Home / Politica si... / Drepturi / Precedent în Marea Britanie: un cetăţean afgan ateu primeşte azil pe considerente religioase

Precedent în Marea Britanie: un cetăţean afgan ateu primeşte azil pe considerente religioase

asylumUn cetățean din Afganistan a primit azil în Marea Britanie pentru a fi protejat de legile statului său, care pedepsesc cu moartea persoanele fără credinţă, conform BBC.

Persoana, ce nu a fost încă identificată, a ajuns în Anglia în 2007 când avea 16 ani și a primit azil politic până în 2013. În acești ani și-a schimbat convingerile religioase, devenind din musulman, ateist.

Întors în Afganistan, el s-ar fi confruntat cu persecuții pe motive religioase, în acest caz, pentru lipsa unei credințe religioase.

Cazul său a fost preluat de studenții și avocații specializați de la Facultatea de Drept din Kent, care au depus o cerere la Ministerul de Interne. Avocații au argumentat că legea afgană l-ar condamna la moarte, putând totuși să scape dacă va păstra secretă convingerea ateistă. Dar acest lucru este imposibil deoarece statul afgan urmărește și controlează fiecare aspect al vieții cetățenilor.

Pledoaria avocaților s-a bazat pe Convenția pentru refugiați din 1951 care protejează teoretic persoanele persecutate pe motive religioase, de rasă sau membrii unor grupuri sociale sau politice. Dar această Convenție nu este aplicată în mod constant în nicio țară din lume. Australia a acceptat ateismul ca temei de acordare a azilului pentru cei ce fug de persecuții, în timp ce Statele Unite ale Americii a respins această idee ca neîntemeiată.

Întrebat dacă acest caz este și primul de acest fel, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a spus: “Nu facem asta în mod obișnuit pentru cazuri individuale. Dar Marea Britanie se mândrește cu o istorie în acordarea azilului pentru cei ce au nevoie și luăm în considerare orice cerere.”

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *