Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 9 februarie în lume – Guvernul Ungariei nu va permite accesul mai multor trupe NATO în țară, ministrul de externe adjunct rus a acuzat liderii vestici de creșterea presiunii politice asupra guvernului de la Kremlin, iar guvernul australian a fost acuzat de spionaj al liderilor politici din Timorul de est în 2000
Ministrul de externe din Ungaria, Péter Szijjártó

A fost 9 februarie în lume – Guvernul Ungariei nu va permite accesul mai multor trupe NATO în țară, ministrul de externe adjunct rus a acuzat liderii vestici de creșterea presiunii politice asupra guvernului de la Kremlin, iar guvernul australian a fost acuzat de spionaj al liderilor politici din Timorul de est în 2000

Articol realizat de Delia Afilipoaie și Doina Bulearcă

Convoiul în care se afla primul ministru interimar libian, Abdulhamid Dbeibah, a fost atacat de oameni înarmați în timp ce se îndrepta spre casă, raportează Al Jazeera. Un glonț a intrat prin parbrizul automobilului în care se afla Dbeibah, dar nu au fost raportate victime. Procurorul General al Libiei a pornit o investigație. Glonțul este conform cu calibrul unei arme ușoare, fiind probabil un Kalașnikov. Surse apropiate primului ministru au descris incidentul ca fiind o tentativă de asasinat. Atacul survine în urma unor lupte interne între facțiuni de preluare a controlului guvernului, Dbeibah luând-și angajamentul că va depune eforturi pentru a-i opri pe oponenții săi din a-l înlocui. 

Poliția din Marea Britanie a început cercetarea unor noi dovezi în investigația care îl vizează pe prim-ministrul Boris Johnson și colegii săi din guvern, conform Politico. Ofițerii Poliției Metropolitane din Regatul Unit au confirmat că vor revizui decizia de a nu investiga o petrecere controversată care a avut loc de Crăciun, când restricțiile împotriva COVID-19 erau mai stricte, la reședința lui Johnson alături de colegii săi din guvern. Revizuirea survine după ce o nouă fotografie a fost publicată care îl afișează pe premier la petrecere alături de angajați. Poliția din Marea Britanie a hotărât revizuirea deciziei la câteva ore după publicarea fotografiei. 

Ministrul de externe adjunct rus, Sergei Ryabkov, a acuzat liderii vestici de creșterea presiunii politice asupra guvernului de la Kremlin, relatează Reuters. Oficialul rus a adăugat că presiunea a fost exercitată prin aprovizionarea continuă cu arme și muniții către armata ucraineană în timpul disputei vis-a-vis de desfășurarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, numind decizia liderilor occidental drept „șantaj și presiune”. De asemenea, a mai adăugat că guvernul de la Kiev a cerut sisteme de apărare THADD cu rachete de la liderii Statelor Unite ale Americii, descriind cererea ca fiind „o provocare”. 

Ministrul de externe din Ungaria, Péter Szijjártó, a declarat că nu vor mai permite accesul mai multor trupe NATO pe teritoriul ungar ca parte din contraofensiva împotriva crizei ucrainene, relatează Euronews. Administrația Statelor Unite ale Americii a trimis efective militare adiționale în Polonia și România, în timp ce guvernul german a consolidate numărul de militari în Lituania, efective militare NATO fiind deja prezente în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Szijjártó a adăugat în comunicatul despre consolidarea forțelor NATO în Ungaria „nu am agreat și nu vom agrea pentru că deja avem trupe NATO în teritoriul țării, mai exact armata ungară și forțele armate ungare, care sunt în măsură să garanteze securitatea statului. În consecință, nu avem nevoie de efective militare adiționale”.

Premierul israelian, Naftali Bennett, a declarat că încă nu este clar dacă poliția israeliană a utilizat tehnologia spyware pentru a spiona în mod abuziv cetățenii, raportează Reuters. De asemenea, Bennett a adăugat că este încrezător în faptul că o anchetă la nivel înalt va clarifica situația în curând. Oficialii guvernamentali au început o investigație amănunțită după ce publicația Calcalist business daily a postat un raport în care era detaliată folosirea tehnologiei de spionaj Pegasus, creată de firma israeliană NSO Group, fără mandat împotriva a 26 de cetățeni de rang înalt, fără a menționa surse în articol. 

Fostul comisar al Uniunii Europene pentru sănătate, John Dalli, s-a prezentat în fața unui tribunal maltez din cauza unor acuzații de luare de mită și trafic de influență, informează Euractiv. Acuzația i-a cauzat demisia în urmă cu un deceniu. Unul dintre asociații lui Dalli la acea vreme, Silvio Zammit, este acuzat că a cerut o mită de 60 de milioane de euro de la producătorul Swedish Match pentru a ridica interdicția asupra tutunului de tip snus, originar din Suedia. Acest produs conține nicotină și vine în pungi mici, asemănătoare cu ceaiul, care sunt plasate sub buză. Fostul comisar a negat orice implicare în presupusele eforturi de a anula această interdicție. Dalli a demisionat din funcția sa de comisar al Uniunii Europene în domeniul sănătății în octombrie 2012, după o investigație a biroului antifraudă al blocului OLAF, cu privire la o plângere depusă de Swedish Match. Acesta a declarat în repetate rânduri că a fost victima unei înscenări, conduse de grupurile de lobby, cu scopul de a amâna proiectul său de lege împotriva fumatului.

Autoritățile din El Salvador au eliberat o femeie condamnată la închisoare pentru crimă, după ce aceasta a suferit un avort spontan, relatează Al Jazeera. Femeia a ispășit deja 10 ani dintr-o pedeapsă de 30 de ani, fiind acuzată de uciderea copilului său. Grupul de Cetățeni pentru Dezincriminarea Avortului din El Salvador a declarat că femeia a fost arestată în iunie 2011, după ce a raportat o „urgență obstetricală”. Femeia a fost acuzată că și-a întrerupt sarcina și a fost condamnată pentru omucidere calificată. În El Salvador, avortul este interzis în orice circumstanțe, inclusiv în cazurile de viol și incest și chiar și atunci când sănătatea unei femei este în pericol.

Șase activiști de mediu din Honduras au fost găsiți vinovați de infracțiuni împotriva unei companii miniere, anunță The Guardian. Activiștii, originari din mica comunitate din Guapinol, au fost ținuți în arest preventiv doi ani și jumătate, după ce s-au opus activităților unei mine de oxid de fier care a poluat râuri de care depinde viața a mii de oameni. Cazul a fost condamnat la scară largă de experți în drepturile omului. Instanța a decis că patru dintre cei șase sunt vinovați de daune penale și de detenție ilegală a şefului de securitate al companiei. Doi bărbați, Arnold Alemán și Jeremíaș Martínez, au fost absolviți de acuzații. Mina respectivă este deținută de unul dintre cele mai puternice cupluri din țară și este poziționată în interiorul unui parc național protejat din Tocoa. 

Un raport al organului de supraveghere al Marii Britanii a consemnat că din cauza retragerii statului din Uniunea Europeană, companiile se confruntă cu birocrație, costuri și întârzieri crescute, informează The Washington Post. Raportul, pregătit de Comisia de Conturi Publice a Camerei Comunelor, a menționat că volumele comerciale au scăzut din cauza pandemiei și a „presiunilor globale mai largi”, în special de când perioada de tranziție a Brexitului s-a încheiat. Deși este posibil ca efectele acestor elemente individuale asupra comerțului să nu poată fi validate în totalitate, „este clar că ieșirea din UE a avut un impact și că noile aranjamente de frontieră au adăugat costuri pentru afaceri”, se arată în raport. Aceste costuri crescute pot proveni din cauza obligației de a plăti intermediari pentru a ajuta la completarea declarațiilor vamale. Comitetul recomandă guvernului să identifice toate costurile suplimentare suportate de companii și să identifice oportunitățile de reducere a sarcinilor administrative.

Conform anumitor documente depuse la Tribunalul de Apel Administrativ (ATT), guvernul din Australia ar fi monitorizat apelurile telefonice ale liderilor politici din Timorul de Est în 2000, raportează ABC News. Documentele includ acuzații conform cărora ministrul de externe de la vremea respectivă, Alexander Downer, i-a transmis unui angajat că Timorul de Est reprezintă o „carte deschisă” pentru Australia. De asemenea, primul președinte al Timorului de Est, Xanana Gusmao, a comunicat că un diplomat al Organizației Națiunilor Unite l-a avertizat cu privire la spionajul australian. Documentele au fost depuse la ATT de către senatorul independent Rex Patrick. Senatorul a lansat o luptă judiciară pentru a accesa documentele arhivate ale cabinetului care descriu abordarea guvernului australian în ceea ce privește negocierile cu liderii Timorului de Est, în timp ce țara se afla în proces de tranziție către independență.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 16 aprilie în lume – Autoritățile Israeliene au anunțat că vor lansa o “ofensivă diplomatică” împotriva Iranului, Clădirea bursei de valori a Danemarcei din Copenhaga a fost cuprinsă într-un incendiu, Autoritățile din Bruxelles au ordonat suspendarea unei întruniri a politicienilor de dreapta

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Președintele Venezuelei a declarat că dorește …