Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 21 mai în lume – Armata rusă a început exercițiile tactice în scenariu nuclear, lângă granița cu Ucraina, Organizația Națiunilor Unite a informat că toate livrările de alimente către Fâșia Gaza vor fi amânate, Președintele Kenyei, William Ruto, a ajuns în Statele Unite ale Americii pentru a purta discuții cu Joe Biden
Sursa foto: The Guardian

A fost 21 mai în lume – Armata rusă a început exercițiile tactice în scenariu nuclear, lângă granița cu Ucraina, Organizația Națiunilor Unite a informat că toate livrările de alimente către Fâșia Gaza vor fi amânate, Președintele Kenyei, William Ruto, a ajuns în Statele Unite ale Americii pentru a purta discuții cu Joe Biden

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru

Organizația Națiunilor Unite a informat că toate livrările de alimente către Fâșia Gaza vor fi amânate, relateaza AP News. Reprezentanții ONU au declarat că va fi întreruptă livrarea de alimente către orașul sudic din Fâșia Gaza, Rafah din cauza lipsei de siguranță și de resurse. De asemenea, aceștia au mai adăugat că niciun camion nu a mai pătruns în regiune în ultimele două zile. În plus, Programul Internațional Alimentar a mai precizat că au rămas fără resurse de alimente pentru partea centrală a Fâșiei Gaza, acolo unde sute de mii de palestinieni s-au adăpostit în urma atacurilor israeliene asupra sudului regiunii. Purtătorul de cuvânt al Programului Internațional Alimentar al ONU, Abeer Etefa, a declarat că “operațiunile umanitare din Gaza se află într-un punct de colaps”. Dacă mâncare se va opri din a fi livrată către Gaza “în cantități masive, se vor răspândi condiții de foamete”. Avertismentele ONU vin în contextul în care Curtea Penală Internațională a cerut mandate de arestare pentru liderii israelieni și cei ai Hamasului. Aceasta decizie a fost susținută de mai multe state vestice, printre care și Franța.

 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că va face o vizită în Noua Caledonie în contextul revoltelor ce au izbucnit în statul pacific, informează Al Jazeera. Reprezentanții Guvernului francez au anunțat că Macron va face o vizită statului Noua Caledonie și că au fost mobilizat mai mult personal, care se vor alătura celor peste 1,500 de agenți de forțe care se află deja pe teren cu scopul de a  ajuta la oprirea violențelor din Noumea. Înalta Comisie a Noii Caledonie, care reprezintă statul francez, a anunțat că au fost convocați încă 600 de agenți de ordine care să contribuie la menținerea ordinii din capitală. Într-o declarație, Înalta Comisie a subliniat faptul că “întoarcerea la calm continuă să se realizeze pe întregul teritoriu”, adăugând că aeroportul din Noumea va continua să fie închis pentru zborurile comerciale. În urma violențelor din Noumea, 6 protestatari au decedat după ce aceștia au realizat o blocadă a orașului, dând foc la mașini și distrugând mai multe magazine. Australia și Noua Zeelandă au trimis avioane militare pentru a-și evacua naționalii. Protestele au izbucnit în urma propunerii de a modifica legea electorală a statului.

 

Acuzațiile referitoare la scufundarea vasului cu imigranți din apropierea Greciei au fost retrase, conform Deutsche Welle. O curte din Grecia a votat retragerea acuzațiilor asupra a 9 bărbați egipteni. Aceștia erau cercetați în urma scufundării unei nave cu migranți, incident în care bărbații erau considerați ca fiind vinovați. Instanța, care se ocupa de investigarea unuia dintre cele mai mortale accidente în apele Mediteranei, a declarat că aceasta nu are jurisdicție asupra cazului din cauză că accidentul s-a petrecut în apele internaționale. În cadrul accidentului au decedat peste 600 de persoane care călătoreau pe vasul Adriana, care transporta 750 de persoane din Libia până în Italia, aceasta scufundându-se pe data de 14 iunie 2023. Bărbații puși sub acuzare fac parte dintre supraviețuitori și aceștia au fost cercetați pentru trafic de migranți, intrare ilegală în Grecia, participarea la o organizație criminală și provocarea unui accident naval mortal, fiind condamnați la închisoare pe viață.

 

Membrii unei grupări germane au fost trimiși în instanță sub acuzația de tentativă de lovitură de stat, relatează BBC. Nouă bărbați și femei au fost aduși în instanță în urma conceperii unui plan de a organiza o lovitură de stat. Aceștia fac parte din gruparea Reichsbürger, o grupare care a fost caracterizată de către procurori ca fiind “o organizație teroristă”. Procurorii au dezvăluit că au descoperit un plan al grupării de a organiza o lovitură de stat și au oprit organizația din a o pune în aplicare. Investigatorii au declarat că acuzații aveau în plan sa pătrundă în Reichstag, gruparea crezând în existența unui “stat paralel”. Cazul este perceput ca fiind de o importanță majoră deoarece acesta poate crea o cale de a demonta toate grupările de extremă-dreapta. Organizația Reichsbürger este o grupare care neagă legitimitatea statului german modern, aceștia crezând că este o invenție a victoriei Aliaților în Al Doilea Război Mondial. Gruparea este cunoscută pentru atitudinile sale antisemite și pentru o “mare afinitate” legată de arme.

 

Armata rusă a început exercițiile tactice în scenariu nuclear, lângă granița cu Ucraina, relatează The Guardian. Forțele ruse au început exerciții militare în districtul militar din sudul Rusiei, cu sediul la Rostov-pe-Don, ca să simuleze utilizarea armelor nucleare, ca răspuns la ceea ce oficialii de la Moscova consideră că sunt amenințări din partea oficialilor occidentali cu privire la implicarea sporită în conflictul ruso-ucrainean. Începerea acestor exerciții a fost ordonată de către Vladimir Putin la începutul lunii în curs, într-o mișcare pe care oficialii ruși au intitulat-o ca fiind un avertisment pentru aliații Ucrainei ca să nu escaladeze tensiunile în continuare. Ministerul rus al Apărării a publicat imaginii care arată camioane care transportau rachete pe un câmp unde erau pregătite sisteme de lansare și trupe pe un aerodrom, pentru a pregăti un bombardier pentru a transporta un focos nuclear. Mai mult, Președintele Vladimir Putin a declarat că, după victoria din Al Doilea Război Mondial, armele nucleare ale Rusiei au fost mereu pregătite pentru luptă.

 

Localnicii dintr-un oraș din Japonia, Fujikawaguchiko, au ridicat un zid de plasă neagră, pentru a bloca priveliștea Muntelui Fuji, dintr-o zonă populară, informează France 24. Localnicii din Fujikawaguchiko au restricționat fotografierea și admirarea Muntelui Fuji din cel mai popular loc, prin construirea unei bariere de plasă, din cauza lipsei simțului civic al miilor de turiști. Mai mulți localnici din acea zonă au declarat că aceste măsuri au fost luate ca răspuns la fluxurile de turiști care aruncă deșeuri, ignoră interdicția de fumat și încalcă regulile de circulație, doar cu scopul de a fotografia priveliștea faimoasă a Muntelui Fuji. Muncitorii au început construcția zidului din plasă neagră cu dimensiunile de 2,5 pe 20 de metri, iar după câteva ore priveliștea Muntelui Fuji era complet restricționată. Aceste acțiuni au stârnit multe păreri controversate din parte turiștilor, dar localnicii din Fujikawaguchiko nu vor face nicio schimbare în viitorul apropiat.

 

Un om a decedat, iar mai mulți au fost răniți la bordul unui avion marca Singapore Airlines, care a întâmpinat turbulențe severe în timpul zborului Londra-Singapore, conform CNN. În timpul zborului Londra-Singapore, la bordul avionului Boeing 777-300ER care transporta 211 de pasageri și 18 membri ai echipajului, un bărbat în vârstă de 73 de ani a murit, pe când alți 71 de pasageri au fost răniți, din cauza turbulențelor severe care au durat în jur de 90 de secunde. După ce s-au încheiat turbulențele, membrii echipajului zborului Londra-Singapore au hotărât aterizarea de urgență la Aeroportului Internațional Suvarnabhumi din Bangkok. Directorul general al aeroportului din Bangkok, Kittipong Kittikachorn, a declarat că unii pasageri au fost trimiși la cel mai apropiat spital, respectiv Spitalul Samitivej Srinakarin, pentru a li se oferi asistență medicală, iar aproape 200 de călători doreau să continue zborul către Singapore. Printre persoanele rănite s-au numărat și cetățeni din Malaezia, Regatul Unit, Noua Zeelandă, Spania, Statele Unite și Irlanda, iar persoana decedată era de cetățenie britanică.

 

Președintele Kenyei, William Ruto, a ajuns în Statele Unite ale Americii pentru a purta discuții cu Joe Biden, prezintă Al Jazeera. William Ruto și-a început șederea de o săptămână în Statele Unite, care are rolul de a aprofunda cooperarea economică și cea de securitate dintre cele două state implicate, precum și de a lansa acțiuni ale poliției în Haiti. Vizita președintelui kenyan are loc în timp ce administrația lui Joe Biden a încercat să consolideze parteneriatele cu națiunile africane, pe fondul concurenței crescânde  cu rivalii săi geopolitici, China și Rusia. Oficialii din Kenya au inițiat aceste întrevederi cu conducerea americană pentru a pune în aplicare misiunea susținută de Organizația Națiunilor Unite, ONU, de a trimite o forță de poliție, formată din aproximativ 2 500 de membri,  condusă de Kenya în Haiti. Mai mult, o discuție între președintele William Ruto și Joe Biden este programată, joi, la Casa albă.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …