Home / A fost azi în lume / Au fost 4 și 5 martie în lume – Zeci de piloți rezerviști israelieni au anunțat că nu se vor prezenta la antrenament, Oficialii statului chinez au anunțat impunerea unui obiectiv de creștere economică de 5% iar Președintele Republicii Democrate Congo a făcut presiuni asupra președintelui francez

Au fost 4 și 5 martie în lume – Zeci de piloți rezerviști israelieni au anunțat că nu se vor prezenta la antrenament, Oficialii statului chinez au anunțat impunerea unui obiectiv de creștere economică de 5% iar Președintele Republicii Democrate Congo a făcut presiuni asupra președintelui francez

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Oficialii statului chinez au anunțat impunerea unui obiectiv de creștere economică de 5%, informează Reuters. Decizia, anunțată la începerea Congresului Național Popular, a fost luată pe fondul unei perioade de slăbiciune economică, produsul intern brut al Chinei crescând cu doar 3% în ultimul an. Din declarațiile sale, premierul chinez, Li Keqiang, a susținut nevoia de stabilitate economică și creșterea consumului, anunțând impunerea obiectivului de crearea a douăsprezece milioane de locuri noi de muncă. Alt oficial al statului chinez a anunțat că impunerea unui obiectiv economic mai mare ar destabiliza structurile statului într-o perioadă de revenire la normalitate economică. Centrul de planificare a anunțat că printre prioritățile economice se numără și creșterea veniturilor pentru clasele sociale inferioare. De asemenea, a fost anunțată o creștere de 7,2% a bugetului acordat apărării, decizie luată pe fondul confruntărilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii, precum și pe fondul unei prăbușiri demografice, natalitatea fiind în scădere pentru prima dată din 1961.

 

Președintele Republicii Democrate Congo (RDC) a făcut presiuni asupra președintelui francez pentru susținerea sancțiunilor îndreptate împotriva Rwandei, conform Al Jazeera. Acțiunile șefului statului congolez au fost motivate de o presupusă implicare a oficialilor rwandezi în sprijinirea grupării rebele M23 care se află în conflict cu RDC.  Conflictul este în desfășurare de mai mult de un deceniu, miza acestuia fiind controlul asupra regiunii orașului Goma. În urma unui armistițiu, au avut loc negocieri de pace în diferite orașe africane precum Nairobi, capitala Kenyei și Luanda, capitala Angolei. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că prezența sa în regiune are scopul de a demonstra sprijinul Europei pentru statul african. De asemenea, comisarul european, Janez Lenarcic, a anunțat demararea unei acțiuni umanitare ce are scopul de a susține RDC cu aprovizionarea necesară, fiind alocat un fond de 47 de milioane de euro pentru această acțiune. 

 

Mii de protestatar din Tunisia au cerut intervenția Marii Britanii pentru eliberarea lui Said Ferjani, critic al actualului președinte tunisian, relatează The Guardian. Președintele Tunisiei, Kais Saiedi, se confruntă cu un val de proteste care are și obiectivul de a obține eliberarea lui Said Ferjani, unul dintre artizanii primăverii arabe, și aspru critic al autorităților din Tunis. Fiica deținutului, Kaothur Ferjani, a făcut apel la parlamentarii britanici să facă presiune asupra Ministerul Afacerilor Externe pentru a interveni asupra autorităților. Printre victimele represiunii din Tunisia se numără și liderul partidului de opoziției, Noureddine Bhiri, și președintele unei stații de radio, Noureddine Boutar, dar și diferiți bloggeri și jurnaliști. Pe plan internațional, evoluția politicii interne a Tunisiei a captat atenția Departamentului de Stat al Statelor Unite, care și-a exprimat îngrijorarea despre metodele abuzive de acuzare a politicienilor pentru întâlnirile cu diplomați americani. 

 

Zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost în urma unui incendiu ce a izbucnit într-o tabără de refugiați din Bangladesh, notează BBC. În jur de două mii de locuințe din cadrul taberei de refugiați Cox`s Bazar au fost distruse de un incendiu controlat de pompierii din Bangladesh. În urma investigațiilor preliminare, cauza incendiului nu a fost descoperită și nici nu au fost raportate victime. Cu toate acestea, oficialii Crucii Roșii au declarat că daunele suferite de tabăra de refugiați au fost catastrofale. Cei mai mulți refugiați făceau parte din minoritatea Rohingya. De asemenea, în ultimii doi ani, au avut loc în jur de două sute de incendii, dintre care șaizeci au fost făcute cu premeditare. Refugierea minoritățiilor Rohingya și a celor budiste este o consecință a persecuțiilor îndelungate realizate de către autoritățile Myanmar. 

 

Zeci de piloți rezerviști israelieni au anunțat că nu se vor prezenta la antrenament, protestând astfel deciziile premierului Benjamin Netanyahu, conform Reuters. Decizia rezerviștilor vine pe fondul protestelor îndreptate împotriva reformei juridice dorite de guvernul lui Netanyahu. Decizia rezerviștilor a reprezentat o lovitură strategică dată armatei israeliene, pe fondul creșterii tensiunilor între Israel și Palestina. Motivația piloților a fost de a-și concentra timpul pentru „dialog și reflecție pentru binele democrației și al unității naționale”. Faptul a fost comentat de purtătorul de cuvânt al ministerului apărării din Israel, acesta anunțând că a luat la cunoștință decizia rezerviștilor. De asemenea, s-a menționat că ofițerii au fost instruiți să comunice cu cei aflați în subordinea lor pentru a nu se mai petrece astfel de evenimente, într-o structură ce trebuie să rămână imparțială. Acest eveniment nu a fost comentat de prim-ministrul, Benjamin Netanyahu. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …