Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 20 aprilie în lume – Frontex a început desfășurarea oficială a trupelor în Macedonia de Nord, Jens Stoltenberg a vizitat Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse iar Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ajuns în Cuba

A fost 20 aprilie în lume – Frontex a început desfășurarea oficială a trupelor în Macedonia de Nord, Jens Stoltenberg a vizitat Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse iar Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ajuns în Cuba

Material realizat de Mădălina Robu și Romina Manolescu.

Cel puțin 80 de persoane au fost ucise din cauza aglomerației la o școală din capitala statului Yemen, în timpul unui eveniment caritabil, conform BBC. Incidentul a survenit după ce sute de oameni s-au înghesuit pe o stradă îngustă din zona Bab al-Yemen pentru a primi 9 dolari de la un comerciant, donație care avea scopul de a marca ultimele zile ale Ramadanului. Un material video înfățișează oameni strigând după ajutor și alții încercând să-i elibereze. Imaginile apărute ulterior au părut să înfățișeze zeci de cadavre pe pământ, pantofi și haine împrăștiate pe trepte. Oficialii mișcării rebele Houthi i-au acuzat pe organizatori că nu au coordonat evenimentul cu autoritățile locale. Cei doi comercianți care au organizat evenimentul au fost reținuți și, de asemenea, a fost inițiată o anchetă. Autoritățile au anunțat că aceștia vor plăti aproximativ 2.000 de dolari pentru fiecare familie care a pierdut o rudă, în timp ce răniții vor fi despăgubiți cu aproximativ 400 de dolari. 

 

Guvernul italian a aprobat un proiect de lege care vizează reducerea numărului de imigranți care pot solicita o formă de azil, precum și reducerea eforturilor de integrare a acestora, informează Reuters. Proiectul de lege a fost elaborat în urma unui naufragiu în sudul Italiei, în februarie, unde au murit peste 90 de imigranți. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că legislația, care include pedepse mai dure pentru traficanții de persoane, are scopul de a descuraja oamenii să își pună încrederea în traficanți și să încerce să ajungă ilegal în Italia. Criticii au susținut că inițiativa este represivă și nu va face nimic pentru a opri fluxul de migranți care caută o viață mai bună în Europa, ci va forța tot mai mulți nou-veniți în ilegalitate. De asemenea, proiectul de lege oprește cursurile de limbă italiană finanțate de stat și elimină serviciile de consultanță juridică pentru migranții găzduiți în centrele oficiale de primire. 

 

Oficialii din Vietnam au atras atenția administrației din China pentru impunerea unei interdicții anuale asupra pescuitului într-o zonă vastă a Mării Chinei de Sud, numind-o o încălcare a suveranității sale, informează Reuters. Oficialii din  China au impus această interdicție în fiecare an începând cu 1999, în timp ce liderii din Vietnam s-au opus în mod curent. Oficialii chinezi au susținut că măsura restrictivă, care se va aplica între 1 mai și 16 august, are scopul de a promova pescuitul durabil și de a îmbunătăți ecologia marină. Așa-numita interdicție de pescuit a Chinei încalcă suveranitatea Vietnamului asupra Hoang Sa, drepturile și jurisdicția în apele vietnameze și zona sa economică exclusivă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Vietnamului. De asemenea, oficialii din Vietnam au solicitat Beijingului „să nu complice situația”. China revendică mai mult de 90% din Marea Chinei de Sud, fiind un teritoriu care se întinde din Asia de Sud-Est și cuprinde zonele economice exclusive ale Filipine, Brunei, Malaezia, Vietnam și Indonezia. 

 

 Asistenta fostului președinte venezuelean Hugo Chávez  a fost condamnată la 15 ani de închisoare de către un judecător american, relatează BBC. Claudia  Díaz și soțul ei au fost găsiți vinovați pentru spălare de bani, pe care i-au primit ca mită de la un mogul din Venezuela. În schimbul mitei, Díaz i-a permis lui Raúl Gorrín să cumpere dolari americani la o rată mai mică de la trezorerie, pe care apoi i-a revândut pe piața neagră cu un profit uriaș, a constatat instanța. Sentința de 15 de ani aplicată Claudiei Díaz și soțului ei, care a fost șeful securității președintelui Chávez, este una dintre cele mai lungi pronunțate de un tribunal american împotriva foștilor oficiali venezueleni corupți. Procurorii americani au avut un rol esențial în acest sens, profitând de faptul că mulți dintre politicienii din Venezuela au cumpărat proprietăți în Florida sau au folosit conturi bancare din SUA pentru a-și ascunde resursele. 

 

 O lumină observată deasupra Kievului a provocat confuzie și alarmă, fiind considerată un satelit al NASA care a reintrat în atmosferă, relatează The Guardian. O alertă de raid aerian a fost activată, dar „apărarea aeriană nu a fost în funcțiune”, a declarat șeful administrației militare din Kiev.  La scurt timp după incident, forțele aeriene ucrainene au anunțat că blițul a fost „legat de căderea unui satelit/ meteorit”, însă un purtător de cuvânt al NASA a negat această declarație, declarând agenției de știri AFP că satelitul în cauză se află „încă pe orbită”. Agenția spațială americană a anunțat la începutul acestei săptămâni că un satelit de 300 kg retras va reintra curând în atmosferă. Mai multe speculațiile și meme-uri au apărut pe rețelele de socializare din Ucraina după ce diverse canale au postat videoclipuri care arată blițul puternic care luminează cerul deasupra Kievului.

 

Agenția de protecție a frontierei a Uniunii Europene, Frontex, și-a început desfășurarea oficială a trupelor în Macedonia de Nord, extinzându-și operațiunile în afara blocului într-o a cincea țară, relatează ABC News. Peste 100 de polițiști de frontieră vor asista patrulele naționale de-a lungul graniței de sud cu Grecia, unde activitatea ilegală de contrabandă a crescut după ce restricțiile pandemiei au fost atenuate anul trecut. Agenția coordonează deja operațiuni în alte patru țări din afara UE, în Albania, Moldova, Muntenegru și Serbia, cu aproximativ 300 de ofițeri activi în regiunea Balcanilor de Vest. Liderii Macedoniei de Nord, care au încercat de mult timp să se alăture blocului celor 27 de națiuni, au început oficial negocierile de aderare în iulie 2022. Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski, a declarat că respectiva cooperarea cu Frontex va ajuta mica țară balcanică să combată organizațiile criminale internaționale.

 

Mai mulți soldați ai armatei indiene au fost uciși în urma unei ambuscade organizate de forțele rebele în Himalaya, Kashmir,  informează ABC News. Militanții au atacat vehiculul armatei cu focuri de armă în sectorul de sud, Rajouri, lângă linia de control militarizată care împarte Kashmirul între India și Pakistan, se arată într-un comunicat al armatei. Conform informațiilor oferite, cinci soldați au murit în atac și altul a fost grav rănit. Potrivit declarațiilor, „teroriștii neidentificați” au „profitat de ploile abundente și de vizibilitatea scăzută în zonă”. Statele rivale deținătoare de arme nucleare, India și Pakistan, administrează fiecare o parte din Kashmir, însă ambele revendică teritoriul în întregime. Grupurile rebele luptă din 1989 pentru independența Kashmirului sau fuziunea cu Pakistanul vecin. Majoritatea musulmanilor din regiune susțin obiectivul rebelilor de a uni teritoriul, fie sub conducerea pakistaneză, fie ca țară independentă.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, relatează Euronews. NATO a confirmat informațiile publicate de către o instituție de presă locală, care a publicat fotografii cu Stoltenberg în centrul capitalei ucrainene. The Kyiv Independent a menționat că șeful NATO a fost văzut în Piața Sf. Mihail din Kiev, în fața unui memorial dedicat militarilor ucraineni uciși de când tancurile rusești au trecut granița anul trecut. Mai mulți oficiali de rang înalt au vizitat Kievul pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, inclusiv premierul britanic din acea vreme, Boris Johnson, un aliat ferm. Secretarul general al ONU, António Guterres, a făcut o călătorie în capitala Ucrainei de trei ori începând cu februarie 2022, ultima dată fiind luna trecută. NATO și-a arătat sprijinul pentru Ucraina, statele sale membre furnizând Kievului echipament militar și arme pentru a lupta cu armata rusă. 

 

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ajuns în Cuba, pentru a se întâlni cu omologul său, Bruno Rodríguez, și cu președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel, informează Euronews. Reprezentanții Ministerului rus de Externe au subliniat anterior că respectiva călătorie are ca scop stimularea cooperării reciproc avantajoase între Moscova și țările din regiune, în domeniul politic, comercial, economic, educațional, umanitar, cultural, precum și în alte sectoare. Întâlnirea a avut loc după ce Lavrov s-a văzut cu președintele din Nicaragua, Daniel Ortega. Oficialii și oligarhii ruși au fost afectați de un val de sancțiuni din partea partenerilor Ucrainei de când a început invazia la scară largă a Moscovei, în februarie 2022. Lavrov a repetat avertismentele Rusiei cu privire la expansionismul occidental și a declarat că se așteaptă ca Nicaragua „să fie un pilon puternic în lumea care este în curs de formare”, adăugând că „multipolarismul este un proces care nu poate fi oprit”.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …