Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 9 și 10 martie în lume – Administrația Ucrainei respinge apelul Papei Francisc de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia, Forțele armate americane au efectuat o operațiune în Haiti pentru a evacua personalul neesențial al ambasadei, Guvernul Indiei a semnat un acord comercial în valoare de 100 de miliarde de dolari cu Asociația Europeană a Zonelor de Liber Schimb
Sursa foto: National Catholic Reporter

Au fost 9 și 10 martie în lume – Administrația Ucrainei respinge apelul Papei Francisc de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia, Forțele armate americane au efectuat o operațiune în Haiti pentru a evacua personalul neesențial al ambasadei, Guvernul Indiei a semnat un acord comercial în valoare de 100 de miliarde de dolari cu Asociația Europeană a Zonelor de Liber Schimb

Material realizat de Mara Cioroianu 

La alegerile parlamentare din Portugalia, s-a raportat că Alianța Democratică va obține cele mai multe voturi, potrivit a trei sondaje de opinie, conform Al Jazeera Cu toate acestea, se estimează că vor fi sub majoritatea absolută. Sondajele de, realizate de principalele posturi de televiziune, sugerează că partidul AD se află în intervalul 27,6% – 33%, ușor în fața socialiștilor în exercițiu. Partidele de dreapta, incluzând extrema dreaptă, Chega, sunt prezise să obțină potențial o majoritate. Creșterea formațiunii Chega de la 7,2% la 14% – 21,6% indică o creștere semnificativă. Corupția și scăderea nivelului de trai au afectat partidele tradiționale, iar neîncrederea publicului a crescut, alimentând succesul potențial al partidului Chega. Cu toate acestea, AD a exclus orice colaborare cu Chega, ridicând îngrijorări cu privire la posibila instabilitate guvernamentală. Partidul Socialist este estimat să se afle în intervalul 24,2% – 29,5% conform sondajelor. Problemele precum criza locuințelor, salariile mici și corupția au dominat campania electorală.

 

Guvernul Indiei a semnat un acord comercial în valoare de 100 de miliarde de dolari cu Asociația Europeană a Zonelor de Liber Schimb (EFTA), , conform Al Jazeera. Acest acord, după 16 ani de negocieri, implică eliminarea tarifelor de import pentru produsele industriale din statele EFTA în schimbul investițiilor în diverse sectoare, inclusiv farmaceutice și manufacturiere. Piyush Goyal, ministrul pentru Comerț și Industrie, a văzut acordul ca pe o bornă istorică, proiectând o creștere economică mutuală și prosperitate prin creșterea exporturilor, a investițiilor și a creării de locuri de muncă. Pactul cuprinde, de asemenea, reguli de comerț liberalizate pentru exportatorii agricoli și facilitează oportunități de angajare pentru profesioniști în zona EFTA. Ratificarea de către cele cinci state este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare, cu Elveția, care estimează finalizarea acestui proces până în 2025. Acest acord subliniază angajamentul Indiei de a consolida relațiile comerciale și de a atinge obiectivele ambițioase de export, premierul Narendra Modi vizând un trilion de dolari în exporturi anuale până în 2030.

 

Forțele armate americane au efectuat o operațiune în Haiti pentru a evacua personalul neesențial al ambasadei în contextul unei stări de urgență cauzată de escaladarea violenței de stradă, conform sursei Al Jazeera. Personalul suplimentar de securitate a fost desfășurat la ambasadă în Port-au-Prince. Operațiunea de evacuare face parte din protocoalele standard de securitate ale ambasadei, fără cetățeni haitieni la bord. Haiti se confruntă cu o criză din cauza violenței de stradă , care amenință stabilitatea guvernului, determinând migrația a mii de oameni. Legitimitatea prim-ministrului Ariel Henry este pusă sub semnul întrebării de la preluarea funcției după asasinarea președintelui Moise. Atacurile bandelor  s-au intensificat după acordul lui Henry de a organiza alegeri la jumătatea anului 2025. În timp ce Henry căuta sprijinul ONU în Kenya, problemele interne au întârziat misiunea. În mijlocul turbulențelor, Henry se află în prezent în Puerto Rico, neputând să se întoarcă în Haiti din cauza atacurilor asupra aeroportului și închiderii spațiului aerian. SUA, alături de alte state, continuă să își exprime angajamentul pentru stabilizarea situației în Haiti, concentrându-se pe sprijinirea populației haitiene și pe promovarea alegerilor libere și corecte.

 

Administrația Ucrainei respinge apelul Papei Francisc de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia, potrivit Al Jazeera. Suveranul pontif a declarat că autoritățile ucrainene ar trebui să înceapă negocierile pentru oprirea războiului. Declarațiile Papei au stârnit o reacție puternică din partea oficialilor ucraineni care au susținut că nu vor accepta o astfel de măsură. Vaticanul a intervenit ulterior, clarificând că Papa susține un armistițiu obținut prin negocieri, fără a solicita o capitulare din partea Ucrainei. În timp ce Papa Francisc încearcă să mențină o poziție de neutralitate diplomatică, el a exprimat o oarecare înțelegere pentru perspectiva Rusiei în ceea ce privește conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina rămâne fermă în privința respingerii negocierilor directe cu Rusia, insistând că orice soluționare a conflictului trebuie să vină din partea agresorului.

 

Donald Trump l-a lăudat pe Viktor Orbán în timp ce îl găzduia pe prim-ministrul maghiar la Mar-a-Lago, potrivit CNN. Trump a declarat că Orbán este „fantastic”, un lider „mai bun și mai inteligent” decât oricine altcineva. Trump a evidențiat caracterul necontroversat al lui Orbán și relația lor continuă chiar și după plecarea lui Trump de la Casa Albă în 2021. Această întâlnire subliniază istoria lui Trump de a susține liderii autoritari globali, chiar în detrimentul aliaților tradiționali ai SUA. Întrevederea dintre Trump și Orbán a fost descrisă ca fiind „socială” și „prietenoasă”, cu discuții despre securitatea granițelor și alte chestiuni. Biden a exprimat îngrijorare cu privire la această întâlnire, caracterizând-o ca pe o preocupare naturală dat fiind stilul autocratic al lui Orbán. Populismul de extremă dreaptă al lui Orbán, discursul său vehement anti-imigrație, naționalismul creștin și opoziția sa față de drepturile LGBT l-au făcut un model ideologic popular pentru susținătorii mișcării  lui Trump. Orbán a luat cuvântul anterior la Conferința de Acțiune Politică Conservatoare – un eveniment anual care adună forțele pro-Trump.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …