Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 1 februarie în lume – Cinci creatori de conținut au fost arestați în Egipt, activiștii pro-democrație din Myanmar au organizat o „grevă tăcută” pentru a marca doi ani de la lovitura de stat militară, iar Papa Francisc a condamnat atrocitățile trăite de victimele conflictului din Republica Democrată Congo, catalogându-le drept „crime de război”
Sursă foto: BBC

A fost 1 februarie în lume – Cinci creatori de conținut au fost arestați în Egipt, activiștii pro-democrație din Myanmar au organizat o „grevă tăcută” pentru a marca doi ani de la lovitura de stat militară, iar Papa Francisc a condamnat atrocitățile trăite de victimele conflictului din Republica Democrată Congo, catalogându-le drept „crime de război”

Material realizat de Romina Manolescu și Emilia Popescul

 

Cinci creatori de conținut au fost arestați în Egipt, după ce au publicat un videoclip despre o vizită într-o închisoare egipteană, relatează Al Jazeera. Videoclipul, intitulat  „The Visit”, a prezentat experiența unei femei care își vizitează logodnicul în închisoare. Printre personajele care au apărut în cele trei minute s-a numărat inclusiv un gardian al închisorii. Tinerii au fost acuzați pentru „aderarea la un grup terorist, finanțarea terorismului, publicarea de știri false și utilizarea conturilor de social media pentru a comite acte de terorism”, a declarat unul dintre avocați, Mokhtar Mounir. Mai multe cazuri au fost intentate împotriva creatorilor de conținut și a influencerilor din Egipt în ultimii ani, inclusiv asupra videoclipurilor care au atins subiecte sensibile pentru stat.

Cursurile despre istoria persoanelor de culoare au fost revizuite din programa elevilor din Statele Unite ale Americii după criticile venite din partea partidelor de dreapta, informează Al Jazeera. În noul cadru de învățământ, subiecte precum mișcarea „Black Lives Matter” și viața persoanelor din comunitatea LGBTQ+ nu au mai fost incluse în temele de examen. Acestea au fost cuprinse doar pe o listă de subiecte de proiect eșantion pe care statele și sistemele școlare le pot alege pentru diferite sarcini. Un elev în vârstă de 16 ani, Matthew Evans, a susținut că această controversă politică este doar „o distragere”: „De fiecare dată când vrei să încerci să reduci la tăcere ceva, nu vei face decât să determini pe cineva să vrea să învețe și mai mult despre subiectul respectiv”. Respingerea cursului de către un posibil candidat republican la alegerile prezidențiale din 2024 a stârnit noi dezbateri politice asupra modului în care școlile predau informații despre diferențele rasiale. 

O provincie canadiană a inițiat un program pilot pe o perioadă de trei ani pentru a opri urmărirea penală a persoanelor care transportă cantități mici de stupefiante, informează Reuters. Această decizie a fost adoptată ca parte a efortului de a combate o criză cauzată de consumul excesiv de droguri în Canada. Prin această abordare, guvernul proviniciei British Columbia a declarat că speră ca problema să fie percepută drept un subiect legat de sănătate, mai degrabă decât unul al sistemului de justiție penală. Mulți experți în sănătate au susținut că dezincriminarea ar încuraja consumatorii de droguri să le folosească în spații mai sigure, unde pot avea acces la asistență medicală. Datele preliminare publicate de către autorități au arătat că au existat 2.272 de decese provocate de consumul de droguri în 2022, al doilea cel mai mare număr anual înregistrat vreodată, după anul 2021.  

O furtună de gheață a perturbat o serie de călătorii și a provocat întreruperi de energie pe scară largă în Texas, informează BBC. Companiile aeriene din SUA au anulat peste 2.150 de zboruri, cele mai afectate fiind aeroporturile din Dallas și Austin. De asemenea, autoritățile au raportat zeci de accidente auto cauzate de drumurile alunecoase, de unde a rezultat decesul a cel puțin cinci persoane. Atât în Dallas, cât și în Memphis, cursurile au fost suspendate din cauza condițiilor rutiere periculoase. În Memphis, vremea de iarnă a întârziat începerea funeraliilor pentru Tyre Nichols, omul care a decedat luna trecută ca urmare a agresiunilor suferite din partea organelor de ordine. Acest fenomen meteorologic a fost cauzat de un pasaj frontal arctic care se îndreaptă spre sud, unde se confruntă cu aer cald și umed din Golful Mexic. 

Curtea Supremă din Italia a adoptat o decizie conform căreia copiii nu au obligația de a-și vedea bunicii dacă nu doresc acest lucru, informează The Guardian. Hotărârea Curții Supreme de Casație a fost un rezultat al unui recurs inițiat de părinții a doi copii împotriva deciziei unei instanțe inferioare care i-a forțat pe tineri să petreacă timp cu bunicii paterni. Prin urmare, instanța a decis că interesele copiilor trebuie să prevaleze asupra celor ale bunicilor și că „o relație nedorită” nu poate fi impusă, cu atât mai mult dacă copiii sunt „capabili de discernământ” și au ajuns la vârsta de 12 ani. În conformitate cu o lege a familiei introdusă în Italia în 2006, un copil are dreptul de a menține o relație semnificativă cu bunicii săi, chiar dacă părinții lor se separă. Bunicilor, de asemenea, li s-a acordat dreptul de a solicita unei instanțe să stabilească dacă decizia unui părinte de a le refuza accesul la nepoții lor este dăunătoare pentru bunăstarea copilului și, prin urmare, ilegală. 

Patru suspecți în cazul asasinării președintelui Haiti, Jovenel Moïse, au fost transferați în custodia Statelor Unite ale Americii, relatează NPR. Cazul a ajuns într-un impas în Haiti, oficialii locali numind anul trecut un al cincilea judecător care să investigheze uciderea, după ce alți patru au fost demiși sau au demisionat din motive personale. Printre suspecții aflați în custodia guvernului american se numără James Solages și Joseph Vincent, doi americani-haitieni care au fost printre primele persoane arestate după ce Moïse a fost găsit împușcat de 12 de ori în casa sa din apropiere de capitala Port-au-Prince, pe 7 iulie 2021. De asemenea, Christian Emmanuel Sanon pe care autoritățile l-au identificat ca fiind un factor-cheie în uciderea lui președintelui haitian, dar și cetățeanul columbian Germán Rivera García au fost transferați în custodia SUA. Asasinatului a aruncat Haiti într-un haos politic și a cauzat creșterea violenței gangurilor la un nivel fără precedent. 

Activiștii pro-democrație din Myanmar au organizat o „grevă tăcută” pentru a marca doi ani de la lovitura de stat militară, informează BBC. Între timp, administrația militară din țară a prelungit starea de urgență cu șase luni. Străzile din multe orașe au rămas în liniște după ce protestatarii au cerut oamenilor să rămână în interior și au cerut ca afacerile fie închise. Mai mult de 2.900 de persoane au fost ucise în timpul represiunii juntei împotriva disidenței, potrivit Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici. Peste un milion de persoane au fost strămutate, 40.000 de case au fost incendiate, opt milioane de copii nu mai sunt la școală, iar Organizația Națiunilor Unite a considerat 15 milioane de oameni ca având „periculos de puțină hrană”. O mare parte a țării este prinsă într-un război civil brutal. Cu toate acestea, armata încă refuză să negocieze, cum a promis că va face într-o întâlnire cu țările vecine la scurt timp după lovitura de stat.

Sindicatele au intensificat presiunile asupra guvernului din Regatul Unit pentru a oferi salarii mai bune pe fondul unei crize cauzate de costul de a trăi tot mai ridicat, relatează AP News. Mii de școli și-au închis o parte sau toate sălile de clasă, trenurile nu au mai circulat și au fost preconizate întârzieri în aeroporturi în cea mai mare acțiune industrială  din Marea Britanie din ultimul deceniu. Aproape jumătate de milion de lucrători au intrat în grevă în întreaga țară. Șefii sindicatelor au susținut că, în ciuda unor creșteri salariale, cum ar fi cea de 5% propusă de guvern profesorilor, inflația în creștere din Marea Britanie a pus o mare parte din lucrătorii din sectorul public în dificultate financiară. Inflația în Marea Britanie, determinată de creșterea prețurilor alimentelor și energiei, a ajuns la 10,5%, fiind cea mai mare din ultimii 40 de ani. Fondul Monetar Internațional a declarat că țara va fi singura economie majoră care se va contracta în acest an, cu rezultate chiar mai rele decât Rusia care a primit numeroase sancțiuni.

Autoritățile australiene au găsit o capsulă radioactivă care s-a pierdut în vastul Outback după aproape o săptămână, conform Reuters. Capsula argintie, cu un diametru de 6 mm și o lungime de 8 mm, conținea Cesiu 137, care emite radiații egale cu 10 radiografii pe oră. Aceasta a făcut parte dintr-un instrument folosit pentru a măsura densitatea minereului de fier din mina Gudai-Darri. Autoritățile au recomandat să se păstreze o distanță de cel puțin cinci metri de capsulă dacă este găsită, deoarece expunerea prelungită la aceasta ar putea provoca arsuri sau alte complicații de la radiații. Deși se crede că a trece peste capsulă ar fi reprezentat un risc relativ scăzut, asemănător cu a face o radiografie. Oficialii au declarat că este puțin probabil ca zona să fie contaminată. „Când luați în considerare dimensiunea zonei, localizarea acestui obiect a fost o provocare monumentală, grupurile de căutare au găsit literalmente acul în carul cu fân”, a declarat ministrul Serviciilor de urgență, Stephen Dawson.

Papa Francisc a condamnat atrocitățile trăite de victimele conflictului din Republica Democrată Congo, catalogându-le drept „crime de război”, informează Reuters. Congo a fost afectat timp de decenii de conflicte conduse pe de o parte de lupta pentru controlul marilor depozite minerale între guvern, rebeli și invadatori străini, și pe de altă parte de consecințele genocidului din Rwanda din 1994. Conflictul armat a ucis milioane de oameni în și a lăsat alte 26 de milioane să se confrunte cu foamete severă în lunile următoare, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Într-o întâlnire emoționantă la ambasada Vaticanului din capitala Kinshasa, victimă după victimă și-a spus povestea pontifului înainte de a depune obiecte care simbolizează suferința lor, cum ar fi o macetă sau un pumnal, în fața unui crucifix mare din lemn. „Ne dorim un viitor diferit. Vrem să lăsăm în urmă acest trecut întunecat și să fim în poziția de a construi un viitor frumos. Cerem dreptate și pace”, i-a spus Emelda M’karhungulu, o supraviețuitoare, Papei. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …