Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 3 noiembrie în lume – Premierul australian, Anthony Albanese, a devenit primul lider al Australiei care a vizitat China din ultimii șapte ani, Tribunalul Electoral din El Salvador a aprobat candidatura președintelui Nayib Bukele pentru realegere și Fostul președinte american, Barack Obama, l-a asistat pe Joe Biden în elaborarea ordinului executive privind inteligența artificială.
sursă foto: Lokman Vural Elibol/Anadolu Agency via Getty Images

A fost 3 noiembrie în lume – Premierul australian, Anthony Albanese, a devenit primul lider al Australiei care a vizitat China din ultimii șapte ani, Tribunalul Electoral din El Salvador a aprobat candidatura președintelui Nayib Bukele pentru realegere și Fostul președinte american, Barack Obama, l-a asistat pe Joe Biden în elaborarea ordinului executive privind inteligența artificială.

Material realizat de Mara Cioroianu, Alexandra Filip și Mihai Turcu.

Câteva familii israeliene au depus plângere de genocid împotriva Hamas la Curtea Penală Internațională, conform Al Jazeera. Cele nouă familii ale victimelor atacului Hamas din 7 octombrie au declarat că organizația trebuie urmărită penal. Conform avocatului Francois Zimeray, reprezentantul familiilor, acestea mai doresc ca Hamas, grupul care guvernează Gaza, să fie urmărit penal pentru presupuse crime de război, iar CPI să emită un mandat internațional de arestare pentru liderii săi. Curtea Penală Internațională, fondată în 2002, investighează și urmărește infracțiuni grave în întreaga lume. În 2021, a deschis o anchetă asupra Israelului, precum și asupra Hamas și a altor grupuri armate palestiniene pentru posibile crime de război. Reprezentanții CPI nu au reușit, totuși, să intre în Gaza sau în Israel, deoarece ultimul stat nu este membru al instanței de justiție internațională.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat identificarea unor noi mecanisme de transportare a combustibilului pentru punctele esențiale, precum spitalele, conform CNN. Problema introducerii combustibilului în Gaza a reprezentat un punct cheie în conversațiile lui Blinken. „Reprezentanții Israelului au exprimat îngrijorări adecvate, îngrijorări pe care le împărtășim cu privire la evacuarea combustibilului de către Hamas’’, a spus Blinken la o conferință de presă la Tel Aviv, adăugând că „cinismul grupului nu cunoaște limite”. Secretarul de stat a mai declarat și că discuțiile vor continua „cu privire la obținerea ajutorului, inclusiv sprijinul Organizației Națiunilor Unite”. Blinken a mai declarat că „a vorbit cu liderii israelieni despre măsuri concrete care pot fi luate pentru a crește livrarea susținută de alimente, apă, medicamente, combustibil și alte nevoi esențiale, punând simultan în implementare măsuri pentru a preveni deturnarea acestora de către Hamas și alte grupuri teroriste”.

Eric Trump s-a întors la New York pentru a depune mărturie în cadrul procesului ce îl implică pe tatăl său, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, conform BBC. Eric Trump a oferit declarații presei în afara tribunalului din New York după ce a terminat de depus mărturie. El a declarat că procesul de fraudă civilă este o „vânătoare politică de vrăjitoare’’ împotriva tatălui său. Referindu-se la mărturia pe care a oferit-o, a adăugat și că „ultimele două zile au mers foarte bine”. Fostul președinte, cei doi fii ai săi și organizația Trump sunt acuzați că au crescut nejustificat valoarea proprietăților lor cu peste 2 miliarde de dolari pentru a-și asigura împrumuturi favorabile.

O explozie din nord-vestul Pakistanului a cauzat moartea a cinci persoane, conform Al Jazeera. Oficialii de poliție au declarat că ținta atacului cu bomba a fost reprezentată de o patrulă de poliție din orașul Dera Ismail Khan. Violența a crescut în Pakistan în acest an și este legată în primul rând de creșterea activității Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), un grup interzis, aliniat ideologic cu talibanii afgani. Explozia a avut loc în orașul care găzduiește de multă vreme grupurile armate străine și interne. De asemenea, țara se confruntă cu crize politice și economice, care au dus la un declin general al respectării legii. Luna august a înregistrat o creștere bruscă a numărului atacurilor militanților, cu 99 de incidente raportate în toată țara, cel mai mare număr într-o singură lună din noiembrie 2014, potrivit Institutului Pakistan pentru Studii de Conflict și Securitate. Țara a amânat alegerile naționale până pe 8 februarie, din cauza crizelor de securitate.

Casa Albă a Statelor Unite ale Americii a adoptat un plan de ajutor militar în valoare de 14,5 miliarde de dolari pentru Israel, conform Al Jazeera. Planul reprezintă prima acțiune legislativă majoră sub conducerea noului președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care și-a asumat rolul după ce Kevin McCarthy a fost înlăturat de partidul republican. Proiectul de lege, însă, are o perspectivă slabă de a deveni lege după ce președintele american Joe Biden și colegii săi democrați din Senat și-au semnalat opoziția din cauza includerii reducerilor de cheltuieli și a lipsei de ajutor pentru Ucraina. Pentru a deveni lege, proiectul ar trebui să treacă de Senat, unde democrații au majoritatea, și să primească semnătura lui Biden. Președintele a cerut în schimb Congresului să adopte un pachet de cheltuieli de urgență de 106 miliarde de dolari care să includă finanțare pentru Israel, Taiwan și Ucraina.

Tribunalul Electoral din El Salvador a aprobat candidatura președintelui Nayib Bukele pentru realegere, conform AP News. Tribunalul Electoral Suprem din El Salvador a hotărât că președintele Nayib Bukele poate candida pentru realegere anul viitor, chiar dacă Constituția țării interzice, în teorie, acest lucru. Decizia survine la o săptămână după ce președintele popular din El Salvador s-a înscris pentru a candida din partea partidului Idei Noi(New Ideas). Autoritățile electorale au permis această posibilitate după o ședință, ce s-a soldat cu patru voturi pozitive și o abținere. Tribunalul Electoral Suprem a confirmat pe X, fosta platformă Twitter, că Bukele și candidatul său propus pentru funcția de vicepreședinte, Félix Ulloa, îndeplinesc ,,cerințele legale” pentru a candida în februarie 2024. De asemenea, Bukele a sărbătorit această decizie printr-o postare, în care a afirmat: ,,Înregistrat legal! Și fără niciun vot împotrivă’’. Oficialii au votat, totodată, în unanimitate, în favoarea candidaturii Frontului Național de Eliberare Farabundo Martí, un partid de stânga, format din foști luptători din războiul civil, din acesta obișnuind să facă parte și Bukele, până în anul 2017. 

Curtea Supremă a anunțat că se va pronunța cu privire la interzicerea stocurilor de arme cu foc rapid, folosite în cadrul atacurilor în masă din Las Vegas, relatează AP News. Curtea Supremă a hotărât că trebuie luată o decizie privind interzicerea stocurilor de protecție, atașamentele pentru arme, care permit celor semiautomate să tragă rapid precum mitralierele. Judecătorii vor audia argumentele referitoare la o reglementare pusă în aplicare de Departamentul de Justiție după un atac armat în masa, din Las Vegas în 2017, la începutul anului viitor. Curțile Federale de Apel au concluzionat diferit în ceea ce privește conformitatea regulamentului, care definește un stoc de protecție drept mitralieră. Judecătorii au declarat că vor examina cererea administrației Biden la o hotărâre a celei de-a 5-a Curți de Apel a Circuitului SUA din New Orleans, ce a invalidat interdicția. Acest caz nu se referă la dreptul din cel de-al doilea amendament, de ,,a deține și purta arme”, ci mai degrabă la maniera în care administrația Trump a respectat legea federală în schimbarea regulementărilor stocurilor de arme cu foc rapid.

Rezultatele finale ale alegerilor din Noua Zeelandă au sugerat că Partidul Național va avea nevoie de sprijinul populistului NZ First pentru a guverna, relatează The Guardian. Rezultatele finale ale alegerilor din Noua Zeelandă au sugerat că Partidul Național va avea nevoie de populistul NZ First pentru a guverna. Partidul de centru-dreapta a pierdut două locuri în numărătoarea finală și va trebui să se bazeze pe partenerul tradițional Act, precum și pe NZ First pentru a forma coaliția. Partidul Laburist a fost înlăturat din funcție, după șase ani, în urma alegerilor din octombrie, rezultatele preliminare oferind un mic avantaj Partidului Național și partenerului său tradițional de coaliție, Act. Voturile speciale pentru alegerile anterioare au favorizat stânga și, pe ansamblu, au costat dreapta unul sau două locuri. Winston Peters, liderul NZ First, este un politician rebel, care ar putea încerca să controleze politici de bază ale Partidului Național și ale Act-ului.

Fostul președinte american, Barack Obama, l-a asistat pe Joe Biden în elaborarea ordinului executive privind inteligența artificială, relatează ABC News. Fostul președinte Barack Obama a ajutat la elaborarea noii politici a Casei Albe, privind inteligența artificială, pe care președintele Joe Biden a înaintat-o la începutul acestei săptămâni, potrivit consilierilor familiarizați cu situația. Biden a prezentat politica AI a administrației, culminând cu un ordin executive, pe care l-a semnat. Planul include, de asemenea, existența unui grup de lucru condus de Departamentul de Comerț, pentru a studia și cerceta tendințele emergente ale AI. Ordinul executiv al lui Biden urmărește să protejeze împotriva amenințărilor reprezentate de inteligența artificială, asigurându-se că tehnologia nu este utilizată pentru a dezvolta arme distrugătoare sau pentru a organiza atacuri cibernetice. Obama a avut întâlniri cu liderii industriei AI, în cadrul cărora i-a presat pe aceștia și i-a făcut conștienți nu numai de preocupările ce vizează securitatea națională, ci și în legătură cu alte probleme, precum părtinirea și discriminarea.

Hasan Hezbollah a anunțat că s-a abținut în ceea ce privește declanșarea unui război mai amplu cu Israelul, conform Al Jazeera. Liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, a cerut încetarea focului din Gaza, în timp ce a amânat anunțarea oricărui conflict mai amplu cu Israelul. Mulți libanezi au fost îngrijorați de perspectivele unei confruntări mai ample cu Israelul, pe fondul războiului din Gaza. Nasrallah a susținut, într-un discurs televizat în direct, că atacul grupării Hamas asupra sudului Israelului, ce a avut loc pe 7 octombrie și care a declanșat războiul actual, a fost efectuat fără știrea Hezbollah sau a Iranului. Cu toate acestea, liderul partidului politic șiit și al grupului armat susținut de Iran a declarat, totodată, că, în eventualitatea producerii unei intensificari a conflictului cu Israel sau în cazul adâncirii crizei din Gaza, toate opțiunile rămân deschise. Nasrallah a învinovățit Statele Unite, pentru carnagiul actual din Gaza, unde peste 9.000 de palestinieni au fost uciși.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a găzduit un summit de două zile la Bletchley Park, Marea Britanie, pentru a aborda riscurile și oportunitățile legate de inteligența artificială, declară Politico. Chiar dacă evenimentul a fost criticat anterior, Sunak a reușit să convingă aproape 30 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii și China, să semneze un comunicat comun care subliniază importanța gestionării inteligenței artificiale. Acest summit a marcat un pas semnificativ în direcția cooperării internaționale în domeniul AI, primind elogii de la oficiali precum ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire. Chiar și cu provocările legate de prezența unor țări și tensiunile diplomatice, Sunak a reușit să atragă China și SUA la masă pentru a discuta despre această temă, ceea ce a fost văzut ca o realizare majoră. Summiturile ulterioare privind siguranța AI vor fi găzduite de Coreea de Sud și Franța.

Regele Charles a stârnit reacții variate în Kenya cu declarația sa despre atrocitățile coloniale britanice, informează The Guardian. Președintele William Ruto al Kenyei a salutat diplomatic „curajul regelui, dar a denunțat monstruozitatea suprimării coloniale. Atât organizații pentru drepturile omului, cât și istorici au criticat alegerea atentă a cuvintelor și au subliniat nevoia de despăgubiri pentru moștenirea colonială dureroasă. Aproximativ 500.000 de kenyeni au fost evacuați violent de pe pământurile lor, iar cererile de despăgubiri rămân nesoluționate. Tinerii au opinii variate cu privire la relațiile bilaterale, unii subliniind importanța confruntării cu istoria, în timp ce alții încearcă să se concentreze asupra viitorului. Activiștii cer evaluări ale încălcărilor recente ale drepturilor omului și despăgubiri pentru atrocitățile coloniale.

Inundațiile provocate de furtuna Ciarán au ucis cel puțin cinci persoane în Italia și au determinat revărsarea râurilor și inundarea localităților din Toscana, publica Euronews. Guvernatorul Toscanei, Eugenio Giani, a declarat că această cantitate de precipitații nu a fost înregistrată în ultimii 100 de ani. Ploile abundente au paralizat regiunea, întrerupând liniile de tren, autostrăzile și alimentarea cu electricitate pentru aproximativ 40.000 de oameni. Furtuna a provocat de asemenea alunecări de teren în sudul Austriei și a afectat nordul Franței și coasta Atlanticului. În Franța, peste jumătate de milion de gospodării au rămas fără electricitate, iar președintele Emmanuel Macron și premierul Elisabeth Borne au vizitat zonele afectate. Furtuna Ciarán a cauzat moartea a cel puțin 12 persoane în Europa de Vest, generând îngrijorări privind schimbările climatice.

Poliția din Serbia a efectuat șapte arestări legate sub suspiciunea de introducerea ilegală de persoane din Serbia în Ungaria, în urma recentelor incidente de pe graniță, anunță Euronews. Investigația extinsă a venit în urma unui incident armat care a avut loc săptămâna trecută, soldat cu trei migranți morți și unul rănit. Arestările au avut loc în Belgrad și Subotica, aproape de granița cu Ungaria. Autoritățile au efectuat raiduri zilnice în zona împădurită de la incident, unde mii de migranți au campat în căutarea traficanților. Până acum, au fost găsiți 738 de migranți, unii aproape de Ungaria, alții în apropierea graniței cu Bulgaria. Violentele și contrabanda sunt tot mai frecvente în această zonă a frontierei dintre Serbia și Ungaria. Serbia a rămas un punct de tranzit important pe ruta migrației către Vestul Europei, cu Ungaria impunând controale stricte la graniță.

Premierul australian, Anthony Albanese, a devenit primul lider al Australiei care a vizitat China din ultimii șapte ani, marcând reluarea relațiilor diplomatice după dispute și tensiuni, publică BBC News. Statul chinez a eliberat recent un jurnalist chinezo-australian și a revizuit tarifele la exporturile australiene, în timp ce Australia a suspendat acțiunile la Organizația Mondială a Comerțului și a permis închirierea unui port strategic chinezilor. Cu toate acestea, relația a fost afectată de competiția pentru influență în regiunea Insulelor Pacificului și divergențe privind viitorul relației. Anthony Albanese a căutat o stabilizare a relațiilor, dar trebuie să gestioneze temerile australienilor legate de China ca amenințare militară emergentă. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …