Guvernatorul băncii centrale a Nigeriei, Lamido Sanusi, a fost suspendat din funcție de către președintele Goodluck Jonathan, ca urmare a luării unor ”decizii economice necugetate și a abaterii de la reguli”, informează BBC.
Sanusi a cauzat un adevărat scandal în Nigeria, după ce a afirmat că circa 20 de miliarde de dolari rezultaţi în urma tranzacţiilor cu petrol au dispărut din economia Nigeriei. El este recunoscut la nivel international după ce a realizat un număr important de reforme ale sectorului bancar de la numirea sa din 2009, fiind numit in același an de către Banker Magazine ”guvernatorul anului”.
Compania petrolieră națională a țării a negat pierderea sumei, afirmând că acestă afirmație nu are argumente. În acelasi timp, schimburile comeriale la nivel interstatal au ajuns la un blocaj cauzat de instabiliatetea economică provocată de anunţul demiterii sale.
Corespondentul BBC în Lagos afirmă că acuzațiile aduse lui Sanusi amenință să expună nivelul ridicat al fraudelor din sectorul petrolier, cunoscut pentru opacitate și corupție, în contextul în care Nigeria este unul din cei mai mari extractori de petrol din lume.
”În realitate, cel ce pune la îndoială sectorul petrolier atinge miezul problemei, cel dominat de interesele ce controlează Nigeria. Statul ar trebui sa fie pregătit să ia masuri”, a declarat Sanusi.
Controversele vin și în contextul alegerilor ce se vor desfasura anul viitor. Actualul partid de la guvernare este divizat în privința deciziei de a fi reprezentat de actualul președinte Goodluck Jonathan.
În timp ce criticile adresate lui Lamido Sanusi sunt văzute ca o metodă de afectare a imaginii actualului președinte și a șanselor acestuia de a fi reales, opinia publică este de parere că președintele, în loc să se concentreze pe abolirea corupției, a ales sa demită doar un luptător împotriva fenomenului.
Situaţia din Nigeria devine tot mai tensionată, după o serie de decizii controversate ale preşedintelui Goodluck Jonathan, în ultimele săptămâni. Şeful statului a demis mai mulţi miniştri şi i-a înlocuit chiar şi pe câţiva lideri ai structurilor militare, într-o serie de mişcări care par a determina o încercare de consolidare a puterii de către acesta. Criticii preşedintelui îl acuză pe acesta că se pregăteşte să confişte puterea din Nigeria pentru încă un mandat prezidenţial, după alegerile programate în cursul anului viitor.