Home / GeopoliticALL / Europa / În plină criză ruso-ucraineană, Putin primeşte nominalizarea la Nobelul pentru Pace

În plină criză ruso-ucraineană, Putin primeşte nominalizarea la Nobelul pentru Pace

Vladimir Putin NobelPreședintele Rusiei, Vladimir Putin, se numără printre personalitățile nominalizate la Premiul Nobel pentru Pace în 2014, în timp ce şi conflictul din Ucraina s-ar putea afla pe agenda Comitetului Nobel, informează Reuters.

Un număr record de 278 de candidaţi, incluzând 47 de organizaţii, au primit nominalizări pentru acordarea premiului în 2014, a anunţat directorul Institutului Norvegian Nobel, Geir Lundestad. Membrii comitetului s-au renunit marţi pentru a-şi exprima propunerile, cu o concentrare pe recentele evenimente care au agitat spiritele pe Glob. „O parte a scopului primei întâlniri a comitetului a fost trecerea în revistă a recentelor evenimente, în timp ce membrii comitetului au încercat să anticipeze ce potenţial ar urma să aibă desfăşurarea evenimentelor în punctele fierbinţi din punct de vedere politic”, a precizat Lundestad.

Nominalizarea preşedintelui rus surprinde cu atât mai mult cu cât, recent, forţele militare ruse au preluat controlul regiunii Crimea din Ucraina, după înlăturarea de către parlamentul de la Kiev a preşedintelui Viktor Ianukovici. Recentele evenimente au creat cea mai gravă confruntare între Moscova şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Pe de altă parte, personalităţi precum Papa Francisc sau fostul angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), Edward Snowden, au primit nominalizări. Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, împuşcată în cap de talibani pentru că a sprijinit dreptul fetelor la educaţie în ţara sa, se alătură unor figuri dizidente din Rusia care au susţinut drepturile omului. De asemenea, situaţia conflictelor dintre protestatari şi guvernele din Venezuela şi Thailanda urmează a fi discutată de către Comitetul Nobel.

„Primim un număr tot mai mare de sugestii pentru a fi luate în considerare membrii comitetului din partea unor oameni din ţări care nu au mai trimis vreodată nominalizări pentru Nobelul pentru Pace”, a mai declarat Lundestad. Chiar dacă nominalizările sunt secrete pentru o perioadă de 50 de ani, mii de oameni din toată lumea sunt eligibili să propună candidaţi, inclusiv orice membru al oricărei adunări naţionale, iar mulţi fac publice aceste propuneri.

Membrii comitetului au redus lista nominalizărilor la o cifră situată între 25 şi 40 în cursul zilei de marţi, urmând ca aceasta să scadă la circa 10-12 nominalizări până la sfârşitul lui aprilie. Acordat în premieră în 1901, Nobelul pentru Pace îl recompensează pe laureat cu suma de 8 milioane de coroane suedeze (circa 1,24 milioane $).

Câştigătorul va fi anunţat în a doua vineri a lunii octombrie, iar premiul va fi înmânat pe 10 decembrie, ziua în care este comemorată dispariţia lui Alfred Nobel. În 2013, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Organizaţiei pentru Prohibiţia Armelor Chimice (OPCW), pentru rolul său în distrugerea arsenalului chimic al Siriei.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *