Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 19 aprilie în lume – Parlamentul European a anunțat interzicerea comercializării bunurilor realizate în urma defrișărilor, Oficialii SUA critică atitudinea Braziliei în contextul conflictului din Ucraina, A fost descoperită o rețea de spionaj rusă în Marea Neagră
Sursă foto: AdobeStock Richard-Carey via PE

A fost 19 aprilie în lume – Parlamentul European a anunțat interzicerea comercializării bunurilor realizate în urma defrișărilor, Oficialii SUA critică atitudinea Braziliei în contextul conflictului din Ucraina, A fost descoperită o rețea de spionaj rusă în Marea Neagră

Material realizat de Radu Ioan Mocanu

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a anunțat o potențială sporire a sprijinului oferit Ucrainei în cazul în care zone civile vor fi afectate de atacurile Federației Ruse, notează Reuters. Oficialul corean a anunțat într-un interviu că membrii ai guvernului de la Seul dezbat modalități de sprijinire a statului ucrainean în efortul acestuia de a se apăra și a se consolida, asemenea Coreei de Sud în urma Războiului din Coreea. Aceasta este prima declarație din partea unui oficial corean care susține sprijinirea Ucrainei cu asistență militară după mai bine de un an de abținere. În plus, oficialul corean a menționat că, având în vedere influența pe care Federația Rusă o are asupra Coreei de Nord și faptul că în Rusia operează mai multe companii cu capital corean, răspunsul oferit de acesta va fi unul cât se poate de adecvat. Oficiali ai Kremlinului au menționat că o eventuală furnizare de echipament și tehnică militară a Coreei de Sud către Ucraina va fi privită drept intrarea acesteia în conflict.

Mii de rezidenți ai capitalei sudaneze, Khartoum, au luat calea exilului ca urmare a eșuarii semnării unui armistițiu între forțele guvernamentale și grupările paramilitare, relatează Al Jazeera.  Continuarea confruntărilor militare între cele două părți aflate în conflict a adus la epuizarea resurselor alimentare din capitală, dar și a produselor farmaceutice, cât și la intensificarea penelor de curent. Aceste fapte i-au determinat pe o mare parte din rezidenții capitalei să se refugieze în zone aflate la distanță de conflict. Oficiali ai statului Ciad au declarat că soldați sudanezi au fost dezarmați în urma trecerii ilegale a frontierei, fapt motivat de nevoința de implicare a Ciadului în conflictul ce macină Sudanul. De asemenea, printre alte declarații, s-a menționat că refugiați din Sudan au fost primiți pe teritoriul statului vecin. Deși mai multe state aflate în neutralitate au cerut un armistițiu pentru evacuarea civililor, oficiali ai SUA au anunțat că nu va avea loc o evacuare coordonată de guvernul american, de asemenea, oficialii Turciei au admis că nu au posibilitățile organizării unei evacuări.

Membrii ai Parlamentului European au anunțat o interzicere a comercializării bunurilor ce s-au realizat prin intermediul defrișărilor, anunță Deutsche Welle. Măsura a fost votată de Parlamentul European și impune ca toate bunurile produse după 31 decembrie 2020 să treacă printr-un proces de verificare pentru a fi atestat că nu au fost produse ca urmare a defrisarilor masive. Scopul acestei măsuri este de a dezcuraja aceste fenomene și va include produse precum soia, lemn, cacao, cauciuc, ulei de palmier, cărbune sau cafea. Această lege nu are scop punitiv, însă a fost criticată de oficiali ai statului Malaezia, un mare exportator de ulei de palmier. Această măsură a fost luată ca o încercare de combatere a defrișărilor, fenomen ce cauzează cel puțin 10% din efectul de seră de pe glob, statele aflate în topul defrisarilor, fiind Brazilia, Indonezia, Malaezia, Nigeria, Republica Democrată Congo și Mexic.

Administrația prezidențială a Statelor Unite ale Americii a criticat declarațiile făcute de președinția Braziliei în legătură cu Războiul din Ucraina, conform BBC. În urma unei vizite efectuate în China, președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că oficialii SUA ar trebui să încurajeze demersuri pentru pace în vederea conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă, fapt ce a fost lăudat de Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse. Consiliul de securitate american a criticat această afirmație, declarând că oficialul brazilian repetă propagandă rusească și chinezească în vederea conflictului. Declarațiile au fost apreciate de ministrul de externe rus, întrucât statul brazilian nu a impus sancțiuni asupra Federației Ruse și nici nu a furnizat armament Ucrainei. În ciuda declarațiilor venite din partea Braziliei, aliații occidentali ai Ucrainei declară că un armistițiu în conflict va permite Rusiei să controleze în continuare teritoriile preluate prin forță.

O rețea de spionaj coordonată de Federația Rusă a fost instituită în Marea Neagră pentru a fi prevenite actele de sabotaj, relatează The Guardian. În urma unor investigații conduse de jurnaliști ai statelor nordice, s-a observat că nave rusești deghizate în ambarcațiuni de pescuit conduc operațiuni militare pentru sporirea securității Federației Ruse. În aceste investigații au fost folosite note informative din partea serviciilor de contraspionaj daneze care afirmă prezența agenților ruși în Marea Neagră. Printre alte informații aflate în ancheta realizată de jurnaliștii nordici se numără faptul că ambarcațiunile rusești au tehnică de detectare a posibilelor sabotaje. Aceste fapte au motivat anchetatorii germani care se ocupe de aflarea cauzei sabotajului de pe conducta de gaze Nord Stream 2, iahtul Andromeda fiind suspectat de participarea la sabotaj.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 10 aprilie în lume – CEDO a decis că guvernul elvețian violează drepturile omului prin lipsa de combatere a schimbărilor climatice, Joe Biden a declarat că se opune atacului din Rafah al armatei israeliene, iar 38 de migranți au murit într-un naufragiu pe coasta din Djibouti

Material realizat de Robert Olteanu  Un tribunal european a decis că guvernul elvețian violează drepturile …