Material realizat de Mădălina Robu
Președintele parlamentului Ucrainei a susținut un discurs de reconciliere cu privire la crimele în masă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au condus la tensiuni în relațiile cu statul vecin și aliatul său strategic, Polonia, timp de 80 de ani, relatează ABC News. „Viața umană are o valoare egală, indiferent de naționalitate, rasă, sex sau religie”, a afirmat Ruslan Stefanchuk în fața parlamentarilor polonezi. „Cu această conștientizare, vom coopera cu voi, dragi prieteni polonezi, și vom accepta adevărul, indiferent de cât de intransigent ar fi acesta”. Polonia marchează anul acesta 80 de ani de la masacrul a circa 100.000 de polonezi din 1943-1944 de către naționaliștii ucraineni din regiunea ucraineană Volinia și din alte regiuni aflate în estul Poloniei, sub ocupația nazistă germană, și care în prezent fac parte din teritoriul Ucrainei.
Unul dintre cei mai căutați suspecți în cazul genocidului din Rwanda, un ofițer de poliție suspectat că a orchestrat uciderea a peste 2.000 de oameni într-o biserică în urmă cu aproape trei decenii, a fost arestat în Africa de Sud după 22 de ani de fugă, informează ABC News. Reprezentanții Mecanismului Internațional Rezidual pentru Tribunalele Penale (IRMCT) au declarat că Fulgence Kayishema a fost arestat la o podgorie din Paarl, un orășel dintr-o regiune vinicolă la aproximativ 30 de mile est de Cape Town. Kayishema, despre care se crede că are peste 60 de ani, și-a asumat o identitate falsă și a purtat numele de Donatien Nibashumba, conform declarațiilor poliției sud-africane. Acesta a fost capturat prin intermediul unei operațiuni comune desfășurate de către serviciul de urmărire al Tribunalului și de către autoritățile sud-africane, conform declarațiilor înaintate de reprezentanții corpului judecătoresc, în urma unei anchete prin care Kayishema a fost urmărit în mai multe țări africane, inclusiv în Mozambic și Eswatini, de la rechizitoriul său în 2001.
Economia Germaniei a intrat în recesiune, deoarece șocul augmentării prețului energiei de anul trecut a afectat cheltuielile de consum, conform CNN. Producția din cea mai mare economie a Europei a scăzut cu 0,3% în primele trei luni ale anului, după o contracție economică de 0,5% la sfârșitul anului 2022, conform datelor oficiale. O recesiune este definită prin succedarea a două trimestre consecutive de scădere a producției. „Persistența creșterilor semnificative a prețurilor continuă să fie o povară pentru economia germană încă de la începutul anului”, au declarat oficialii germani. „Acest lucru s-a reflectat în special în cheltuielile pentru consumul total gospodăriilor, care a scăzut cu 1,2% în primul trimestru din 2023”.
Imigrația în Marea Britanie a crescut cu peste 15%, cu 1,2 milioane de oameni sosind în țară pentru ședere pe termen lung în 2022, potrivit cifrelor publicate de Oficiul Național de Statistică, informează Euronews. Aproximativ 606.000 de persoane au fost adăugate la populația Marii Britanii, înregistrându-se un nou record, în ciuda faptului că 557.000 de persoane au emigrat din țară în aceeași perioadă de timp. În 2021, migrația netă a fost de 504.000, o cifră care a crescut cu circa 20% acum. Creșterea numărului de studenți internaționali ca urmare a ridicării restricțiilor pandemiei a alimentat cifrele în creștere, potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS). Imigrația din afara UE a determinat, de asemenea, nivelurile ridicate ale migrației, sosirile din Ucraina și Hongkong atingând un nivel record. Cetăţenilor din aceste două ţări li s-au oferit vize speciale, din cauza invaziei ruse şi, respectiv, a evenimentelor politice interne.
Mai multe persoane au fost ucise într-un atac ce a implicat o serie de înjunghieri și alte conflicte armate în centrul Japoniei, relatează BBC. Conform surselor actuale, un bărbat în camuflaj ar fi înjunghiat o femeie și apoi a folosit o pușcă de vânătoare în orașul Nakano, prefectura Nagano. De asemenea, doi polițiști au fost uciși, iar o altă persoană a fost rănită. Presupusul atacator s-a ascuns în interiorul unei clădiri, după cum informează presa japoneză. Violența ce implică arme rămâne extrem de rară în Japonia, în ciuda uciderii fostului premier Shinzo Abe în luna iulie a anului trecut. Potrivit agenției de presă japoneză Kyodo, poliția a primit un apel despre un bărbat care a urmărit și înjunghiat o femeie. Bărbatul ar fi împușcat polițiștii care au răspuns la urgență, după care s-ar fi baricadat într-o clădire.