Home / Politica si... / Conflict / Obama şi Netanyahu, aliaţi pe scena internaţională, dar cu păreri divergente privind pacea israelo-palestiniană

Obama şi Netanyahu, aliaţi pe scena internaţională, dar cu păreri divergente privind pacea israelo-palestiniană

Campaign-2012-Obama-Netanyahu-20120302Divergențe de opinie între Benjanin Netanyahu și Barack Obama cu privire la problema israeliano-palestiniană. În cadrul unei vizite la Casa Albă, premierul israelian a declarat că liderii palestinieni sunt responsabili de stagnarea negocierilor și că țara sa și-a îndeplinit toate obligațiile până în acest moment. De partea sa, președintele american insistă că un acord între cele două părți este încă posibil, informează The Guardian.

În contextul unor presiuni din partea Washingtonului ca israelienii și palestinienii să ajungă la o înțelegere până la termenul limită fixat în luna aprilie, premierul Netanyahu a susținut că în acest moment discuțiile se află în impas pentru că autoritățile palestiniene nu au recunoscut suveranitatea statului Israel.

”Palestinienii se așteaptă ca noi să recunoaștem statul palestinian(…) Cred că este timpul ca ei să recunoască un stat național pentru poporul evreu”, a declarat Benjanin Netanyahu, citat de The Guardian, adăugând că ”ceea ce ne dorim cu toții cu ardoare este pacea.(…)o pace bazată pe recunoașterea reciprocă a două state care să se respecte unul pe altul”.

Vizita premierului israelian la Washington are loc în contextul în care Barack Obama a avertizat că SUA nu vor putea proteja în permanență Israelul, principalul său aliat din Orientul Mijlociu, de sancțiunile europene, dacă negocierile cu autoritățile palestiniene eșuează. Totuși, președintele american a dat de înțeles că speră ca cele două părți să ajungă la un acord interimar până în luna aprilie, așa cu s-a stabilit inițial.

”Este încă posibil să se creeze două state, unul evreiesc al Israelului și un stat al Palestinei, în care oamenii să trăiască în pace și securitate. Dar este dificil și necesită compromisuri din toate părțile.(…) Termenul limită pentru finalizarea negocierilor se apropie și trebuie luate niște decizii dure”, a declarat Barack Obama, potrivit The Guardian.

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu președintele american, Benjamin Netanyahu a adus în discuție și problema nucleară iraniană, susținând că sancțiunile economice la care a fost supus Teheranul în ultimii ani au fost reduse mult prea devreme.

”Iranul vorbește deschis despre distrugerea Israelului, așa că sunt sigur că veți înțelege că Israelul nu poate permite ca un astfel de stat să aibă capacitatea să fabrice bombe atomice pentru a atinge acest obiectiv.(…) Și eu, ca prim-ministru, voi face tot ce trebuie pentru a apăra statul evreu”, a avertizat Netanyahu, potrivit Reuters.

Răspunsul lui Barack Obama la îngrijorările aliatului său a fost acela că SUA își mențin ”angajamentul absolut” de a împiedica Iranul să dezvolte arme atomice, în ciuda scepticismului liderului israelian cu privire la eforturile Statelor Unite de a ajunge alături de puterile internaționale la un acord final care să pună capăt programului nuclear al Teheranului.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

O săptămână de știri din Moldova de peste Prut

Săptămâna în care s-a decis câți bani vor fi acordați pentru organizarea referendumului pentru demiterea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *