Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 18 aprilie în lume – Autoritățile din Tunisia l-au arestat pe liderul partidului din opoziție, Rached Ghannouchi, Camera inferioară a parlamentului Rusiei a aprobat o legislație care mărește pedepsele pentru trădare și pentru terorism iar Legislatorii Uniunii Europene au aprobat libera circulație a cetățeniilor din Kosovo pe teritoriul statelor membre, în limita a 90 de zile

A fost 18 aprilie în lume – Autoritățile din Tunisia l-au arestat pe liderul partidului din opoziție, Rached Ghannouchi, Camera inferioară a parlamentului Rusiei a aprobat o legislație care mărește pedepsele pentru trădare și pentru terorism iar Legislatorii Uniunii Europene au aprobat libera circulație a cetățeniilor din Kosovo pe teritoriul statelor membre, în limita a 90 de zile

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu.

Armistițiul de 24 de ore convenit între facțiunile militare rivale din Sudan a fost încălcat, violențele escaladând în Khartoum, informează Reuters. În ciuda presiunilor venite din partea Statelor Unite ale Americii de a aplana conflictul din Sudan, care a escaladat într-o criză umanitară, violențele s-au intensificat în capitala statului și orașele vecine. Conflictul a debutat acum câteva zile, între armata statului și principala organizație paramilitară, luând viața a peste 185 de persoane. Un pact de încetarea a focului a intrat oficial în vigoare, însă a fost la scurt timp încălcat. Organizația Națiunilor Unite a numit conflictul o catastrofă umanitară, ducând inclusiv la colapsul sistemului de sănătate. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că a purtat discuții atât cu șeful armatei, Abdel Fattah al-Burhan, cât și cu liderul organizației paramilitare, Mohamed Hamdan Dagalo, pentru a încuraja încetarea focului pentru a permite sudanezilor să fie reuniți cu familiile lor și pentru a le oferi ajutor.

 

Ministrul sirian de externe, Faisal Mikdad, a avut o întâlnire cu omologul său tunisian, Nabil Ammar, reluând astfel relațiile diplomatice dintre cele două state, conform Associated Press. În cadrul unei vizite oficiale de trei zile, ministrul sirian a purtat discuții cu ministrul tunisian, menite să restabilească relațiile diplomatice dintre cele două state, întrerupte în 2012. Departamentul de Externe al Tunisiei a declarat, într-un comunicat, că vizita este menită să ajute la restabilirea relațiilor bilaterale dintre Siria și Tunisia. Vizita a venit în urma deciziei președintelui tunisian, Kais Saied, de a numi un ambasador în capitala Siriei, Damasc, urmată de decizia guvernului sirian de a-și redeschide ambasada din Tunis. 

 

Autoritățile americane au arestat două persoane din New York, sub suspiciunea că ar fi condus o secție de poliție secretă chinezească în Manhattan, relatează BBC. Doi rezidenți ai orașului New York, Lu Jianwang și Chen Jinping, au fost arestați de FBI, sub acuzații de conspirație și obstrucție a justiției. Statul chinez a negat anterior operarea secțiilor de poliție secretă, numindu-le „centre de servicii” pentru cetățenii chinezi din SUA. Departamentul de Justiție al SUA a declarat că cei doi oameni au lucrat împreună pentru a înființa prima secție de poliție secretă din Statele Unite, în numele Ministerului Securității Publice din China. De asemenea, declarația departamentului a cuprins faptul că centrul a fost închis în toamna anului 2022, după ce cei implicați au luat cunoștință de o anchetă a FBI asupra stației de poliție. Procurorul general din Brooklyn, Breon Pearce, a declarat că „această urmărire penală dezvăluie încălcarea flagrantă de către guvernul chinez a suveranității națiunii, prin înființarea unei secții de poliție secretă în New York”.

 

Autoritățile din Tunisia l-au arestat pe liderul partidului din opoziție, Rached Ghannouchi, informează Deutsche Welle. În urma arestării lui Ghannouchi, poliţia tunisiană a percheziţionat sediul principal al partidului său islamist din opoziție, Ennahda. Ghannouchi se numără printre cei mai importanți critici ai președintelui tunisian, Kais Saied. Partidul Ennahda a cerut eliberarea liderului său, declarând, într-un comunicat, că „condamnă această acțiune periculoasă”. În ceea ce privește motivul arestului, Ghannouchi a negat orice faptă greșită, iar partidul său a declarat că acuzațiile aduse împotriva acestuia sunt motivate politic. Începând cu luna februarie au avut loc mai multe arestări ai opozanților președintelui tunisian, pe fondul deteriorării democrației în stat și creșterea puterii președintelui. 

 

Președintele rus, Vladimir Putin, a vizitat o bază militară din sudul regiunii Herson din Ucraina, relatează CNN.  În cea de-a doua călătorie publică pe teritoriul ocupat de la invazia de anul trecut, liderul rus a purtat discuții cu comandanții forțelor aeriene ale unității armatei „Nipru” din Rusia, întâlnindu-se și cu alți ofițeri superiori. Potrivit agenției de presă din Rusia, TASS, unul dintre scopurile principale ale vizitei a fost acela de a obține un „raport” de la oficialii militari despre Herson, care este parțial deținut de Rusia, și despre regiunea de sud-est, Zaporojie. În același timp, în partea de est, președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a vizitat soldații aflați la un spital din orașul asediat Avdiivka din regiunea Donețk, unde a acordat medalii trupelor rănite.

Camera inferioară a parlamentului Rusiei a aprobat o legislație care mărește pedepsele pentru trădare și pentru terorism, relatează ABC News. Legislația, care urmează să avanseze la camera superioară a parlamentului, reprezintă o escaladare a represiunii interne a Kremlinului. Susținătorii drepturilor omului proclamă că acuzațiile de trădare și terorism sunt uneori folosite împotriva criticilor și oponenților politici. Un alt aspect al represiunii a fost o acuzație de violență adusă împotriva liderului opoziției ruse întemnițat, Alexei Navalny. Duma de Stat a trimis spre aprobare ulterioară o propunere de majorare a pedepsei pentru trădare la închisoare pe viață, de la maximul actual de 20 de ani. Pedeapsa pentru terorism ar fi majorată de la 15 la 20 de ani de închisoare. De asemenea, în ceea ce privește terorismul internațional, pedeapsa va pornit de la 12 ani la închisoare pe viață, în comparație cu cea actuală de 10 până la 20 de ani. 

Poliția germană a declarat că șapte soldați au fost răniți după ce patru vehicule militare blindate s-au izbit unul de celălalt pe o autostradă bavareză, informează ABC News. Mai multe instituții de presă germane au raportat că vehiculele implicate în accident aparțineau armatei americane, dar poliția germană a comunicat că nu este autorizată să ofere informații despre naționalitatea soldaților răniți. Poliția din Amberg a declarat că „un convoi militar circula pe autostrada A6 în serviciu de manevră și din motive încă necunoscute, a avut loc o coliziune ce a implicat patru vehicule blindate”. „Conform constatărilor inițiale, șapte soldați au fost răniți și transportați la spital, doi dintre ei cu elicopterul de salvare”, a comunicat din partea poliției din Amberg Tobias Mattes, adăugând că unul dintre soldați se află într-o stare gravă. Accidentul a avut loc în jurul orei 10:55, ora locală, pe porțiunea de autostradă dintre nodurile Sulzbach-Rosenberg și Amberg-Vest în direcția către Cehia.

Mii de oameni s-au adunat la Auschwitz pentru Marșul celor Vii, un eveniment anual de comemorare a Holocaustului, conform Euronews. Anul acesta, evenimentul a avut loc în ajunul celei de-a 80-a aniversări de la izbucnirea Revoltei ghetoului din Varșovia. Printre participanți s-au numărat supraviețuitori ai Holocaustului, care au fost reținuți la Auschwitz sau în unul dintre celelalte lagăre ale morții în care oficialii naziști au încercat să extermine populația evreiască din Europa. Unii participanți, inclusiv persoane din Israel și Statele Unite ale Americii, s-au întâlnit pentru prima dată față în față cu lucruri care de mult timp au făcut parte din amintirile lor: turnurile de veghe, rămășițele camerelor de gazare și grămezile semnificative de pantofi, valize și alte obiecte pe care victimele le-au adus în călătoria lor finală. Forțele germane au fondat Auschwitz-ul după ce au invadat și ocupat Polonia, ucigând peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, dar și polonezi, romi, prizonieri de război sovietici și alții. În total, aproximativ 6 milioane de evrei europeni au murit în timpul Holocaustului.

Legislatorii Uniunii Europene au acordat undă verde cetățenilor din Kosovo să călătorească liber în Europa fără vize începând de anul viitor, relatează Euronews. Cetățenii din Kosovo vor putea călători pe teritoriul zonei Schengen pentru perioade de până la 90 de zile la fiecare șase luni , fără pașapoarte, incluzând majoritatea țărilor UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. De asemenea, cetăţenii din statele Schengen vor putea vizita Kosovo fără vize. Deputatul socialist olandez Thijs Reuten, care a luat parte la proces prin intermediul Parlamentului European, a declarat că legea „permite în sfârșit cetățenilor din Kosovo să călătorească cu ușurință, să-și viziteze rudele și să facă afaceri în Uniunea Europeană”. Liderii din Kosovo doresc aderarea la UE și au început procesul de aliniere a legilor cu standardele blocului european. Scutirea de viză va intra în vigoare de îndată ce noul sistem electronic de călătorie al UE va fi implementat. 

Un total de 21 de persoane au decedat într-un incendiu ce a izbucnit la un spital din Beijing, iar zeci de pacienți au fost evacuați, potrivit presei chineze, informează Al Jazeera. Echipele de intervenție în situații de urgență au primit pentru prima dată înștiințarea chiar înainte de ora 13:00, conform căreia un incendiu a izbucnit la spitalul Changfeng din districtul Fengtai al capitalei. Incendiul a fost stins aproximativ o jumătate de oră mai târziu, iar eforturile de salvare au continuat aproximativ două ore. Personalul a evacuat 71 de pacienți după ce incendiul a izbucnit în departamentul de internare a spitalului privat din Beijing. Conform declarațiilor oferite de Beijing Daily, „cauza accidentului este în curs de investigare”. Decesele au fost confirmate după ce victimele au fost transportate la un alt spital pentru tratament de urgență, potrivit raportului. Exteriorul clădirii a fost înnegrit și carbonizat pe alocuri. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …