Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 9 octombrie în lume – Israel a declarat oficial război împotriva grupului militant Hamas, Curtea Supremă britanică va audia apelul guvernului privind anularea legii deportărilor în Rwanda, Procesul a doi foști oficiali rwandezi acuzați de crime de război și genocid a debutat la Bruxelles
Sursa foto: Mediafax.

A fost 9 octombrie în lume – Israel a declarat oficial război împotriva grupului militant Hamas, Curtea Supremă britanică va audia apelul guvernului privind anularea legii deportărilor în Rwanda, Procesul a doi foști oficiali rwandezi acuzați de crime de război și genocid a debutat la Bruxelles

Material realizat de Turcu Mihai și Mihai Marco Percă 

Echipele de căutare au anunțat continuarea eforturile de salvare a oamenilor prinși sub dărâmături în urma cutremurului petrecut în  Afghanistan, conform BBC. Seismul, cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, a avut loc sâmbătă în provincia Herat, iar potrivit autorităților talibane, circa 2000 de persoane au decedat sau au fost rănite. În mediul rural, unde locuințele erau construite din nămol, acestea s-au prăbușit încă din primele momente, iar locuitorii au folosit lopeți și propriile mâini în eforturile de salvare. În ciuda facilităților medicale inadecvate, medicii depun eforturi pentru ajutorarea victimelor. Afganistanul este frecvent lovit de cutremure, în special în zona lanțului muntos Hindu Kush, întrucât se află la intersecția plăcilor tectonice Eurasiatică și Indiană.

 

Ministrul Prezident al landului german Bavaria, Markus Söder, a anunțat că dorește continuarea coaliției de guvernare cu Partidul Votanților Liberi (PVL) în urma alegerilor regionale, potrivit DW. Potrivit acestuia, care este și președintele Uniunii Creștin-Sociale (CSU), rezultatul scrutinului i-a oferit un mandat pentru formarea unui „guvern puternic și stabil“. De asemenea, Markus Söder, un critic al actualei politici a statului german de primire a imigranților și a refugiaților, a cerut înăsprirea politicii privind migrația. Conform rezultatelor provizorii ale alegerilor, CSU a obținut 37% din voturi, fiind urmat de PVL cu 15,8%, Alternativa pentru Germania cu 14,6% și Partidul Verzilor cu 14,4%.

 

Partidul Popular Creștin Social (PPCS) a câștigat alegerile parlamentare din Luxemburg, anunță Politico. Potrivit rezultatelor scrutinului, acesta a obținut 21 dintre cele 60 de locuri din legislativ. Actuala coaliție de guvernare, condusă de către premierul Xavier Bettel, a obținut doar 29 de locuri, nereușind să obțină o majoritate clară. Partidul Reformei Democratice Alternative, de extremă dreapta, s-a clasat pe a patra poziție. Președintele PPCS, Luc Frieden, a declarat după anunțarea rezultatelor că acestea permit partidului său să joace un rol-cheie în formarea viitorului executiv.

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a negat că statul a avut un rol în atacul Hamas asupra Israelului, informează Al Jazeera. Declarația sa a venit drept răspuns la acuzațiile lansate de către publicația The Wall Street Journal potrivit cărora autoritățile de la Teheran au ajutat organizația din Fâșia Gaza să-și planifice atacul. Oficialul iranian a mai spus că palestinienii au „capacitatea și voința necesară să-și apere națiunea și să-și recupereze drepturile“. Relațiile dintre Israel și Iran au devenit ostile după Revoluția Islamică  din 1979, noul regim de la Teheran rupând relațiile diplomatice cu acesta și retrăgând recunoașterea statalității. Cele două state s-au acuzat de multe ori de atacuri asupra teritoriului celuilalt, autoritățile de la Ierusalim considerând Iranul cea mai mare amenințare la adresa statului.

 

 

Oficialul de migrație din Papua Noua Guinee a declarat că refugiații australieni ar putea fi trimiși înapoi în Australia, informează The Guardian. Stanis Hulahau a susținut că refugiații au fost abandonați și că dacă Australia nu va finanța continua finanțarea programul umanitar din Papua Noua Guinee, ei vor fi trimiși înapoi. Firmele din PNG care îi găzduiau și îi îngrijeau au acum datorii de zeci de milioane de dolari afirmă Hulahau autoritățile de la Port Moresby, însă guvernul Australian a susținut că nu este responsabil pentru bunăstarea refugiaților și a refuzat să publice suma alocată PNG pentru gestionarea lor. Hulahau a solicitat clarificări și finanțare suplimentară pentru a gestiona refugiații rămași în PNG.

 

Israel a declarat oficial război împotriva grupului militant Hamas, informează Politico. După atacul Hamasului in sudul israelului, soldații israelieni au declanșat lovituri in Fâșia Gaza. Prim ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis o “răzbunare puternică” și Israelul a declarat oficial război, autorizând “măsuri militare semnificative”. Bilanțul deceselor a ajuns la peste 700 în Israel, iar mai mult de 400 de palestinieni au fost omorâți. Hamas a luat captivi, inclusiv femei și copii. Aviația Israelul a lansat atacuri aeriene în Gaza și se pregătește pentru un conflict de lungă durată. Soldații israelieni au continuat să se confrunte cu incursiunile militanților Hamas și au intrat în conflicte armate cu grupul militant libanez Hezbollah. Această evoluție a crescut posibilitatea unui conflict regional extins. Forțele armate israeliene au raportat confruntări cu incursiuni ale Hamas în opt locuri și au efectuat 426 de atacuri în Fâșia Gaza, care au inclus și bombardarea clădirilor rezidențiale.

 

Curtea Supremă a Regatului Unit va audia apelul guvernului privind anularea unei legi care a interzis deportarea solicitanților de azil în Rwanda, declară DW. Această politică face parte din strategia prim-ministrului Rishi Sunak de reducere a migrației. Anterior, Curtea de Apel a decis că Rwanda nu este o țară sigură și că deportarea la distanțe mari nu este legală. Reprezentanții guvernului au susținut planul, în timp ce migranții din Siria, Irak, Iran, Vietnam și Sudan l-au contestat. Această decizie are implicații pentru Partidul Conservator al lui Sunak, care a pus migrația în centrul politicii sale. Guvernul lui Sunak a introdus o lege care blochează cererile de azil pentru cei care ajung în Marea Britanie cu bărci mici. Totuși, această politică a fost considerată ilegală din cauza Legii Drepturilor Omului din Marea Britanie (HRA), care aduce în legislația britanică Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Din acest motiv, unii membri ai partidului lui Sunak doresc ca Marea Britanie să se retragă din CEDO.

 

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a sărbătorit victoria partidului său, Noua Democrație, în alegerile locale din țară, relatează Euronews. În primul tur al alegerilor, Noua Democrație, partidul prim-ministrul, a câștigat șapte din cele 13 regiuni, inclusiv Atena și Salonic. Mitsotakis a subliniat că acest vot reflectă încrederea cetățenilor în partidul său. Nikos Hardalias a fost ales guvernator al regiunii Attica (care conține Atena), cu peste 45% din voturi, în timp ce Apostolos Tzitzikostas a fost reales pentru al treilea mandat la conducerea Macedoniei Centrale, cu o majoritate de peste 60% din voturi, în Salonic.

 

Procesul a doi foști oficiali rwandezi acuzați de crime de război și crime de genocid comise în timpul genocidului Tutsi din 1994 a debutat la Bruxelles, raportează Euronews. Pierre Basabosé, în vârstă de 76 de ani, nu a fost prezent în instanță din cauza internării în spital, invocând demența. Avocatul său, Jean Flamme, a susținut că Basabosé nu ar trebui să participe la proces, cerere respinsă anterior. Cealaltă acuzată este Séraphin Twahirwa, în vârstă de 65 de ani, un membru al familiei fostului președinte. Deasemenea, Basabosé a fost acuzat de propagandă și finanțarea Interahamwe, iar Twahirwa de conducerea unei miliții Interahamwe și violuri împotriva femeilor Tutsi. Dacă sunt găsiți vinovați, riscă închisoarea pe viață Se așteaptă ca procesul să dureze cel puțin două luni, , fiind a șasea astfel audiere din Belgia.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 9 aprilie în lume – Oficialii Curții Supreme din Arizona au reintrodus interdicția avorturilor în temeiul unei legi din secolul al XIX-lea, Oficialii din Turcia au restricționat exporturile a 54 de produse către Israel până la încetarea focului din Gaza, Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat că statul nu va bloca nici o vânzare de arme către Israel

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Fostul președinte al Africii de Sud, …