Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 13 martie în lume – Reprezentanții UE au aprobat un ajutor suplimentar din cinci miliarde de euro pentru Ucraina, iar Oficialii din Danemarca au declarat că plănuiesc să recruteze femei pentru serviciul militar
Sursă foto: France24

A fost 13 martie în lume – Reprezentanții UE au aprobat un ajutor suplimentar din cinci miliarde de euro pentru Ucraina, iar Oficialii din Danemarca au declarat că plănuiesc să recruteze femei pentru serviciul militar

Material realizat de Robert Olteanu

Armata britanică a raportat atacuri de piraterie în apropierea coastei Somaliei, informează Africanews. Reprezentanți compania de securitate engleză, Ambrey, au raportat că aproximativ 20 de atacatori înarmați au preluat controlul unei ambarcațiuni care călătorea din Maputo, Mozambic în Hamriya, Emiratele Arabe Unite. Atacul a avut loc la aproximativ 1.100 de kilometrii de coasta capitalei Mogadishu, în Oceanul Indian. Cu toate că pirateria a scăzut semnificativ din 2011 odată cu intervenția marinei americane în apele internaționale, în decembrie 2023 au fost raportatea două incidente în Oceanul Indian în apropierea Somaliei. Oficialii militari din Marea Britanie nu au oferit detalii suplimentare până în prezent.

Parlamentarii americani au votat un act legislativ care prevede interzicerea aplicație Tik Tok pe teritoriul SUA, declară The Guardian. Actul legislativ în cauză obligă compania chinezească care deține rețeaua de socializare, ByteDance, să pună spre vânzare Tik Tok sau să înfrunte o interzicere totală. Oficialii ByteDance ar urma să aibă 165 de zile la dispoziție să se conformeze deciziei sau magazinele de aplicații, Apple Store și Google Play, vor fi constrânse legal să elimine Tik Tok în oferta lor. Interzicerea Tik Tok este la a doua încercare după ce fostul președinte Donald Trump a încercat interzicerea în 2020 ca urmare a scandalului legat de colectarea de date personale. Cu toate acestea, actul legislativ trebuie votat și în Senatul american unde nu se bucură de o susținere la fel de largă, numeroși demnitari invocând îngrădirea libertății de exprimare.

Oficialii din Danemarca au declarat că plănuiesc să recruteze femei pentru serviciul militar, conform Politico. Danemarca ar urma să devină astfel al treilea stat din Europa care introduce serviciul militar feminin, după Norvegia în 2015 și Suedia în 2017. Ministrul apărării Troels Lund Poulsen, a adăugat în timpul conferinței de presă că egalitatea de gen în privința recrutării este necesară pentru a rezolva problemele legate de mobilizarea națională în armată. Totodată, femeile au posibilitatea deja în prezent să se alăture voluntar serviciului militar, reprezentând în 2013 aproape un sfert din unități. Serviciul militar în Danemarca este obligatoriu pentru bărbații de peste 18 ani, dar pentru că sunt suficiente cadre voluntare, nu toți bărbații din țară ajung să parcurgă stagiul militar. Armata daneză este formată din 7000 până la 9000 de trupe.

Reprezentanții UE au aprobat un ajutor suplimentar din cinci miliarde de euro pentru Ucraina, relatează DW. Oficialii belgieni, care dețin președinția rotativă a Consiliului UE, au declarat că ambasadorii europeni au căzut de acord „de principiu” pentru ajutorul militar suplimentar acordat armatei ucrainene. Astfel, va fi creat un fond special prin care statele Uniunii care trimit muniție către alte state, vor primi rambursare din respectivul fond. Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a salutat anunțul și a punctat „ demonstrația unității europene”. De asemenea, responsabilul pentru politică externă al UE, Josep Borrell, a declarat pe rețeaua de socializare X că „mesajul este clar: vom susține Ucraina cu orice este nevoie pentru a reuși”. Astfel, ajutorul financiar pentru Ucraina din partea statele UE se ridică la 60 de miliarde de dolari.

Oficialii agenției ONU din Palestina au anunțat un atac israelian asupra sediului din Rafah, citează BBC. Atacul asupra sediului agenției ONU responsabilă de Palestina (UNRWA) a rezultat prin moartea unui membru de 22 de ani și rănirea a numeroși alți membri din echipă. Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini a declarat că atacurile asupra facilităților au devenit un fenomen obișnuit și încalcă dreptul internațional. Purtătorul de cuvânt UNRWA, Juliette Touma, a adăugat că până la 60 de persoane lucrează în facilitatea atacată, care deservește pentru depozitarea de alimente și alte resurse esențiale. Până în prezent, oficialii UNRWA au declarat că cel puțin 165 angajați au fost uciși în Gaza de la declanșarea conflictului din totalul de 13.000. Cel puțin 31.200 de persoane au fost ucise în total în Gaza ca urmare a ofensivei israeliene conform ministerului sănătății condus de Hamas.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 4 iulie în lume – Membrii Institutului pentru Analiza Politicii de Conflict (IPAC) au anunțat dizolvarea grupului armat Jemaah Islamiyah, iar Armata ucraineană s-a retras dintr-o parte strategică a orașului Chasiv Yar

Material realizat de Cristian Matei Producătorii de baterii și companiile de energie electrică au îndemnat …