Home / A fost azi în lume / Au fost 29 și 30 iulie în lume – Dmitri Medvedev a anunțat posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unei contraofensive ucrainene reușite, Liderii din Africa de Vest au decis să suspende relațiile cu Niger iar Cel puțin 40 de persoane au fost ucise și peste 130 rănite după o explozie puternică la un miting politic din nord-vestul Pakistanului

Au fost 29 și 30 iulie în lume – Dmitri Medvedev a anunțat posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unei contraofensive ucrainene reușite, Liderii din Africa de Vest au decis să suspende relațiile cu Niger iar Cel puțin 40 de persoane au fost ucise și peste 130 rănite după o explozie puternică la un miting politic din nord-vestul Pakistanului

Material realizat de Radu Mocanu.

Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a anunțat posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unei contraofensive ucrainene reușite, notează Reuters. Avertismentul său vine în contextul tensiunilor în creștere dintre cele două țări, cauzate de luptele teritoriale. Medvedev a sugerat că ofensiva susținută de NATO ar putea pune în pericol teritoriul Rusiei și că utilizarea armelor nucleare ar fi singura opțiune. El a făcut referire la un decret al președintelui rus care permite utilizarea armelor nucleare ca răspuns la agresiunea împotriva Rusiei cu arme convenționale care amenință existența statului rus. Tensiunile dintre cele două țări au crescut în contextul contraofensivei Ucrainei pentru a recuceri teritoriile anexate unilateral de Rusia. Comunitatea internațională urmărește îndeaproape situația. Totodată, pe criticii Kremlinului îi preocupă declarațiile extreme ale lui Medvedev, care pot escalada tensiunile și pot avea consecințe grave asupra securității globale.

 

Cel puțin 40 de persoane au fost ucise și peste 130 rănite după o explozie puternică la un miting politic în Pakistanul de nord-vest, conform Al Jazeera. Bomba a detonat la o adunare a partidului conservator Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) în districtul Bajur, la granița cu Afganistanul. Nu există încă o revendicare a atacului, dar autoritățile locale au declarat că a fost cauzat de terorist sinucigaș. Partidul JUI-F a organizat mitingul pentru a-și mobiliza susținătorii în vederea viitoarelor alegeri. Analiza indică faptul că gruparea Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) ar putea fi responsabilă pentru explozie, deoarece aceasta și-a crescut activitatea teroristă după ce încetarea focului cu guvernul a eșuat anul trecut. TTP a cerut impunerea legii islamice și retragerea fuziunii zonelor tribale din Pakistan cu provincia Khyber Pakhtunkhwa. Atacurile teroriste au vizat în special regiunile de la granița cu Afganistanul, iar amenințarea rămâne în continuare, dând naștere la îngrijorărilor cu privire la securitatea în zonă.

 

Fiul președintelui columbian a fost arestat într-un proces de spălare de bani și îmbogățire ilicită, relatează BBC. Printre acuzații se numără și primirea de bani de la traficanții de droguri, fapt ce a fost negat atât de acuzat cât și de președintele columbian. Biroul procurorului general a declarat că acuzațiile împotriva lui Nicolas se referă la contribuții ilegale redirecționate din campania electorală a tatălui său. În Columbia, aproximativ 450.000 de persoane au fost ucise ca urmare a conflictului intern care a durat 60 de ani. Gustavo Petro, primul lider de stânga al țării, a promis să asigure pacea și să negocieze cu grupurile armate de rebeli  și cartelurile de droguri, dar eforturile sale au avut succes intermitent în primul său an în funcție. Un armistițiu negociat cu grupul de gherilă National Liberation Army (ELN) urmează să înceapă în august, dar discuțiile cu cartelul de crimă Clan del Golfo au eșuat din cauza violențelor continue.

 

Liderii din Africa de Vest au decis să suspende relațiile cu Niger ca răspuns la loviturile de stat militare din această săptămână, anunță Deutsche Welle. În cadrul unei reuniuni de urgență a Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), aceștia au impus imediat sancțiuni financiare împotriva Nigerului și au autorizat utilizarea forței militare dacă junta nu cedează puterea și nu eliberează președintele ales al țării, Mohamed Bazoum, din detenție. Cu toate acestea, susținătorii loviturii de stat au organizat proteste masive împotriva intervenției ECOWAS și au atacat chiar și Ambasada Franței din Niamey. Liderii militari din Niger au avertizat împotriva unei astfel de intervenții militare, acuzând ECOWAS că ar urmări un plan de agresiune împotriva țării lor, sprijinit de alte țări africane și occidentale. Noua conducere militară a emis un apel către cetățeni să iasă în stradă pentru a susține junta și pentru a demonstra împotriva ECOWAS. Susținătorii loviturii de stat au cerut să fie lăsați să-și guverneze țara fără intervenția altor puteri.

 

Un incendiu la o centrală electrică din sudul Irakului și explozii în alte zone au provocat perturbări grave în rețeaua națională de electricitate, potrivit Al Jazeera. Incendiul de la centrala Al-Bkir din orașul Basra a dus la oprirea totală a sistemului electric în zonă. În același timp, trei turnuri de electricitate din nord au fost afectate de atacuri cu dispozitive explozive improvizate, întrerupând temporar serviciul electric. Nu s-a stabilit încă responsabilitatea pentru aceste atacuri, dar grupări precum ISIS sunt cunoscute pentru activitatea lor în zonă. Cu infrastructura electrică precară, Irakul se confruntă cu proteste  frecvente ale populației nemulțumite de lipsa energiei, mai ales în perioadele de vârf, cum ar fi vara. În ciuda încercărilor de a crește capacitatea de producție a energiei, țara se confruntă în continuare cu dificultăți în a satisface cererea tot mai mare., Semnarea recentă a unui acord cu o companie franceză pentru producția de energie din gaz natural oferă speranțe în rezolvarea crizei energetice a țării și în atragerea investitorilor străini. Cu toate acestea, infrastructura vulnerabilă și amenințările reprezentate de grupurile armate aduc provocări continue în asigurarea securității energetice în Irak. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …