Home / Politica si... / Conflict / Vizita lui Dalai Lama la Casa Albă provoacă furia Beijingului

Vizita lui Dalai Lama la Casa Albă provoacă furia Beijingului

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, l-a primit pe Dalai Lama, liderul spiritual exilat al Tibetului, la Casa Albă, în cursul zilei de vineri. Vizită a fost criticată dur de guvernul chinez, care a caracterizat evenimentul ”o interferență ilegitimă” în politica internă a Chinei, care va afecta relațiile statului cu Washington-ul, relatează The Guardian.

Anunțul președintelui american a atras păreri contradictorii împotriva sa din partea Chinei, țara în care Obama este perceput drept un separatist radical, ca urmare a sprijinului său acordat mișcării de autonomie a Tibetului.

În anunțul său, președintele de la Casa Albă l-a prezentat pe Dalai Lama drept ”un lider cultural și spiritual internațional” și a subliniat că aceasta este deja a treia întâlnire, după cele din luna februarie a anului 2010 și cea din iulie 2011.

În acelasi timp, în China, un oficial senior a dat garanții că va ignora avertismentele internaționale pe problemele încălcării drepturilor omului și că liderii străini ce simpatizează cu Dalai Lama ”vor plăti acest preț”.

Statele Unite a recunoscut Tibetul ca parte a Chinei și nu au sprijinit independența regiunii, dar a fost de acord cu cererile lui Dalai Lama pentru mai multă autonomie, afirmă Caitlin Hayden, purtatoarea de cuvânt a consiliului de securitate națională a Casei Albe. ”Suntem îngrijorati cu privire la tensiunile din China și nerespectarea drepturilor omului în regiunile tibetane ale țării”, a adaugat Hayden.

În acelasi timp, relațiile diplomatice dintre China și Japonia sunt într-o continuă tensiune, Pentagonul estimând chiar că Beijingul se pregăteşte pentru manevre militare împotriva Japoniei, pe fondul escaladării tensiunilor din Marea Chinei de Est.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *