Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 10 februarie în lume – Guvernul chinez a suspendat importurile din Lituania, armata Rusiei a început desfășurarea exercițiilor militare în Belarus, iar Muzeul Regal de Arte Plastice din Belgia a început un proces de restituire a picturilor furate de naziști
Tabloul „Flori”, pictat de Lovis Corinth. Sursă foto: Twitter

A fost 10 februarie în lume – Guvernul chinez a suspendat importurile din Lituania, armata Rusiei a început desfășurarea exercițiilor militare în Belarus, iar Muzeul Regal de Arte Plastice din Belgia a început un proces de restituire a picturilor furate de naziști

Articol realizat de Ilinca Bîrcă și Meda Dragomir

Prim-ministrul Libiei, Abdulhamid al-Dbeibah, a supraviețuit unei tentative de asasinare, informează CNN. Incidentul a avut loc joi dimineața, când mașina prim-ministrului a fost atacată cu gloanțe, în timp ce acesta se întorcea acasă. O sursă apropiată prim-ministrului a declarat că acesta este nevătămat, urmând ca incidentul să fie anchetat de autorități. Tentativa de asasinare survine pe fondul crizei actuale privind controlul asupra Libiei, după ce al-Dbeibah a declarat că nu va lua în considerare decizia guvernului de a îl înlocui din funcție. Mai multe forțe armate au fost mobilizate în capitală în ultimele săptămâni, sporind temerile populației că aceste tensiuni ar putea declanșa o confruntare. Actualul prim-ministru a fost pus în funcție în martie, în conducerea Guvernului de Uniune Națională, susținut de ONU. Acesta avea misiunea de a unifica instituțiile divizate și de a supraveghea organizarea alegerilor din decembrie.

Guvernul Chinei a suspendat importurile din Lituania pe fondul tensiunilor cu privire la Taiwan, conform Reuters. Guvernul de la Beijing a întrerupt importurile de carne de vită, lactate și băuturi alcoolice din Lituania pe fondul escaladării conflictului comercial între cele două state, cauzat de relațiile națiunilor baltice cu Taiwanul. În acest context, guvernul Marii Britanii a anunțat că se va alătura liderilor din Statele Unite și Australia în susținerea unui proces comercial al Uniunii Europene împotriva Chinei, proces axat pe restricțiile comerciale aplicate Lituaniei . Relațiile dintre cele două națiuni s-au deteriorat după ce guvernul lituanian a permis diplomaților din Taiwanul, o națiune care nu este recunoscută oficial de liderii chinezi, să își deschidă o ambasadă în capitala țării, Vilnius.

Ministrul de externe al Marii Britanii a avut parte de o primire rece din partea omologului său, Serghei Lavrov, relatează Al Jazeera. Liz Truss a avut parte de o primire dură din partea omologului sau rusesc, Serghei Lavrov, la venirea sa în Moscova. Întâlnirea a evidențiat diferențele dintre cele două națiuni cu privire la actuala criză din Ucraina. Serghei Lavrov a afirmat în timpul întâlnirii cu Liz Truss “sunt sincer dezamăgit că ceea ce avem sunt discuții purtate între o persoană idioată și o persoana surdă”. La rândul ei, Truss l-a tras la răspundere pe oficialul rus în legătură cu declarațiile acestuia conform cărora trupele staționate la granița Ucrainei nu reprezintă o amenințare: “Nu pot să gasesc alt motiv pentru care există 100.000 de trupe staționate la graniță, altele decât cele de a amenința Ucraina”.

Armata Rusiei a început desfășurarea exercițiilor militare în Belarus, conform Deutsche Welle. Forțele armate din Rusia și Belarus au început un program de 10 zile dedicat simulărilor militare. În urma acestor acțiuni, Pentagonul a luat legătura cu autoritățile din Belarus pentru a facilita o comunicare clară între state, cât și pentru a evita orice neînțelegere care ar putea escalada tensiunile la granița cu Ucraina. Detaliile convorbirii dintre reprezentanții celor două state nu au fost făcute publice, dar, conform relatărilor, au fost axate pe securitatea europeană. Exercițiile militare sunt organizate pe fondul tensiunilor în creștere de la granița Ucrainei. NATO a descris ultimele exerciții militare drept cea mai mare desfășurare a armatei Rusiei de la finalul Războiului Rece. Numărul exact de trupe mobilizate nu a fost declarat, dar specialiștii NATO au estimat că aproximativ 30.000 de militari participă la aceste exerciții.

Prințul Charles a fost testat pozitiv pentru Covid-19 a doua oară, informează Politico. Conform cabinetului oficial al prințului, urmașul la tronul Marii Britanii a fost testat pozitiv pentru Covid și este la momentul actual în izolare. În seara de dinainte, prințul Charles s-a întâlnit cu mai multe persoane, inclusiv cu Rishi Sunak, cancelarul Marii Britanii, și Priti Patel, secretara de stat. Conform declarațiilor postate pe conturile de social media, prințul Charles a mărturisit că este “extrem de dezamăgit„ deoarece nu va putea participa la evenimentele din Winchester, unde trebuia sa inaugureze o nouă statuie.” Este a doua oară când membrul casei regale contractează acest virus, prima dată fiind în martie 2020.

Cel puțin șase civili au fost uciși într-un atac terorist care viza delegații electorali din Somalia, informează Al Jazeera. Un atentat sinucigaș care viza un microbuz plin de delegați implicați în alegerile parlamentare din Somalia a ucis cel puțin șase persoane și a rănit alte 12 în Mogadiscio. Gruparea armată al-Shabab, care relaționează cu Al-Qaeda, a revendicat responsabilitatea pentru atac. Explozia a avut loc joi dimineață, în timp ce vehiculul trecea pe un drum care se îndrepta către biroul președintelui din capitala națiunii est-africane.

Muzeul Regal de Arte Plastice din Belgia a început un proces de restituire a picturilor furate de naziști către proprietarii de drept, relatează Deutsche Welle. Reprezentanții muzeului au avut o întâlnire oficială cu avocatul unei familii evreiești pentru a returna prima dintre operele de artă furate de naziști. Tabloul „Flori”, pictat de Lovis Corinth, a aparținut lui Gustav și Emma Mayer înainte ca aceștia să fugă din casa lor din Germania nazistă în 1938. “Acesta este primul care a fost identificat cu adevărat pentru că, din păcate, nu avem imagini cu picturile dispărute”, a declarat avocatul familiei, Imke Gielen. După război, autoritățile belgiene nu au reușit să stabilească proprietarul tabloului și l-au încredințat muzeului în 1951, unde a fost expus până joi, cand a fost returnat. Alte 30 de tablouri se află în procesul de restituire.

Luc Montagnier, virologul francez creditat drept co-descoperitor al virusului HIV, a murit la vârsta de 89 de ani, anunță BBC. Montagnier și echipa sa – inclusiv Françoise Barré-Sinoussi, care mai târziu avea să câștige Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină împreună cu el, au examinat mostre de țesut de la pacienții infectați. Ei au reușit să izoleze HIV în ganglionul limfatic al unui pacient cu SIDA și au publicat articole despre descoperire în revista Science în 1983. Site-ul de știri local FranceSoir a anunțat că omul de știină a murit la Neuilly-sur-Seine „înconjurat de copiii săi”.

Prețurile de consum din Statele Unite ale Americii se află în cea mai rapidă creștere din 1982, declară BBC.  Creșterile prețurilor în SUA au accelerat cu mult peste așteptările experților, împingând inflația anuală până la 7,5%, cea mai mare rată din 1982 până în prezent. Liderii de la Washington se află sub presiune pentru a aborda această problemă, iar banca centrală a SUA se așteaptă să majoreze ratele dobânzilor. În SUA, cheltuielile de consum s-au menținut puternice pentru o mare parte a anului trecut, în pofida creșterii rapide a prețurilor, despre care analiștii spun că au fost cauzate de o combinație de cerere robustă, cheltuieli guvernamentale, blocări în lanțul de aprovizionare și creșteri salariale ca urmare a penuriei de forță de muncă.

Armata franceză a ucis 10 militanți islamiști în Burkina Faso, anunță Reuters. Un atac aerian al francezilor sub denumirea „Operațiunea Barkhane” împotriva militanților islamiști din Sahel a ucis 10 membri ai unei grupări teroriste în Burkina Faso în noaptea dintre 7 și 8 februarie, conform șefului de stat major al Franței. Patru civili au fost, de asemenea, uciși în operațiune, în apropiere de orașul Ouahigouya, lângă granița cu Mali. Armata franceză a condus desfășurarea forțelor comune a operațiunii Barkhane, care implică peste 5.000 de soldați francezi. Acestora li se alătură militari din Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger și Ciad. Anul trecut, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că implicarea statului francez în operațiune se va încheia în primul trimestru al anului 2022. ,,Operațiunea Barkhane” este o operațiune comună de contrainsurgență care vizează grupuri islamiste din regiunea Sahel.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …