Home / Politica si... / Alegeri / Referendum constituţional în Egipt – cel mai important eveniment politic după înlăturarea lui Mohammed Morsi

Referendum constituţional în Egipt – cel mai important eveniment politic după înlăturarea lui Mohammed Morsi

9aef1c57bf2effea95222f59d3a97a7f0914085453 de milioane de egipteni sunt așteptați să voteze pe 14 și 15 ianuarie în cadrul unui referendum constituțional, noua lege fundamentală urmând să o înlocuiască pe cea introdusă de fostul președinte Mohammed Morsi, cu câteva luni înainte să fie înlăturat de la putere de către armată.

Referendumul reprezintă un element-cheie al unui plan de tranziție pus la punct de guvernul interimar de la Cairo, în luna iulie, cu scopul de a restaura democrația în Egipt, în contextul confruntărilor violente care au avut loc în ultimele luni între partizanii Frăției Musulmane care îl susțin pe fostul șef de stat și forțele armatei.

Potrivit analiștilor, este de așteptat ca noua Constituție să primească votul favorabil al poporului, însă prezența la urne este un element extrem de important. ”Ceea ce va conta este câți egipteni vor merge la vot. Va fi foarte clar pentru toată lumea dacă aceasta a fost o revoluție sau o lovitură de stat.”, a explicat pentru Reuters Hassan Nafaa, profesor de științe politice la Universitatea din Cairo.

Noua lege fundamentală a Egiptului a fost elaborată de un comitet de 50 de membri, din care au făcut parte doar doi reprezentanți ai partidelor islamiste. Constituția pentru care cetățenii  trebuie să se prezinte la urne prevede, printre altele, că președintele poate avea două mandate de câte patru ani, putând fi pus sub acuzare de Parlament, islamul rămâne religie de stat, dar libertatea credinței este absolută, oferind o oarecare protecție minorităților, statul garantează ”egalitatea între bărbați și femei”, iar partidele politice nu pot fi formate în funcție de ”religie, rasă, sex sau geografie.”

Inclusă în rândul grupărilor teroriste la sfârșitul anului trecut, Frăția Musulmană a declarat că va boicota referendumul. Confruntările au izbucnit chiar din prima zi a votului, cinci persoane fiind ucise, potrivit BBC News. De asemenea, o explozie a avut loc în clădirea unui tribunal din Cairo, cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare, fără a exista alte victime. 160.000 de soldați și 200.000 de polițiști vor asigura securitatea în Egipt în cele două zile ale referendumului.

Dacă oficialii guvernamentali de la Cairo văd în reviziurea Constituției un semn clar al progresului democratic, grupurile care apără drepturile omului sunt mult mai sceptice. Human Rights Watch și-a exprimat îngrijorarea în contextul în care șapte membri ai unui partid  au primit acuzații penale pentru că au lipit afișe prin care îi îndemnau pe cetățeni să voteze împotriva noii legi fundamentale. ”Cetățenii egipteni ar trebui să fie liberi să voteze pentru sau împotriva noii Constituții și nu să se teamă că vor fi arestați fiindcă au participat la o campanie pentru un vot negativ.”, susțin reprezentanții Human Rights Watch, citați de Reuters. Aceeași îngrijorare a venit și din partea Comisiei Internaționale a Juriștilor, un grup cu sediul la Geneva, care afirmă că ”întrega campanie pentru referendum a avut loc într-un context de frică, intimidare și de represiune, ceea ce pune sub semnul întrebării corectitudinea  întregului proces.”, informează Reuters.

”Egiptul se află la începutul unei etape decisive din istoria sa, rezultatele sunt așteptate de o lume întreagă”, a declarat șeful armatei, generalul Abdel Fattah Al-Sisi, potrivit aceleiași surse, adăugând că va candida la alegerile prezidențiale dacă poporul îi va cere acest lucru și va primi un mandat din partea armatei. Sisi, care este cotat cu mari șanse de a deveni noul președinte al Egiptului, este văzut de susținătorii săi drept singura persoană capabilă să readucă stabilitatea în țara cu cea mai mare populație din lumea arabă.

De la revolta împotriva președintelui Hosni Mubarak, din ianuarie 2011, egipenii au fost chemați la urne de șase ori, de trei ori fiind consultați asupra unor texte sau amendamente constituționale. Dacă referendumul din această săptămână va fi validat, un scrutin prezidențial este așteptat să aibă loc în luna aprilie, după care vor urma alegeri parlamentare.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *