțiuni împotriva coloniștilor „extremiști” din Cisiordania, notează POLITICO. Șeful diplomației europene s-a poziționat împotriva aprobării guvernului israelian cu privire la construcția altor 1.700 de unități de locuințe în Ierusalimul de Est pentru extinderea așezărilor și a declarat că UE consideră planul „ilegal conform dreptului internațional”. Totodată, acesta s-a declarat atât împotriva strămutării forțate a populației civile din Fâșia Gaza, cât și împotriva ocupării enclavei de către Israel, în contextul extinderii ofensivei terestre în sudul Fâșiei Gaza. 

Comisia Europeană a aprobat plățile din partea autorităților germane pentru renunțarea anticipată la utilizarea cărbunelui, informează Deutsche Welle. Autoritățile de la Bruxelles au a declarat că omologilor germani ar trebui să li se permită să plătească gigantului energetic RWE aproximativ 2,6 miliarde de euro sub formă de ajutor de stat pentru închiderea centralelor pe cărbune, în contextul adoptării unei noi legislații care prevede încetarea utilizării cărbunelui pentru producerea electricității din anul 2038. Deși legislația europeană interzice ajutorul de stat, acesta este permis în cazul în care motivele dezvoltării economice generale îl justifică. 

Cetățenilor ruși li s-a interzis să călătorească pentru a preda pașapoartele în cinci zile, potrivit Reuters. Măsura a fost adoptată printr-un decret guvernamental intrat în vigoare imediat. Conform legislației ruse, autoritățile pot impune o interdicție de călătorie recruților, angajaților Serviciului Federal de Securitate, condamnaților sau persoanelor care au acces la secrete de stat sau „informații de importanță specială”. În ceea ce privește decretul autorităților de la Moscova, pașaportul va fi păstrat de autoritățile care l-au eliberat. După ridicarea interdicției de călătorie, pașaportul ar putea fi returnat după completarea unei cereri.

Parlamentarii din Franța au colaborat pentru a bloca un proiect de reformă susținut de Emmanuel Macron, relatează BBC. Deputații din extrema dreaptă, extrema stângă și centru au votat pentru respingerea proiectului de lege, care urmărește, conform guvernului, atât controlul imigrației, cât și integrarea mai bună a migranților. Proiectul ar presupune ușurarea procesului de expulzare al migranților care sunt condamnați la pedepse cu închisoare de cinci ani sau mai mult și ar îngreuna procesul de aducere în țară a membrilor familiei acestora. La momentul actual, partidul președintelui Emmanuel Macron se confruntă cu o incapacitate de a aduna voturi în cadrul parlamentului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 27 și 28 aprilie în lume – Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate din Cambodgia și Indonezia, Douăzeci de soldați au fost uciși într-o explozie de muniție la o bază militară din Cambodgia și Comandantul șef al armatei ucrainene a declarat că situația de pe front s-au înrăutățit în urma atacurilor din partea trupelor rusești.

Material realizat de Irina Dudu. Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate …