Home / A fost azi în lume / Au fost 30 și 31 martie în lume – Israelienii au protestat în cadrul celei mai mari manifestații antiguvernamentale de la începutul războiului din Gaza, Cetățenii Turciei au votat în cadrul alegerilor locale iar Cel puțin două persoane au fost ucise în cadrul atacurilor rusești asupra rețelei energetice ucrainene
Sursa foto: Getty Images

Au fost 30 și 31 martie în lume – Israelienii au protestat în cadrul celei mai mari manifestații antiguvernamentale de la începutul războiului din Gaza, Cetățenii Turciei au votat în cadrul alegerilor locale iar Cel puțin două persoane au fost ucise în cadrul atacurilor rusești asupra rețelei energetice ucrainene

Material realizat de Alexandra Filip. 

Cetățenii Turciei au votat în cadrul alegerilor locale, relatează Al Jazeera. Alegătorii din Turcia au mers la urnele pentru a-și exprima votul în cadrul alegerilor locale, fapt ce reprezintă un test crucial pentru Președintele Erdogan care a urmărit să recâștige controlul asupra principalelor zone urbane pe care le-a pierdut în fața opoziției cu cinci ani în urmă. Votul a reprezentat, de asemenea, un barometru al popularității lui Erdogan, stabilind cine va controla centrul economic al Istanbulului și capitala Ankara, ambele pierdute de acesta în 2019. „Câștigarea marilor orașe este mai importantă pentru opoziție, însă înseamnă și acces la fonduri străine, având legături transnaționale atât cu actorii economici, cât și cu cei politici,” a declarat Evren Balta, profesor de științe politice la Universitatea Ozyegin din Turcia, pentru Al Jazeera. „Dacă guvernezi un mare oraș global, înseamnă că ai vizibilitate pe scena internațională.” Pentru opoziție, divizată și demoralizată după o înfrângerea din cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare de anul trecut, păstrarea Istanbulului și a Ankarei ar fi un impuls enorm și ar ajuta la mobilizarea susținătorilor. 

 

Fostul reprezentant al Statelor Unite ale Americii, William Delahunt, a decedat la vârsta de 82 de ani, relatează Politico. Fostul reprezentant William Delahunt din Massachusetts, ce și-a amânat retragerea de la Washington cu scopul de a ajuta la promovarea agendei legislative a fostului președinte Barack Obama, a murit din cauza unei boli îndelungate, după cum a anunțat familia sa. Delahunt a servit 14 ani în Camera Reprezentanților SUA (1997-2011), pentru cel de-al 10-lea district al Congresului din Massachusetts. De asemenea, acesta a fost procurorul districtual al comitatului Norfolk din 1975 până în 1996, după ce a servit în Camera Reprezentanților din Massachusetts între 1973 și 1975. Familia lui Delahunt a făcut o declarație în care a menționat că reprezentantul american s-a stins în liniște, însă nu au dezvăluit cauza morții. Senatorul democrat american, Ed Markey din Massachusetts, a lăudat serviciul public îndelungat al lui Delahunt ca legiuitor în capitala națiunii și procuror în comitatul de la sud de Boston. Acesta a declarat pentru The Boston Globe că anterior luase în considerare retragerea, însă colegul veteran legislator din Bay State, senatorul Edward M. Kennedy, l-a convins că era necesar să ajute la adoptarea inițiativelor legislative ale lui Obama de la acea vreme. Delahunt a fost un susținător timpuriu al lui Obama, devenind primul membru al delegației Congresului Massachusetts ce a susținut candidatura prezidențială a senatorului Illinois, potrivit reportajelor ,,The Patriot Ledger”, ziarul din orașul natal al lui Delahunt, Quincy.

 

Senatorul SUA din Maryland Van Hollena a declarat că este necesară sfidarea premierului Benjamin Netanyahu pentru a garanta că locuitorii din Gaza nu vor muri de foame, relatează Politico. Acesta a continuat să-l preseze pe președintele Joe Biden să garanteze că mai mult ajutor umanitar ajunge la cei care au nevoie în Gaza, indiferent ce-și dorește prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. „Din punctul meu de vedere, un parteneriat trebuie să se realizeze din ambele părți, nu să reprezinte doar un cec alb cu dolarii contribuabililor americani dintr-o singură parte”, a declarat democratul din Maryland în cadrul emisiunii „This Week” de pe ABC. „Deci, nu este vorba despre a spune că nu vom oferi mai multe arme. Este vorba despre a spune, hei, avem cereri: Nu lăsați oamenii să moară de foame.” Acesta și-a reiterat opinia gazdei Martha Raddatz: „Doar îi spun Președintelui Biden, ați spus că nu trebuie să existe scuze când vine vorba de a asigura ajutor umanitar în Gaza. Prim-ministrul Netanyahu continuă să tragă de timp. Deci, în loc să trimitem doar mai multe bombe, fără a fi respectată la schimb cererea pe care o doriți, domnule președinte, să realizăm cel puțin un parteneriat.” Van Hollen, ce l-a presat în ultimele săptămâni pe Biden să fie mai aspru cu prim-ministrul Israelului, a afirmat că Netanyahu a continuat să profite de relația sa cu Biden și cu alți lideri americani pentru a evita obligația sa de a împiedica locuitorii din Gaza să   înfometeze, chiar și pe măsură ce sunt trimise noi livrări de arme în Israel. 

 

Cel puțin două persoane au fost ucise în cadrul atacurilor rusești asupra rețelei energetice ucrainene, relatează The Guardian. Forțele militare ale Rusiei au efectuat o nouă rundă de atacuri cu rachete și drone împotriva rețelei energetice extrem de epuizate a Ucrainei. Un bărbat a murit într-un atac cu rachetă de croazieră asupra infrastructurii din regiunea vestică Lviv, iar altul a fost ucis după ce un proiectil a lovit o benzinărie în regiunea nord-estică Kharkiv, au  conform declarațiilor oficialilor. Guvernatorul din Lviv, Maksym Kozytsky, a declarat că „încă s-ar mai putea afla oameni sub dărâmături” și că pompierii au stins un incendiu ce a izbucnit la o clădire administrativă avariată în urma atacurilor. Forțele armate ale Rusiei și-au intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene în ultimele zile, provocând pagube semnificative în mai multe regiuni. Reprezentanții companiei ucrainene de energie Centrenergo au declarat că centrala termică Zmiiv, una dintre cele mai mari din regiunea Kharkiv, a fost distrusă în întregime, ca urmare a bombardamentelor rusești de săptămâna trecută. Operatorul național de energie, Ukrenergo, a declarat că forțele Rusiei au vizat facilitățile de înaltă tensiune din sud, forțând închideri de urgență în orașul Odesa de la Marea Neagră și în zonele învecinate, lăsând sute de mii de oameni fără energie electrică. Într-un mesaj de Paște adresat ucrainenilor pe rețelele de socializare, președintele țării, Volodymyr Zelenskiy, a declarat: „Nu există noapte sau zi în care teroarea rusă nu încearcă să ne distrugă viețile… Dar ne apărăm, rezistăm, spiritul nostru nu cedează și știe că este posibil să evităm moartea. Viața poate prevala.” 

 

Israelienii au protestat în cadrul celei mai mari manifestații antiguvernamentale de la începutul războiului din Gaza, relatează AP News. Zeci de mii de israelieni s-au adunat în centrul Ierusalimului  și au cerut guvernului să ajungă la un acord pentru eliberarea zecilor de ostatici ținuți de Hamas în Gaza și să organizeze alegeri anticipate. Aproape șase luni de război au reînnoit diviziunile privind conducerea premierului. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a jurat să distrugă Hamas și să aducă toți ostaticii acasă, însă aceste obiective au fost greu de atins. Deși Hamas a suferit pierderi semnificative, grupul rămâne intact. Mulțimea s-a răspândit pe blocuri în jurul Knessetului, clădirea parlamentului, iar organizatorii au promis să continue demonstrația timp de mai multe zile. Aceștia au cerut guvernului să organizeze noi alegeri cu aproape doi ani înainte. Netanyahu, a declarat într-un discurs televizat la nivel național că înțelege durerea familiilor ostaticilor. „Voi face totul pentru a aduce ostaticii acasă”, a afirmat acesta. A adăugat, totodată, că organizarea unor alegeri noi, în ceea ce a descris ca fiind un moment înainte de victorie, ar paraliza Israelul timp de șase până la opt luni și ar bloca negocierile privind ostaticii. Netanyahu și-a repetat, de asemenea, jurământul privind o ofensivă militară terestră în Rafah, orașul sudic din Gaza, unde mai mult de jumătate din populația teritoriului de 2,3 milioane se adăpostește acum, după ce a fugit din zonele de conflict. „Nu există victorie fără a intra în Rafah”, a declarat acesta.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 28 și 29 decembrie în lume – Noua administrație siriană a început o campanie de securitate, vizând „rămășițele” regimului fostului președinte Bashar al-Assad, Guvernul iranian a anunțat că anul 2025 va fi unul „important” pentru problema sa nucleară, Fostul președinte american Jimmy Carter a decedat la vârsta de 100 de ani în Plains, Georgia, înconjurat de familie

Material realizat de Miruna Constantinescu și Irina Dudu Președintele ales al Statelor Unite ale Americii …