Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 10 octombrie în lume – Oficialii din Canada și Țările de Jos au dat în judecată Siria, Rusia nu a reușit să redevină membru al Consiliului ONU pentru drepturile omului, O scrisoare „pro” Palestina a provocat reacții negative din partea mai multor deputați ai SUA
Sursă foto: AP Photo/Peter Dejong

A fost 10 octombrie în lume – Oficialii din Canada și Țările de Jos au dat în judecată Siria, Rusia nu a reușit să redevină membru al Consiliului ONU pentru drepturile omului, O scrisoare „pro” Palestina a provocat reacții negative din partea mai multor deputați ai SUA

Material realizat de Diana-Alexandra Dumitrescu și Romina Manolescu

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că pacea este „unica soluție” în contextul amenințărilor lansate de China, relatează AP News.  Președinta Taiwanului a făcut această declarație în contextul amenințărilor Beijingului de a invada și a anexa teritoriul statului. Aceasta a mai susținut și că, în cazul Taiwanului, comunitatea internațională vede stabilitatea în zonă ca fiind o „componentă indispensabilă a securității și prosperității globale”. Autoritățile chineze au început să trimită din ce în ce mai multe avioane și nave pentru a intimida guvernul taiwanez. Tsai a pus accentul asupra menținerii păcii dintre cele două state și a făcut referire la submarinele produse în Taiwan ce au drept scop îmbunătățirea securității insulei. Partidul președintelui Tsai, Partidul Democratic Progresist, se va confrunta în cadrul alegerilor de anul viitor cu un partid naționalist, care susține unificarea Taiwanului cu China.

Autoritățile din Finlanda au anunțat că au început să investigheze cauzele avariei de la conducta submarină Baltic Connector, informează BBC. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că sursa scurgerii a fost identificată, iar cauzele sunt investigate atât de Finlanda, cât și de Estonia. Conducta a fost închisă duminică după ce a fost înregistrată o scădere subită de presiune. Publicațiile finlandeze susțin că această avarie nu este accidentală, ci ar putea fi cauzată de autoritățile rusești, drept „pedeapsă” pentru aderarea Finlandei la NATO. Distrugerile au fost înregistrate în două puncte ale Zonei Economice Exclusive a Finlandei. Orpo a mai susținut în cadrul unei conferințe de presă că „avariile descoperite nu puteau fi cauzate de folosirea normală a conductei sau de fluctuațiile de presiune”. În ciuda faptului că această conductă este cea mai importantă legătură a Finlandei cu rețeaua de gaze din Europa, prim-ministrul a susținut că securitatea energetică a statului nu este pusă în pericol.

Agenția spațială rusească Roscosmos a informat că a fost înregistrată o defecțiune la modulul său de pe Stația Spațială Internațională, conform CNN. Agenția a anunțat într-o postare publicată pe platforma Telegram că unul dintre modulele rusești de pe Stația Spațială Internațională a prezentat o defecțiune, fiind descoperită o scurgere a lichidului de răcire. Scurgerea a fost înregistrată la modulul Naoko, adăugat la Stația Spațială Internațională în 2021. În mesajul postat de către autorități este detaliat faptul că „circuitul termic principal al modulului operează normal și oferă condiții confortabile celor care se află în modul”. Această avarie a fost observată și de echipa NASA, care a declarat că „a observat o scurgere care provenea de la unul din cele două radiatoare”. Oficialii NASA au confirmat că radiatorul primar funcționează normal, iar echipa de pe SSI nu se află în pericol.

Oficialii din Canada și Țările de Jos au dat în judecată Siria pentru acte de tortură asupra propriei sale populații, informează AP News. Canada și Țările de Jos s-au prezentat la o ședință din cadrul Curții Supreme a Națiunilor Unite în care a fost discutată cererea celor două state de a pune Siria sub acuzare pentru acte de tortură instituționalizată asupra propriei populații. Conflictul din Siria a debutat în anul 2011 cu o serie de proteste pașnice la adresa președintelui Bashar Assad, însă, răspunsul violent al guvernului a determinat declanșarea unui război civil. În ultimii ani au fost comise serii de violări la adresa drepturilor omului. Un avocat al guvernului canadian, Teresa Crockett, a subliniat importanța luării măsurilor împotriva guvernului sirian, declarând că „Dacă rămâne neverificată, Siria va continua abuzurile”. Deși autoritățile din Siria au fost convocate la această ședință, acestea au decis să nu se prezinte.

O scrisoare pro Palestina, redactată de mai mulți studenți Harvard, a provocat reacții negative din partea mai multor deputați ai Statelor Unite ale Americii, relatează BBC. Un grup de studenți de la Harvard a redactat o scrisoare prin care a condamnat Israelul pentru violențele din zonă. În scrisoare, al cărei autor este Comitetul Universitar de Solidaritate pentru Palestina din cadrul Harvard, se regăsesc mai multe opinii ale studenților, care sunt de părere că „Regimul apartheid este singurul vinovat pentru violențe. Violența israeliană a structurat existența palestinienilor în ultimii 75 de ani.” Această scrisoare a fost făcută publică în contextul în care, în Israel, a fost declarată stare de război în urma atacurilor grupării Hamas. Fostul Secretar al Trezoreriei din S.U.A., Larry Summers, a declarat că este „scărbit” de această manifestare a studenților. Mesajul său a fost susținut de mai mulți deputați republicani. Oficialii Harvard au precizat că instituția condamnă actele de violență perpetuate de gruparea Hamas.

Aproximativ 1.000 de păsări au murit într-o singură zi, după ce au zburat într-o clădire din Chicago, depășind semnificativ numărul de morți din migrațiile trecute, potrivit BBC. Activiștii din domeniu au solicitat, printre altele, stingerea luminilor puternice din clădiri, care pot dezorienta păsările. Păsările au fost colectate de oamenii de știință și voluntarii din cadrul Field Museum, care monitorizează McCormick Place, cel mai mare centru de convenții din America de Nord pentru păsările moarte sau rănite. Într-o declarație postată pe Instagram, reprezentanții  McCormick Place au recunoscut că un număr „extrem de mare” de păsări migratoare a murit „din cauza condițiilor meteorologice neobișnuite” și a „confuziei aviare” cauzată de lumini. Un studiu realizat de Laboratorul de Ornitologie al Universității Cornell în 2019 a estimat că aproximativ 600 de milioane de păsări mor în coliziuni în SUA în fiecare an, cele mai periculoase orașe fiind Chicago, Houston și Dallas.

Unul dintre ultimii supraviețuitori ai masacrului din Oklahoma din 1921 a murit la vârsta de 102 ani, informează Reuters. Hughes Van Ellis a murit în Denver, Colorado conform familiei sale. Aproximativ 300 de persoane, majoritatea de culoare, au fost ucise când locuitorii albi au ars cartierul afro-american din Tulsa, Greenwood. Zona Greenwood, cunoscută sub numele de „Black Wall Street”, avea o populație de peste 10.000 de rezidenți de culoare în 1921, când segregarea rasială era strictă și organizația Ku Klux Klan avea o influență puternică în Oklahoma. Ellis, Viola Fletcher, sora sa de 109 ani, și Leslie Benningfield Randle, un alt supraviețuitor în vârstă de 108 ani, au dat în judecată autoritățile din Tulsa pentru unul dintre cele mai semnificative acte de violență rasială din istoria Statelor Unite, solicitând o taxă fiscală de 99 de ani pentru rezidenții descendenți ai victimelor masacrului. Un judecător din Oklahoma a respins procesul în iulie, iar avocații lor au făcut apel la instanța supremă a statului.

Rusia nu a reușit să redevină membru al Consiliului Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului, potrivit BBC. Statul a fost expulzat din organul superior al drepturilor omului în 2022, după invadarea Ucrainei. Ultimul vot a avut loc la câteva zile după un atac cu rachete rusești care a ucis 52 de persoane în satul Hroza din nord-estul Ucrainei. În “cursa” pentru pozițiile din consiliu alocate Europei de Est, Rusia a primit 83 de voturi pozitive din partea celor 193 de membri ai adunării generale a ONU, în timp ce Bulgaria a obținut 160, iar Albania 123. Reprezentanții Rusiei au promis că vor găsi „soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului”, susținând că nu doresc ca organizația internațională să devină un „instrument care servește voințelor politice ale unui grup de țări”. Consiliul va fi format din următoarele state din 2024, timp de trei ani: Albania, Brazilia, Bulgaria, Burundi, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Republica Dominicană, Franța, Ghana, Indonezia, Japonia, Kuweit, Malawi și Regatul Țărilor de Jos.

Patru cetățeni britanici au fost eliberați de talibani după ce au fost reținuți în Afganistan pentru că ar fi încălcat legile statului la începutul acestui an, relatează The Guardian. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Regatului Unit a declarat că guvernul de la Londra „regretă acest episod”, adăugând, în numele familiilor cetățenilor britanici, că își exprimă scuzele față de administrația actuală a Afganistanului pentru orice încălcare a legilor. Bărbații au fost ajutați de organizația britanică non-profit Presidium Network care lucrează în zonele de conflict. În iunie, alți cinci cetățeni britanici deținuți de talibani timp de aproximativ șase luni, inclusiv fostul cameraman al BBC și expertul afganistan Peter Jouvenal, au fost eliberați. Cele cinci persoane au fost reținute separat, iar sursele britanice au susținut că nu au oferit nimic în schimbul eliberării lor, cu excepția scuzelor de rigoare.

Autoritățile indiene au susținut că romanciera câștigătoare a premiului Booker, Arundhati Roy, ar putea fi urmărită penal pentru un discurs din 2010 despre Cașmir, relatează Al Jazeera. În plângerea inițială Roy și alți autori au fost acuzați că au susținut discursuri care pledează pentru secesiunea Cașmirului de India, care guvernează parțial regiunea în litigiu, revendicând-o integral, în opoziție cu Pakistan. În ultimii ani, activitatea autoarei a evidențiat-o drept unul dintre cei mai importanți critici ai guvernului condus de Modi, care a fost acuzat de vizarea activiștilor pentru urmărire penală și de suprimarea libertății de exprimare. Kashmirul este unul dintre cele mai sensibile subiecte ale discuțiilor publice din India, din  cauza celor două războaie și a mai multor neînțelegeri cu Pakistan legate de controlul teritoriului. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …