Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 3 aprilie în lume – Jens Stoltenberg a declarat că Finlanda va deveni cel de-al 31-lea membru NATO, Președintele Egiptului s-a întâlnit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman iar Parlamentarii din Malaezia au adoptat reforme legislative pentru a elimina pedeapsa capitală

A fost 3 aprilie în lume – Jens Stoltenberg a declarat că Finlanda va deveni cel de-al 31-lea membru NATO, Președintele Egiptului s-a întâlnit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman iar Parlamentarii din Malaezia au adoptat reforme legislative pentru a elimina pedeapsa capitală

Material realizat de Andra Așibreiner. 

Președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, s-a întâlnit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru a discuta despre cooperarea  dintre cele două state, informează Al Jazeera. Vizita președintelui egiptean a avut loc după ce oficialitățile Arabiei Saudite au semnalat că nu vor mai oferi sprijin financiar aliaților săi fără a impune condiții. De la preluarea puterii de către el-Sisi din 2013, Arabia Saudită a oferit sprijin financiar substanțial pentru a menține economia egipteană și a făcut depozite la Banca Centrală a Egiptului pentru a ajuta la dezvoltarea regională. Ministrul de finanțe al Arabiei Saudite, Mohammed al-Jadaan, a declarat „Obișnuiam să acordăm subvenții directe și depozite fără condiții. Schimbăm asta. Lucrăm cu instituții multilaterale pentru a spune de fapt: Trebuie să vedem reforme”. 

 

Acuzațiile împotriva a patru parlamentari au fost retrase de către procurorul șef al Kenyei, relatează Al Jazeera.  Acuzațiile, fondate pe baza protestelor antiguvernamentale, au fost retrase la o zi după ce liderul opoziției a suspendat demonstrațiile. Acestea au fost retrase după ce conducătorul protestelor, fostul lider al statului, Raila Odinga, a declarat că va începe un dialog cu actualii membrii de guvern. Avocatul celor patru parlamentari, Danstan Omari, a declarat „Cazul a fost retras de dragul păcii, dialogului și justiției între persoanele acuzate și stat”. Cei patru parlamentari acuzați sunt lideri ai partidului Odinga în Parlamentul Kenyan și au fost arestați și acuzați de adunare ilegală la sfârșitul lui martie. Trei proteste  au fost organizate în ultimele două săptămâni, iar un al patrulea era planificat, însă a fost temporar suspendat după ce președintele William Ruto a cerut negocieri și a sugerat înființarea unui comitet bipartizan pentru reconstituirea comisiei electorale. 

 

Parlamentarii din Malaezia au adoptat reforme legislative pentru a elimina pedeapsa capitală și pentru a reduce numărul de infracțiuni pedepsite cu moartea, informează Reuters. În 2018, oficialii din Malaezia au promis abolirea pedepsei capitale, însă, în 2019, au renunțat la acest angajament din cauza presiunilor politice din partea unor partide. Conform amendamentelor adoptate, alternativele la pedeapsa capitală vor fi închisoare de la 30 la 40 de ani, iar pedeapsa cu închisoare pe viață nu mai poate fi folosită ca sentință pentru infracțiuni grave care nu au provocat moarte la rândul lor, cum ar fi traficul de arme sau răpirea. Ministrul adjunct al justiției din Malaezia a declarat că pedeapsa capitală este o sentință ireversibilă și un mijloc de descurajare ineficient. În încheierea dezbaterilor parlamentare cu privire la noile măsuri adoptate, acesta a mai adăugat că „Pedeapsa cu moartea nu a adus rezultatele pe care trebuia să le aducă”. 

 

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda va deveni cel de-al 31-lea membru al alianței, informează AP News. Anunțul a provocat reacții din partea oficialilor de la Kremlin, aceștia menționând că își vor întări apărarea lângă granița comună cu statele membre alianței dacă pe teritoriul Finlandei vor înainta trupe NATO. În timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din țările membre NATO, Stoltenberg a declarat că „Aceasta este o săptămână istorică. De mâine, Finlanda va fi membru cu drepturi depline al alianței”. Acesta a mai adăugat că speră ca și Suedia să poată adera în următoarele luni. Fostul premier norvegian a declarat că „vom ridica pentru prima dată steagul finlandez la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO”. 

 

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a încheiat o călătorie de trei zile în Guatemala, în care s-a întâlnit cu omologul său, Alejandro Glammattel, informează Reuters. În timpul vizitei, Tsai a semnat un acord de 4 milioane de dolari pentru modernizarea zonelor rurale și a promis că va promova și crește cooperarea dintre cele două țări, Guatemala fiind unul dintre puținii aliați ai Taiwanului. În timpul vizitei la un spital construit cu ajutor taiwanez, Tsai a declarat că „De acum înainte, Taiwan și Guatemala vor continua să fie solidare una față de alta, aprofundând cooperarea în toate domeniile posibile, bazată pe obiective ferme, solidaritate și beneficii reciproce”. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Alegerile anului 2024 – un nou peisaj politic global

Anul 2024 a reprezentat cel mai mare an electoral din istoria umanității. Jumătate din populația …