Home / Politica si... / Conflict / Vizita lui Dalai Lama la Casa Albă provoacă furia Beijingului

Vizita lui Dalai Lama la Casa Albă provoacă furia Beijingului

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, l-a primit pe Dalai Lama, liderul spiritual exilat al Tibetului, la Casa Albă, în cursul zilei de vineri. Vizită a fost criticată dur de guvernul chinez, care a caracterizat evenimentul ”o interferență ilegitimă” în politica internă a Chinei, care va afecta relațiile statului cu Washington-ul, relatează The Guardian.

Anunțul președintelui american a atras păreri contradictorii împotriva sa din partea Chinei, țara în care Obama este perceput drept un separatist radical, ca urmare a sprijinului său acordat mișcării de autonomie a Tibetului.

În anunțul său, președintele de la Casa Albă l-a prezentat pe Dalai Lama drept ”un lider cultural și spiritual internațional” și a subliniat că aceasta este deja a treia întâlnire, după cele din luna februarie a anului 2010 și cea din iulie 2011.

În acelasi timp, în China, un oficial senior a dat garanții că va ignora avertismentele internaționale pe problemele încălcării drepturilor omului și că liderii străini ce simpatizează cu Dalai Lama ”vor plăti acest preț”.

Statele Unite a recunoscut Tibetul ca parte a Chinei și nu au sprijinit independența regiunii, dar a fost de acord cu cererile lui Dalai Lama pentru mai multă autonomie, afirmă Caitlin Hayden, purtatoarea de cuvânt a consiliului de securitate națională a Casei Albe. ”Suntem îngrijorati cu privire la tensiunile din China și nerespectarea drepturilor omului în regiunile tibetane ale țării”, a adaugat Hayden.

În acelasi timp, relațiile diplomatice dintre China și Japonia sunt într-o continuă tensiune, Pentagonul estimând chiar că Beijingul se pregăteşte pentru manevre militare împotriva Japoniei, pe fondul escaladării tensiunilor din Marea Chinei de Est.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *