Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Fostul şef al Securităţii Chineze, arestat la domiciliu pentru de corupţie

Fostul şef al Securităţii Chineze, arestat la domiciliu pentru de corupţie

Mai multe surse citate de Reuters au declarat că Zhou Yongkang, unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai Chinei, din ultimele decenii, se află sub arest la domiciliu, în timp ce Partidul Comunist investighează acuzațiile de corupție la adresa lui.

Zhou este cel mai înalt oficial prins într-un scandal de asemenea gravitate de la venirea comuniştilor la putere în 1949. El a ocupat cea mai importantă funcţie din partid, a fost ţarul securităţii interne şi membru al Comitetului Permanent din Biroul Politic al partidului, înainte de a se retrage, anul trecut.

Surse apropiate conducerii au precizat că președintele chinez Xi Jinping a ordonat ca un grup al forţelor speciale, format la începutul lui decembrie, să verifice acuzațiile aduse împotriva lui Zhou de către rivalii politici.

“Libertatea lui Zhou Yongkang a fost restricționată. Toate mișcările sale sunt monitorizate “, a declarat o sursa, adăugând ca el nu poate părăsi casa din Beijing sau să primească vizitatori, fără o aprobare prealabilă.

Zhou este cercetat pentru încălcarea disciplinei de partid şi pentru acte de corupție, au afirmat aceleaşi surse fără a preciza însă care au fost acuzaţiile exacte. Ancheta coordonată de Xi ilustrează puterea tot mai mare și încrederea că acesta poate gestiona orice neregulă care ar putea apărea. El a fost pus șef al partidului doar cu un an în urmă şi preşedinte în luna martie. Comandând această anchetă însă, Xi a încălcat o înţelegere nescrisă conform căreia membrii Comitetului Permanent nu pot fi anchetaţi după pensionare.

Preşedintele nu a hotărât încă dacă Zhou va fi urmărit penal în mod public până la finalizarea investigaţiei interne, dar a declarat război corupţiei, jurând să înfrunte atât tigrii mari ca Zhou cât şi musculiţele umile.

O altă sursă citată a precizat faptul că Xi a ,,scos toţi dinţii tigrului” făcând referire la căderea oamenilor lui Zhou, inclusiv Jiang Jiemin, cel care s-a ocupat de întreprinderile de stat pentru cinci luni şi care a fost în prealabil, președinte al Corporaţiei de stat China National Petroleum Corp (CNPC) – baza puterii lui Zhou Yongkang, precum și a uneia dintre filialele sale, un gigant al petrolului și gazului, PetroChina.

Referindu-se la proces, aceiaşi sursă a precizat că Zhou, care acum pare a fi un tigru fără dinţi, ar putea putea fi lăsat de către Xi şi fără piele. Analiştii politici susţin că acest proces ar putea insufla teamă atât altor lideri politici aflaţi la pensie cât şi celor 80 de milioane de membri de partid, ducând la agravarea luptei dintre facţiunile politice rivale.

Jonathan Fenby, director grupului de cercetare şi analiză Trusted Sources, a precizat că orice formă publică a procesului lui Zhou ar face din ,,mandatul său lung şi de top un motiv de jenă.” Deocamdată, Guvernul chinez nici nu a confirmat, nici nu a infirmat rapoartele publicate de mass-media, din Hong Kong , Taiwan și Statele Unite, care relatau că Zhou a fost arestat pe baza acuzațiilor de corupție și alte infracțiuni.

Până în prezent Zhou nu a putut fi contactat şi nu se ştie încă dacă are avocaţi care se ocupă de cazul său.Biroul purtătorului de cuvânt al Cabinetului, care este şi biroul de afaceri publice al partidului, nu a dat încă un răspuns oficial cu privire la situaţia lui Zhou.

Zhou a avut legături strânse cu Bo Xilai, care a fost închis pe viață în septembrie pentru corupție și abuz de putere – cel mai grav scandal politic din 1976 de la căderea Grupului celor Patru, la sfârșitul Revoluției Culturale. Xi Jinping și premierul Li Keqiang îl detestă pe Zhou Yongkang pentru că el a fost singurul membru al comisiei permanente, care s-a opus înlăturarării lui Bo Xilai, a declarat o sursă care are legături cu armata.

Cariera lui Bo a fost întreruptă brusc anul trecut de tentativa de dezertare din funcţia de șef de poliție după ce soţia sa fusese implicată în uciderea unui om de afaceri britanic cu care se aflase într-un litigiu de afaceri . Soția lui Bo și fostul șef de poliție au fost condamnați și închiși, iar oamenii lui Zhou au fost marginalizaţi. “Comisia Centrală de Științe Politice și Drept a fost curățată de oamenii lui Zhou ,” a precizat sursa, referindu-se la corpul partidului puternic, condus odată de Zhou, care supraveghează forțele de poliție, aparatul de informații civile, judecătorii, procurorii și poliția paramilitară.

Libertatea de mişcare a fiului cel mare al lui Zhou, Zhou Bin, a fost de asemenea limitată până la încheierea anchetei de corupţie referitoare la Jiang, reprezentantul oficial al întreprinderilor de stat. Zhou a fost destituit din funcţia sa de mare ţar al securităţii interne şi din Comitetul permanent în timpul unei remanieri necruţătoare ale conducerii de anul trecut. Pe perioada mandatului său de cinci ani, cheltuielile guvernamentale în materie de securitate internă au depășit bugetul apărării.

Ultima sa apariţie publică a fost la festivitatea de absolvire a Universităţii Petroleum din China, pe 1 octombrie şi s-a aflat de asemenea, printre liderii partidelor care au oferit condoleanțe şi au trimis flori familiei unui educator respectat care a murit luna trecuta, a relatat mass-media naţională pe 26 noiembrie.

Ziarul, Hong Kong South China Morning Post, a acceptat la sfârşitul lunii august să deschidă o anchetă de corupţie asupra lui Zhou. Dar surse care au legături cu conducerea au declarat pentru Reuters că la momentul respectiv Zhou ajuta autoritățile cu ancheta referitoare la companiile energetice de stat și, contrar rapoartelor mass-media, nu el era atunci ţinta anchetei. Aceasta a însemnat după regulile lui Xi că nimeni nu a fost pus mai presus de lege.

Zhao Hongzhu, unul dintre primii oficiali anti-corupție ai partidului, a declarat in octombrie că ,,cineva care a încălcat disciplina de partid sau a încălcat legea va fi pedepsit, indiferent de cine este vorba, câtă putere are sau cât de sus este poziția sa.”

Despre PoliticALL

Vezi și

Legea marțială în Coreea de Sud: o măsură de protecție sau un atentat la democrație?  

Material realizat de Radu-Ioan Mocanu.    În data de 3 decembrie, președintele Coreei de Sud …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *