Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 15 iulie în lume – Rezultatele provizorii ale alegerilor prezidențiale din Rwanda au fost anunțate, Donald Trump l-a numit pe senatorul din Ohio, J.D. Vance, drept candidat pentru postul de vicepreședinte, iar Înalți oficiali ai Partidului Comunist Chinez s-au întrunit în Beijing pentru a discuta stagnarea economică prin care trece statul
Sursă foto: Carolyn Kaster, AP

A fost 15 iulie în lume – Rezultatele provizorii ale alegerilor prezidențiale din Rwanda au fost anunțate, Donald Trump l-a numit pe senatorul din Ohio, J.D. Vance, drept candidat pentru postul de vicepreședinte, iar Înalți oficiali ai Partidului Comunist Chinez s-au întrunit în Beijing pentru a discuta stagnarea economică prin care trece statul

Material realizat de Diana Dumitrescu

Rezultatele provizorii ale alegerilor prezidențiale din Rwanda au fost anunțate, conform AP News. Alegerile prezidențiale din Rwanda au avut loc luni și a fost anunțat drept câștigător președintele actual în funcție Paul Kagame. Acesta a obținut peste 99% din voturi, acest rezultat fiind unul așteptat pentru liderul care deține puterea de peste 30 de ani. Opoziția acestuia, Frank Habienza de la Partidul Democratic Verde al Rwandei și candidatul independent Philippe Mpayimana au obținut împreună 1% din voturi, în urma numărării a 79% dintre acestea. Rezultate asemănătoare au fost obținute și în anul 2017, când Paul Kagame a obținut tot 99% din voturi, într-o cursă fără oponenți. Kagame este conducatorul Rwandei din anul 1994, atunci când a preluat puterea de la rebeli și a oprit genocidul care avea loc în țară. Acesta a fost condamnat de unii ca fiind autoritar si violent, însă o parte din opinia publică îl susține pentru realizările sale și pentru dezvoltarea statului african.

Guvernul din Pakistan a anunțat că plănuiește să aplice o interdicție asupra partidului de opoziție Terheek-e-Insaf (PTI), anunță Al Jazeera. Decizia a fost comunicată de către Ministerul Informațiilor la câteva zile după ce PTI obținuse dreptul de a ocupa locuri în adunările naționale și regionale. Ministrul Informațiilor, Attaullah Tarar a declarat că Guvernul a luat o decizie de a scoate în afara legii PTI după ce a analizat toate dovezile disponibile. Vom demara un proces pentru a interzice activitatea partidului”. Acesta a mai menționat ca și fapte ilegale realizate de partid incitarea la proteste și declasificarea de informații secrete. De asemenea, cazul va fi judecat de către Curtea Supremă. Guvernul a mai discutat să adauge la acuzațiile fostului prim-ministru, care a fost arestat pentru declasificarea de secrete de stat, acuzații de trădare care se aplică și pentru alți doi foști șefi de partid: fostul Președinte al Pakistanului, Arif Alvi, și fostul purtător de cuvânt al deputaților, Qasim Suri.

Donald Trump l-a numit pe senatorul din Ohio, J.D. Vance, drept candidat pentru postul de vicepreședinte, conform The Guardian. Donald Trump a declarat că senatorul statului Ohio, J.D. Vance va candida alături de el la alegerile prezidențiale ce urmează să aibă loc anul acesta. Anunțul a avut loc în cadrul unei Convenții Republicane Naționale. Aceasta decizie este neașteptată în contextul în care Vance s-a poziționat de-a lungul anilor împotriva politicilor lui Donald Trump. În anul 2016, acesta l-a numit pe fostul președinte un candidat teribil” și Hitlerul Americii”. Însă, din acel moment, Vance și-a schimbat opiniile, acesta devenind un lider al mișcării Make America Great Again (MAGA) și un susținător al acțiunilor fostului președinte, cum ar fi contestarea alegerilor din 2020.

Autoritățile din Germania au deținut un bărbat suspectat ca fiind parte din gruparea Hezbollah, informează Deutsche Welle. Procurorii germani au declarat că un bărbat de origine libaneză a fost deținut în urma mai multor acțiuni suspecte cum ar fi procurarea de părți pentru construirea unor drone folosite în atacurile asupra Israelului. Acesta a fost găsit în orașul Salzgitter, în Saxonia de Jos. Conform procurorilor, bărbatul era „suspectat de apartenență la o grupare teroristă străină”, acesta procurând „componente, în particular motoare folosite în asamblarea de drone”, care trebuiau sa fie exportate în Liban și folosite în atacurile teroriste. Organizația Hezbollah este considerată o „organizație musulmană teroristă” de către Germania, SUA și alte state arabe sunite, în timp ce restul Uniunii Europene o consideră doar o grupare teroristă.

Înalți oficiali ai Partidului Comunist Chinez s-au întrunit în Beijing pentru a discuta stagnarea economică prin care trece statul, informează Deutsche Welle. „Al Treilea Plen” aduce laolaltă cei 205 de membri ai Comitetului Central pentru 4 zile pentru a întocmi un set de măsuri care să faciliteze creșterea economică. Statisticile oficiale arată că economia a crescut cu doar 4.7% între aprilie și iunie, cu mult mai puțin decât procentul așteptat de 5.1%. Este cea mai mică rată de creștere din anul 2023, când țara încă își revenea din măsurile luate în timpul pandemiei de Covid. Analiștii economici au declarat că stagnarea economică a Chinei este provocată de mai mulți factori, atât interni, cât și externi, principala cauză fiind populația îmbătrânită care nu contribuie activ la economie. De asemenea, un alt factor sunt tensiunile în comerțul dintre China și SUA și Uniunea Europeană.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …